nike21 Opublikowano 3 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 Bo ja wiem. Do kegeratora potrzebujesz lodówkę, kolumnę i kran. Nawet kupując używane wydasz pewnie koło 1000zł. Schładzarka Pygmy 20 od @maaciej6 to koszt 1400zł. I masz nowe, małe i zgrabne i jak chcesz to możesz to nawet chować do jakiejś szafki po użyciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 3 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 Korzystasz z takiego cuda naprzemiennie, tzn masz gdzieś w pobliżu więcej niż jeden keg i w zależności od tego na co masz ochotę podpinasz raz jedno raz drugie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 3 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 Nie, akurat na raz mam zapiętego tylko jednego kega. Ale nie ma problemu, żeby przepinać w razie potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 3 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 46 minut temu, nike21 napisał: Bo ja wiem. Do kegeratora potrzebujesz lodówkę, kolumnę i kran. Nawet kupując używane wydasz pewnie koło 1000zł. Schładzarka Pygmy 20 od @maaciej6 to koszt 1400zł. I masz nowe, małe i zgrabne i jak chcesz to możesz to nawet chować do jakiejś szafki po użyciu. Lodówkę kupiłem za 200zł z dostawą. Kolumnę z 3 kranami udało mi się złapać za 50 (sic!). W dodatku wcale nie potrzebujesz kolumny, ja kran osadziłem po prostu w drzwiach lodówki. Robert87 i Pucekart 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 3 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 Błażej pokażesz kilka fotek?Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 6 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 temat kolumny chłodzącej wyszedł stąd że mam chłodziarkę która zawsze stoi u mnie w pokoju. wystarczyła by kolumna zainstalowana na głowicy kega do której podłączał bym obwód chłodzący Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 (edytowane) Ta chłodziarka zbija 10 stopni w 20h dla 100 litrów płynu (wg wykresu na aukcji). Czyli w godzinę schłodzi 5 litrów o 10 stopni. Trochę długo. Obawiam się, że piwa w przepływie Ci to nie schłodzi. Pygmy ma wydajność 20 litrów na godzinę czyli 4x tyle. I chyba o więcej niż 10 stopni... Edytowane 6 Listopada 2020 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 6 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 (edytowane) aha, no własnie nie wiedziałem jak działa chłodziarka. Czyli dupa. To zostaje opcja przelewania z kega do małych petów, tyle ile aktualnie potrzeba i chłodzenie tego. Edytowane 6 Listopada 2020 przez goldi_WRO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 Błażej pokażesz kilka fotek?Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Kegerator jak kegerator, co tu pokazywaćWysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 2 godziny temu, goldi_WRO napisał: aha, no własnie nie wiedziałem jak działa chłodziarka. Czyli dupa. To zostaje opcja przelewania z kega do małych petów, tyle ile aktualnie potrzeba i chłodzenie tego. wez pod uwage ze przelewanie do petów też nie będzie takie proste jak nie będzie schłodzone, nagazowywanie też bo będziesz musiał dać spore ciśnienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 Naprawdę nie zmieścisz małej lodówki obok fermentora? Tą chłodziarkę postawisz na niej i wcale wiele miejsca nie stracisz. Jeszcze odkręcić nogi z fermentora też dać go na górę. Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 31 minut temu, Gwynbleidd napisał: wez pod uwage ze przelewanie do petów też nie będzie takie proste jak nie będzie schłodzone, nagazowywanie też bo będziesz musiał dać spore ciśnienie Używając tego https://pl.aliexpress.com/item/33040311391.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.4be35c0fw2YYdj da się przetoczyć z kega do peta piwo o temp >20^ bez w pienienia w butelce. Tylko potem przed odkręceniem tej "czapki" trzeba piwo schłodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 A może zainwestuj w małe kegi np 10 litrowe. Mógłbyś je chłodzić w zwykłej lodówce i wyszynkować przez głowicę typu A z podpiętym picnikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 2 godziny temu, Mibor napisał: Używając tego https://pl.aliexpress.com/item/33040311391.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.4be35c0fw2YYdj da się przetoczyć z kega do peta piwo o temp >20^ bez w pienienia w butelce. Tylko potem przed odkręceniem tej "czapki" trzeba piwo schłodzić. no ale to ile byś musiał takich mieć, a nawet plastikowe te głowice nie są tanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 7 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2020 9 godzin temu, Gwynbleidd napisał: no ale to ile byś musiał takich mieć Wszystko zależy od potrzeb i możliwości. Chyba całego kega nie będzie jednorazowo przetaczał w pety. Po schłodzeniu "czapkę" da się bez problemu zamienić na nakrętkę i można zalać kolejnego peta. Przy 2 "czapkach" i butelkach np. 2 litrowych chłodzisz jednorazowo 8 piw. Nikogo nie namawiam i nie mówię że to najlepsze rozwiązanie, pokazuje tylko alternatywę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 5 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Nie wiem o co kaman.. Mam głowice flash a, nowego petkega, a nie mogę wsadzić tej głowicy na kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 6 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 (edytowane) @goldi_WRO Może trefny keg ? A gdzie kupiłeś głowice ? Edytowane 6 Stycznia 2021 przez witur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 Głowica wygląda na normalną. Natomiast fitting w kegu ma jakąś dziwną wypustkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 6 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 2 godziny temu, nike21 napisał: Głowica wygląda na normalną. Natomiast fitting w kegu ma jakąś dziwną wypustkę. Petkegi tak mają, w zasadzie to jest takie zagłębienie pomiędzy brzegiem a środkiem. Z moimi chińskimi głowicami wchodzi mocno na wcisk, zwłaszcza pod koniec wsuwania, nieraz trochę plastiku nawet się zdrapie z brzegu, ale ostatecznie pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 Byłem w piwnicy i faktycznie petkegi mają takie coś na fittingu. Moje głowice Micro Matic wchodzą jednak bez żadnego problemu i żadnego oporu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi