krawczyk1991 Opublikowano 9 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 dzięki wszystkim za odpowiedzi ,a najbardziej Tobie C404 ! takiej porcji wiedzy potrzebowałem ? dziś zamawiam Garnek 13 lub 15 l bo te z biedronki emaliowane okazały sie tragiczne , i chmielenie wykonam z połową ekstraktu a druga połowę rozpuszczę w cieplej wodzie i dodam prosto do fermentora tak jak mówicie. mam nadzieję tylko ze mi płyta nie pęknie od 15l garnka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 Nie pęknie, tylko uważaj żeby nie było żadnych zanieczyszczeń między płytą a dnem garnka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawczyk1991 Opublikowano 14 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2020 Przemyślałem dokładniej temat i postanowiłem że przenoszę się z produkcją do rodziców , tam mam dostęp do kuchenki gazowej i dużego garnka , najzimniejsze miejsce jakie będę miał do fermentacji 17-18°C . Oczywiście tak jak podpowiadacie wcale nie będę używał tego brewkita tylko zrobię na samych ekstraktach 3 puszkach 1.7kg , około 24l planowane blg 15-16. Chmielenie : chinock 60' -25g 15' - 30g 0' - 30g chmielenie na zimno będzie citrą 60g Wg. Kalkulatora powinienem uzyskać około 45IBU. Widzę że większość z was mówi że wystarczająco będzie na to jedna paczka Us-05 więc tak zrobię , mam nadzieję że wyjdzie z tego coś pijalnego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 15 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2020 No przy 24 litrach 16 BLG to ja bym się jednak zastanowił nad dwiema paczkami US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawczyk1991 Opublikowano 15 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2020 A czy chmielenie wygląda dobrze ? Dołożyć coś na zimno czy jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawczyk1991 Opublikowano 18 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 (edytowane) Piwo warzylem wczoraj wyszło 23 l 17blg i Jednak ostatecznie nachmielilem jeszcze inaczej . Wg kalkulatora 55IBU 60- chinock 30g 25- chinock 30g 5- chinock 30g 0- cascade 25g Do chmielenie na zimno mam 60g citry i 25 cascade Edytowane 18 Października 2020 przez krawczyk1991 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 Godzinę temu, krawczyk1991 napisał: Piwo warzylem wczoraj wyszło 23 l 17blg i Jednak ostatecznie nachmielilem jeszcze inaczej . Wg kalkulatora 55IBU 60- chinock 30g 25- chinock 30g 5- chinock 30g 0- cascade 25g Do chmielenie na zimno mam 60g citry i 25 cascade Pamiętaj tylko o dobrym odfiltrowaniu chmielu, inaczej będziesz miał gushing. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawczyk1991 Opublikowano 19 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2020 21 godzin temu, punix napisał: Pamiętaj tylko o dobrym odfiltrowaniu chmielu, inaczej będziesz miał gushing. Czy wystarczy pończocha na końcu wężyka ? Czy jeszcze dodatkowo założyć ten zmywak druciany od środka na kranik ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 19 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2020 Z druciakiem odfiltruje ci dokładniej chociaż ja sam używałem wyłącznie skarpety (albo dwóch) i dawało radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szfed83 Opublikowano 26 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2020 W dniu 8.10.2020 o 16:28, c404 napisał: w zasadzie jeżeli chodzi o chmiel dodawany na goryczkę i smak w tak małej ilości wody i dużym ekstrakcie to nie mam uwag. Dodajesz więcej i jakoś to gra. Super porcja wiedzy, ale jakbyś mógł jakoś wyjaśnić powyższe zdanie. Ja właśnie uwarzyłem 22l z 3ch puszek ekstraktów. Garnek 9l przez większość czasu jeden ekstrakt i woda. Chmiele w woreczkach z pończochy. Z kalkulatora wychodzi 97ibu, o połowę za dużo niż bym chciał. Sugerujesz że chmielenie w workach obniży o ok 10%, a jak może wpłynąć na finalna goryczkę fakt, że chmieliłem w 9l garnku z 1 ekstraktem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 26 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2020 1 ekstrakt w 9l garnku to jakieś 12-13blg więc chmielenie w takim stężeniu można uznać za "standardowe" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szfed83 Opublikowano 26 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2020 2 godziny temu, Jancewicz napisał: 1 ekstrakt w 9l garnku to jakieś 12-13blg więc chmielenie w takim stężeniu można uznać za "standardowe" No tak, nieprecyzyjnie się wyraziłem. Garnek miał pojemność 9L, wody dałem 3,5L i jeden ekstrakt 1.7L na początku, zostawiając resztę gara na 2 pozostałe ekstrakty dodane na końcówce gotowania. Czy takie nasycenie wpłynie na obniżenie goryczy w finalnym produkcie? Jeśli tak to masz może pojęcie w jakim stopniu? Wiem, że dokładnie nie da się ocenić bo za mało danych i za dużo zmiennych, ale może jakieś c.a.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 26 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2020 21 minut temu, szfed83 napisał: No tak, nieprecyzyjnie się wyraziłem. Garnek miał pojemność 9L, wody dałem 3,5L i jeden ekstrakt 1.7L na początku, zostawiając resztę gara na 2 pozostałe ekstrakty dodane na końcówce gotowania. Czy takie nasycenie wpłynie na obniżenie goryczy w finalnym produkcie? Jeśli tak to masz może pojęcie w jakim stopniu? Wiem, że dokładnie nie da się ocenić bo za mało danych i za dużo zmiennych, ale może jakieś c.a.? Jeśli przez większość gotowania (czyli, jak rozumiem, jakieś 45 minut?) był rozpuszczony jeden ekstrakt, to było to około 19°blg. Przy wyższym blg poziom utylizacji chmielu jest niższy. W tym wypadku zamiast 22% (dla końcowych 16°blg) było około 20%, więc goryczka powinna być niższa o jakieś 10%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawczyk1991 Opublikowano 14 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 Tak tylko dodam że piwo wyszło świetne ! Dziś była próba ,dopiero tydzień po zabutelkowaniu a już jest super , dzięki wszystkim za podpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się