daamian3 Opublikowano 9 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 Cześć wszystkim, na moją 4 warkę wybralem piwo w stylu Kölsch, ze względu na to że jeszcze temperatura dopisuje, a wszystkie poprzednie były mocno chmielone w stylu ipa. Po tygodniu fermentacji blg spadło z 11 do 5. Przelałem na cichą, z myślą że piwo dofermentuje, jednak po kolejnym tygodniu BLG jest na podobnym poziomie (4.5). Co teraz zrobić? Czy rozlewać? Według przepisu powinno przerobić prawie cały cukier 1-2 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawmir Opublikowano 9 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 Pokaż ten przepis drożdżom hihi primordial i skazi 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 9 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 Jakie drożdże, jak zacierane? Coście się wszyscy uczepili tego że drożdże za mało zjadły? Dzień w dzień nowe posty o tym czy to już koniec fermentacji, czy może jeszcze dojedzą. Jak BLG nie spada, to w 90% już więcej nie spadnie, więc zalecam skończyć tę masową histerię pod tytułem "czy aby nie uśpiłem drożdży" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 9 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 Nie przelewaj piwa zanim fermentacja się nie skończy. Nie sugeruj się przepisem w styly 7 dni burzliwej, 7 cichej. Drożdży nie interesuje co jest napisane w przepisie. Najważniejsze informacje: jakie i ile drożdży, jaką temperatura zacierania i fermentacji? Prawdopodobnie będziesz miał piwo niedofermentowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daamian3 Opublikowano 9 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi. Zacieranie: -10 minut 50°C, -60 minut 64°C, -10 minut 78°C. Drożdże Safbrew S-33 - 1 opakowanie na 24l. Fermentacja w temperaturze 18°C. @Hary86 rozumiem, zastanawiam się tylko czym to jest spowodowane, zacierałem w temperaturze 64 stopnie więc w teorii powinno być mocno fermentowalna brzeczka, kierując się doświadczeniem z poprzednich warek, IPA przefermentowała mi mocniej i to z większego ekstraktu, może takie drożdże po prostu? @anatom sprawdzałem ekstrakt, przez 3 dni nie zmienił się. Edytowane 9 Października 2020 przez daamian3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 9 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 15 minut temu, daamian3 napisał: @anatom sprawdzałem ekstrakt, przez 3 dni nie zmienił się. Brak zmiany ekstraktu przez 3 dni nie musi świadczyć o prawidłowym przefermentowaniu piwa. Tym bardziej że minęło 7 dni. To tak na przyszłość. Fermentacja może się zatrzymać, trzeba zareagować, podnieść temperaturę np. Te S33 to są nieprzewidywalne. Mogły w 18C tak się zachować. Czasem schodzą niżej w wyższych temperaturach. Producent podaje że odfermentowanie średnie więc może być te 4 - 4,5 plato z 11. daamian3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 9 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 A nie byłoby sensowne przenieść fermentor do 20 stopni, albo i 22? Wszak wiele już te drożdże nie odfermentują, to i jakimiś estrami piwa nie zanieczyszczą, bo a może się obudzą i coś tam jeszcze dojedzą. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 9 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 4 godziny temu, daamian3 napisał: Przelałem na cichą, z myślą że piwo dofermentuje ? Tak na przyszłość. Aby odfermentowało, zostaw w tym samym fermentorze. Chyba, że masz inne powody zlewania na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daamian3 Opublikowano 22 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2020 Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Piwo jest już gotowe. Po posmakowaniu dowiedziałem sie prawdopodobnie co było przyczyną niedofermentowania. Otóż z powodu zbyt długiego i intensywnego warzenia (odparowało ponad 17% brzeczki) nastąpiła zbyt intensywna reakcja przemiany cukrów i aminokwasow w związki melanoidynowe (reakcja Maillarda). Piwo jest intensywnie tostowe, karmelowe, ciasteczkowe i ma pomarańczowy kolor (a użyłem tylko słodu pilzneńskiego). Nie ukrywam że nie do końca o taki styl mi chodziło ?ale nie jest złe . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się