WiniToWini Opublikowano 21 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 Witam. Przez przypadek zamówiliśmy za dużo słodu Crystal 150 EBC. Dokładnie 5 kg za dużo XD. Wszędzie znajduje informacje ze słód ten może stanowić do 10 % zasypu, czasem, że do 20%. Czy znacie może recepturę w której można użyć większą ilość tego słodu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 (edytowane) 20 minut temu, WiniToWini napisał: Witam. Przez przypadek zamówiliśmy za dużo słodu Crystal 150 EBC. Dokładnie 5 kg za dużo XD. Wszędzie znajduje informacje ze słód ten może stanowić do 10 % zasypu, czasem, że do 20%. Czy znacie może recepturę w której można użyć większą ilość tego słodu. Pozdrawiam Najlepiej znaleźć piwowarów z okolicy i podzielić się/odsprzedać To słód karmelowy, większa ilość w zasypie spowoduje ulepowate, niezbyt pijalne piwo. Edytowane 21 Października 2020 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 22 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2020 8 godzin temu, WiniToWini napisał: Czy znacie może recepturę w której można użyć większą ilość tego słodu. Ogólnie możesz zrobić słabsze piwo (<10BLG) i ewentualnie mocniej nachmielić na goryczkę. Był gdzieś przepis na harcerskie (chyba około 4blg) gdzie szło nawet 50% karmelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2020 16 minut temu, sihox napisał: nawet 50% karmelu Jak najjaśniejszego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 22 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2020 4 minuty temu, zasada napisał: Jak najjaśniejszego! To akurat fakt. 150ebc to już dość ciemny słód karmelowy, stąd też mocniej odczuwalny w piwie. Ale takiego lekkiego, "karmelowego", troszkę bardziej chmielowego milda z 20% tego słodu można by zrobić. Dobrze tylko dobrać drożdże dające w miarę wytrawne piwo (np. z sucharków nottinghamy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się