Szagi Opublikowano 30 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2020 (edytowane) Witam, Przymierzam się do pierwszego zacierania. Zakupiłem worek zacierny i dysponuję garnkiem emaliowanym 40L. Waham się pomiędzy dwiema opcjami: 1. Zacieranie w końcowej ilości wody z receptury (w tym wypadku jest to 12L+15L). - wyciągam worek i gotowe do gotowania (?) 2. Zacieranie w 12L i następnie przełożenie worka do fermentora i wysłodzenie tego wspomnianymi 15L wody. - czy brzeczkę która została z zacierania po wyciągnięciu worka z młótem również przelać ponownie przez młóto w fermentorze? Czy to już zostawić i po prostu zlać do tego efekt wysładzania? Zastanawiam się która opcja jest bardziej wydajna? Edytowane 30 Października 2020 przez Szagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 30 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2020 Żadna... 12L to zbyt gęsty zacier do BIAB, przy drugim sposobie jednak wydajność jest mniejsza. Dałbym 17-20L do zacierania (zależy ile masz wody pod workiem po jego umocowaniu), a resztą wysłodził przelewając przez ziarno. Pozdrawiam Rafał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 30 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2020 Jak chcesz wysładzać to najlepiej zacieraj normalnie w garze, bo wtedy wydajność będzie największa. Biab nie ma być wydajny tylko szybki i prosty, a wysładzanie go komplikuje i robi się sporo syfu. Jak już to zrób tak jak kolega @rafple radzi. Ja bym dał nawet jeszcze więcej wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 30 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2020 51 minut temu, Gawron napisał: Jak chcesz wysładzać to najlepiej zacieraj normalnie w garze, bo wtedy wydajność będzie największa. Biab nie ma być wydajny tylko szybki i prosty, a wysładzanie go komplikuje i robi się sporo syfu. Jak już to zrób tak jak kolega @rafple radzi. Ja bym dał nawet jeszcze więcej wody. W trakcie jak się brzeczka podgrzewa można sobie wysladzac bo dalej będzie szybko i wydajniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CERNUNNOS Opublikowano 30 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2020 Napisz ile słodu chcesz wykorzystać bo na 4-5 kg to powinno być o wile więcej wody przy warzeniu metoda BIAB. W linku poniżej możesz poczytać ile wody powinno być: https://www.brewinabag.com/pages/instructions a w tym linku masz kalkulator BIAB, mi się wyliczenia zgadzają: https://biabcalculator.com Ostatnio robiłem IRA i zacierałem 4,5 kg słodów w 30 l i wysładzałem w 5. Wysładzanie w BIAB to faktycznie nadprogramowy etap ale zawsze jakieś cukry jeszcze pozyskasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 30 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2020 2 godziny temu, advisorylyrics napisał: W trakcie jak się brzeczka podgrzewa można sobie wysladzac bo dalej będzie szybko i wydajniej Albo można robić inne rzeczy np dezynfekować fermentory, albo obiad zrobić w międzyczasie. Jak mam wysładzać BIAB, to wolę zacierać i wysładzać tradycyjnie. Wiem, że tak się robi, ale ja tego nie rozumiem. Znika mi w tym momencie ta prostota, szybkość i mała ilość potrzebnego sprzętu która była istotą BIAB. Tracę na wydajności, ale zyskuję na czasie. Przekładanie worka do fermentora i tam wysładzanie to jakby przełożyć zacier do wiadra ze sraczwężykiem. 4 godziny temu, Szagi napisał: Zacieranie w 12L i następnie przełożenie worka do fermentora i wysłodzenie tego wspomnianymi 15L wody. Jak masz przenosić, to IMHO lepiej zacierać w zaizolowanym fermentorze na lenia i od razu wysładzać do gara. Mniej się zrobi syfu niż przy przenoszeniu worka a i zyskasz na wydajności. Najlepiej wtedy wysładzać na raty, bo będzie szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CERNUNNOS Opublikowano 30 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2020 Na HombrewTalk jest kilka tematów dotyczących czy warto wysładzać przy BIAB czy nie, przede wszystkim w kontekście czy wysładzanie faktycznie podnosi wydajności np.: https://www.homebrewtalk.com/threads/biab-am-i-doing-it-all-wrong.531400/ Zdania są podzielone Moim zdaniem ostatecznie sprowadza się to do tego czy masz czas i ochotę na zabawę z szarpaniem worka, żeby pozyskać jeszcze trochę cukrów. Ja zazwyczaj robię z wysładzaniem i wydajność kalkulator wylicza mi na ok 75%. Możesz np zamiast wysładzania słody zacierać od razu w całej objętości wody ale zostawić np na 1,5 godziny a nie na standardowe 1,0 godzinę. Od razu napiszę ci, że przy 40 litrowym garze maksymalny zasyp to 6-7 kg na 30 litrów wody, masz wtedy pod sam rant garnka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarPAPI Opublikowano 31 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Też stosuję zacieranie BIAB i nie wysładzam dodatkowo. Zacieram w stosunku 5l/1kg słodu i nie zwracam większej uwagi do wydajności. W tej metodzie najważniejsze są dla mnie wygoda i czas. Zacieram jednak standardowo przez 60 minut. Następnym razem spróbuję zatrzeć przez 90 minut i zobaczę czy to poprawi wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 31 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 To choćby warto przełożyć worek do fermentora zalanego już wodą i namaczać. Zawsze coś tam się odzyska bo szkoda tyle dobra wyrzucać ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 31 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Ja właśnie tak robię. Robię podbicia 5 litrów. Że wszystko robię na kuchence i nie mam wyciągu, to trzymanie nasiąkniętego słodu to mało fajne. Zasyp 7 kg to z woda jeszcze trochę waży. Na dnie mam przykrywkę z ikea, żeby worek nie blokował kranika. No i to co zostało w garze już się gotuje. A ja sobie dolewam to co odbieram z wiadra z kranem. Idzie szybko i sprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 31 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 (edytowane) Tu jest jak to robiłem zanim zakupiłem GF. https://www.piwo.org/forums/topic/25686-biab-z-wys%C5%82adzaniem-i-wspomaganiem-ma%C5%82ej-pompy-fotorelacja/ Przed zakupem pompki po prostu kilka razy zawróciłem brzeczkę jakimś garnkiem w chwilach podgrzewania żeby lepiej rozprowadzić ciepło, a reszta taka sama. Tak naprawdę po przejściu na GF nie zauważyłem specjalnego wzrostu wydajności a jedynie ułatwienie całego procesu. Zanim wpadłem na ten sposób w jednym fermentorze miałem powiercone otwory na dnie i po zacieraniu wrzucałem do tego worek ze słodem. Stawiałem nad wiadrem w którym zacierałem. W dolnym brzeczka już się grzała do gotowania, a słód w fermentorze wyżej lekko przelewałem wodą i zostawiałem do ocieknięcia, aż brzeczka pod tym się zagotuje. Edytowane 31 Października 2020 przez rafple Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 3 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 W dniu 30.10.2020 o 21:12, CERNUNNOS napisał: a w tym linku masz kalkulator BIAB, mi się wyliczenia zgadzają: https://biabcalculator.com Hej, Brakuje mi jednej istotniej danej - ten kalkulator uwzględnia jakoś BLG w jakie się celuje? Czy np liczy do standardowego 12 BLG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CERNUNNOS Opublikowano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 Nie, kalkulator tego nie uwzględnia. W pozycji dotyczącej ilości słodu jest informacja, że nie należy tam uwzględniać cukru czy ekstraktów, nigdzie też nie podajesz wydajności. To jest prosty kalkulator, który nie uwzględnia ekstrakcji cukrów ze słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się