Dave20050 Opublikowano 31 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Witam, dziś mija ósmy dzień fermentacji dwóch moich warek (IPA). Warzone w tym samym dniu i dokładnie 23 października rozpoczęła się fermentacja burzliwa. Problem polega na tym, że w pierwszej warce drożdże ładnie opadły na dół, a w drugiej "zawieszone są w brzeczce " Czy to normalne? Dodam, że obydwie Warki wystartowały na tej samej gęstwie z poprzedniej Warki. Gestwa była świeża (jednodniowa) Gestwa po drożdżach US-05. Dołączam zdjęcia. Pomocy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 31 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 To nie drożdże zawieszone w piwie, tylko osad na ściance fermentora. markus383 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 31 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Normalne. Oklejają fermentor. Dźwignij go delikatnie i okręć w lewo i prawo kilka razy. Jak już ci się skończy fermentacja schłodź piwo do 2C i tak potrzymaj kółka dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 31 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Dokładnie tak. Drożdże na ściance. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dave20050 Opublikowano 31 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Godzinę temu, Hary86 napisał: To nie drożdże zawieszone w piwie, tylko osad na ściance fermentora. Ok, tylko dlaczego ten osad jest na jednym fermentorze, a na drugim go nie ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 31 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Jeśli fermentory są jednakowe (ten sam materiał, kąt nachylenia ścianek) to może przyczyn by należało szukać w różnicach w brzeczce. Ja mam wszystkie fermentory takie same i te same drożdże raz zostają na ściankach a innym razem zostawiają czyste ścianki. Może to po prostu przypadek, a może np. osadzają się na ściankach, które są bardziej zmatowione myciem...Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Może to żyła wodna? ChmielowyAli 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 31 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Może to żyła wodna?To też jest dobry trop!Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dave20050 Opublikowano 31 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Czyli nie ma się czego obawiać, dzięki! Jaka żyła wodna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajkosz Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 (edytowane) U mnie drożdże zawsze bardzo słabo oblepiały ściany fermentora. Na zdjęciu poniżej wczorajsza warka, drożdże US-05, które wystartowały gdzieś w nocy w 18 st. C. Tak sobie myślę, że może ten ścianotropizm wynika z tego, że co jakiś czas załącza się kabel grzewczy, a one lgną do siłą rzeczy trochę cieplejszych ścianek fermentora Edytowane 6 Listopada 2020 przez Kajkosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się