Szymon Zok Posted November 6, 2020 Share Posted November 6, 2020 Witam! Mam pytanko, dziś mam 11 dzień fermentacji i mam 3-4 blg.Myslicie że można zlewać do butelek,czy poczekać jeszcze 2-3 dni?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 6, 2020 Share Posted November 6, 2020 16 minut temu, Szymon Zok napisał: Witam! Mam pytanko, dziś mam 11 dzień fermentacji i mam 3-4 blg.Myslicie że można zlewać do butelek,czy poczekać jeszcze 2-3 dni?? Może tak a może nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted November 6, 2020 Share Posted November 6, 2020 19 minut temu, Szymon Zok napisał: Witam! Mam pytanko, dziś mam 11 dzień fermentacji i mam 3-4 blg.Myslicie że można zlewać do butelek,czy poczekać jeszcze 2-3 dni?? Więcej danych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Zok Posted November 6, 2020 Author Share Posted November 6, 2020 Piwo przechowuje w 20 stopniach.robie z brew kitu i miałem 14 blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted November 6, 2020 Share Posted November 6, 2020 16 minut temu, Szymon Zok napisał: Piwo przechowuje w 20 stopniach.robie z brew kitu i miałem 14 blg. 20° to temperatura otoczenia? Raczej dość wysoka, także fermentacja pewnie zakończyła się lub jest bliska zakończenia. Zmierz blg za 3-4 dni, jeśli się nie zmienia, to możesz butelkować. Tylko zmierz dokładnie, bo "3-4°blg" to dość spory rozrzut. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchor Posted November 6, 2020 Share Posted November 6, 2020 Witam! Mam pytanko, dziś mam 11 dzień fermentacji i mam 3-4 blg.Myslicie że można zlewać do butelek,czy poczekać jeszcze 2-3 dni?? Butelkujesz, kiedy zakończy się fermentacja. To zaś sprawdzasz mierząc blg w odstępie kilku dni. Jeżeli jest odczyt stabilny - można butelkować. Zazwyczaj, dwa tygodnie wystarczają na zakończenie fermentacji, ale to zależy od kilku czynników, z których najważniejsze to temperatura fermentacji (niezupełnie to samo, co temperatura otoczenia) i wyjściowe blg.Zatem, zmierz blg ponownie za 3 dni i decyduj wtedy. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted November 7, 2020 Share Posted November 7, 2020 Potrzymaj w sumie 3 tygodnie i butelkuj. Pod koniec możesz lekko podnieść temperaturę chociaż widzę, że fermentujesz wysoko... Dla lepszej klarowniści przed rozlewem zrób cold crash. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now