Jump to content

3-4blg czy to koniec fermentacji


Recommended Posts

19 minut temu, Szymon Zok napisał:

Witam! 

Mam pytanko, dziś mam 11 dzień fermentacji i mam 3-4 blg.Myslicie że można zlewać do butelek,czy poczekać jeszcze 2-3 dni??

 

Więcej danych.

 

Link to comment
Share on other sites

16 minut temu, Szymon Zok napisał:

Piwo przechowuje w 20 stopniach.robie z brew kitu i miałem 14 blg.

 

20° to temperatura otoczenia? Raczej dość wysoka, także fermentacja pewnie zakończyła się lub jest bliska zakończenia.

Zmierz blg za 3-4 dni, jeśli się nie zmienia, to możesz butelkować. Tylko zmierz dokładnie, bo "3-4°blg" to dość spory rozrzut.

Link to comment
Share on other sites

Witam! 
Mam pytanko, dziś mam 11 dzień fermentacji i mam 3-4 blg.Myslicie że można zlewać do butelek,czy poczekać jeszcze 2-3 dni??
 
Butelkujesz, kiedy zakończy się fermentacja. To zaś sprawdzasz mierząc blg w odstępie kilku dni. Jeżeli jest odczyt stabilny - można butelkować. Zazwyczaj, dwa tygodnie wystarczają na zakończenie fermentacji, ale to zależy od kilku czynników, z których najważniejsze to temperatura fermentacji (niezupełnie to samo, co temperatura otoczenia) i wyjściowe blg.

Zatem, zmierz blg ponownie za 3 dni i decyduj wtedy.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Potrzymaj w sumie 3 tygodnie i butelkuj. Pod koniec możesz lekko podnieść temperaturę chociaż widzę, że fermentujesz wysoko... Dla lepszej klarowniści przed rozlewem zrób cold crash. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.