Skocz do zawartości

3-4blg czy to koniec fermentacji


Szymon Zok

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, Szymon Zok napisał:

Piwo przechowuje w 20 stopniach.robie z brew kitu i miałem 14 blg.

 

20° to temperatura otoczenia? Raczej dość wysoka, także fermentacja pewnie zakończyła się lub jest bliska zakończenia.

Zmierz blg za 3-4 dni, jeśli się nie zmienia, to możesz butelkować. Tylko zmierz dokładnie, bo "3-4°blg" to dość spory rozrzut.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam! 
Mam pytanko, dziś mam 11 dzień fermentacji i mam 3-4 blg.Myslicie że można zlewać do butelek,czy poczekać jeszcze 2-3 dni??
 
Butelkujesz, kiedy zakończy się fermentacja. To zaś sprawdzasz mierząc blg w odstępie kilku dni. Jeżeli jest odczyt stabilny - można butelkować. Zazwyczaj, dwa tygodnie wystarczają na zakończenie fermentacji, ale to zależy od kilku czynników, z których najważniejsze to temperatura fermentacji (niezupełnie to samo, co temperatura otoczenia) i wyjściowe blg.

Zatem, zmierz blg ponownie za 3 dni i decyduj wtedy.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Potrzymaj w sumie 3 tygodnie i butelkuj. Pod koniec możesz lekko podnieść temperaturę chociaż widzę, że fermentujesz wysoko... Dla lepszej klarowniści przed rozlewem zrób cold crash. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.