Szymon Zok Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 Witam! Mam pytanko, dziś mam 11 dzień fermentacji i mam 3-4 blg.Myslicie że można zlewać do butelek,czy poczekać jeszcze 2-3 dni?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 16 minut temu, Szymon Zok napisał: Witam! Mam pytanko, dziś mam 11 dzień fermentacji i mam 3-4 blg.Myslicie że można zlewać do butelek,czy poczekać jeszcze 2-3 dni?? Może tak a może nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 19 minut temu, Szymon Zok napisał: Witam! Mam pytanko, dziś mam 11 dzień fermentacji i mam 3-4 blg.Myslicie że można zlewać do butelek,czy poczekać jeszcze 2-3 dni?? Więcej danych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Zok Opublikowano 6 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 Piwo przechowuje w 20 stopniach.robie z brew kitu i miałem 14 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 16 minut temu, Szymon Zok napisał: Piwo przechowuje w 20 stopniach.robie z brew kitu i miałem 14 blg. 20° to temperatura otoczenia? Raczej dość wysoka, także fermentacja pewnie zakończyła się lub jest bliska zakończenia. Zmierz blg za 3-4 dni, jeśli się nie zmienia, to możesz butelkować. Tylko zmierz dokładnie, bo "3-4°blg" to dość spory rozrzut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 Witam! Mam pytanko, dziś mam 11 dzień fermentacji i mam 3-4 blg.Myslicie że można zlewać do butelek,czy poczekać jeszcze 2-3 dni?? Butelkujesz, kiedy zakończy się fermentacja. To zaś sprawdzasz mierząc blg w odstępie kilku dni. Jeżeli jest odczyt stabilny - można butelkować. Zazwyczaj, dwa tygodnie wystarczają na zakończenie fermentacji, ale to zależy od kilku czynników, z których najważniejsze to temperatura fermentacji (niezupełnie to samo, co temperatura otoczenia) i wyjściowe blg.Zatem, zmierz blg ponownie za 3 dni i decyduj wtedy. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 7 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2020 Potrzymaj w sumie 3 tygodnie i butelkuj. Pod koniec możesz lekko podnieść temperaturę chociaż widzę, że fermentujesz wysoko... Dla lepszej klarowniści przed rozlewem zrób cold crash. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się