Skocz do zawartości

Brewkit - Pilsner, dolna fermentacja


kingbialt

Rekomendowane odpowiedzi

  W dniu 3.12.2020 o 13:42, lukas79 napisał(a):

 

różnie odfermentowują bo ? jedzą inne cukry ? są na diecie ? 

 

wiem w jakim kierunku zmierzasz, ale skora próbujesz tu wytknąć, że w procesie fermentacji powstają dla rożnych szczepów różne substancje pochodne, które mają wpływ na stopień odfermentowania - twój test FFT jest tyle samo warty co i mój ..... bo po to się pilnuje temperatury fermentacji przy różnych szczepach... gdyż drożdże wytwarzają zupełnie inne pochodne przy różnych zakresach temperatur 

 


 

 

 

 

Rozwiń  

Dokładnie, zjadają inne cukry. Gorzelnicze, piekarskie czy winiarskie potrafią strawić jedynie cukry proste. Piwowarskie potrafią zjeść również nieco bardziej złożone cukry, jest to również zależne od konkretnego szczepu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 3.12.2020 o 14:04, lukas79 napisał(a):

 

spierał się w tej materii nie będę - nie robiłem doktoratu z biochemii ;)

Rozwiń  

Wystarczy przeczytać charakterystyki drożdży. Jedne mają 70% odfementowania a inne nawet 90%. Jak sam napisałeś nawet 0,5blg robi rożnicę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 3.12.2020 o 13:42, lukas79 napisał(a):

różnie odfermentowują bo ? jedzą inne cukry ? są na diecie ? 

Rozwiń  

Serio pytasz?

edit: nie widziałem, że już kolejne posty doszły. Koledzy już klarują, nie będę się wcinał.

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 3.12.2020 o 14:09, anteks napisał(a):

Jak sam napisałeś nawet 0,5blg robi rożnicę

Rozwiń  

 

robi i to cholerną

 

macie absolutną rację z tymi cukrami złożonymi - człowiek uczy się całe życie i jednak testa należy robić tymi samymi drożdżakami 

 

http://braukaiser.com/wiki/index.php/Understanding_Attenuation#Limit_of_Attenuation

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.