punix Opublikowano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 16 minut temu, lukas79 napisał: różnie odfermentowują bo ? jedzą inne cukry ? są na diecie ? wiem w jakim kierunku zmierzasz, ale skora próbujesz tu wytknąć, że w procesie fermentacji powstają dla rożnych szczepów różne substancje pochodne, które mają wpływ na stopień odfermentowania - twój test FFT jest tyle samo warty co i mój ..... bo po to się pilnuje temperatury fermentacji przy różnych szczepach... gdyż drożdże wytwarzają zupełnie inne pochodne przy różnych zakresach temperatur Dokładnie, zjadają inne cukry. Gorzelnicze, piekarskie czy winiarskie potrafią strawić jedynie cukry proste. Piwowarskie potrafią zjeść również nieco bardziej złożone cukry, jest to również zależne od konkretnego szczepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas79 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 2 minuty temu, punix napisał: Piwowarskie potrafią zjeść również nieco bardziej złożone cukry, jest to również zależne od konkretnego szczepu. spierał się w tej materii nie będę - nie robiłem doktoratu z biochemii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 5 minut temu, lukas79 napisał: spierał się w tej materii nie będę - nie robiłem doktoratu z biochemii Wystarczy przeczytać charakterystyki drożdży. Jedne mają 70% odfementowania a inne nawet 90%. Jak sam napisałeś nawet 0,5blg robi rożnicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 (edytowane) 49 minut temu, lukas79 napisał: różnie odfermentowują bo ? jedzą inne cukry ? są na diecie ? Serio pytasz? edit: nie widziałem, że już kolejne posty doszły. Koledzy już klarują, nie będę się wcinał. Edytowane 3 Grudnia 2020 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas79 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 32 minuty temu, anteks napisał: Jak sam napisałeś nawet 0,5blg robi rożnicę robi i to cholerną macie absolutną rację z tymi cukrami złożonymi - człowiek uczy się całe życie i jednak testa należy robić tymi samymi drożdżakami http://braukaiser.com/wiki/index.php/Understanding_Attenuation#Limit_of_Attenuation Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się