sultan_kanapy Opublikowano 16 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2020 Hej. Posiadam w balonie cydr jabłkowy z jabłek tłoczonych w zaznajomionej tłoczni. Nastaw robiłem 4 października a znad drożdży przelałem 8 listopada. Większy osad udało się oddzielić lecz napój dalej jest mętny. Chciałbym zastosować klarowin z browinu (bentonit sodowo-potasowy) lecz spotkałem się z opiniami że później będą kłopoty z refermentacją. Jak to dokładnie jest i ewentualnie czym wyklarować cydr? Drożdże ciderini sweet i pożywka również z browinu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 16 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2020 Chyba najlepiej cold crush. Moje cydry jednak zawsze są trochę mętne, chociaż ja je leżakuję kilka miesięcy i wtedy ten osad zbiera się na dnie. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sultan_kanapy Opublikowano 16 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2020 Doczytałem też, że powodem zmętnienia mogą być pektyny, z którymi nawet bentonit nie da rady. Chyba zastosuje cold crush tak jak radzisz kol @Muchor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 16 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2020 Z cydrem z soków tłoczonych niestety tak jest, że się ich nie wyklaruje. Ja kiedyś swój cydr trzymałem 2 tyg w chłodnym miejscu i się nie wyklarował. Teraz zrobiłem z jabłek puszczonych przez sokowirówkę i po 3 dniach od zakończenia fermentacji zrobił się klarowny nawet w ponad 20 st temp otoczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 16 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2020 Cydr robiony z TŁOCZONYCH jabłek jest trudny do wyklarowania, spróbuj może żelatyną a potem cold crush. Cydr robiony z jabłek wyciśniętych sokowirówką klaruje się w kilka dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 16 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2020 6 godzin temu, sultan_kanapy napisał: Hej. Posiadam w balonie cydr jabłkowy z jabłek tłoczonych w zaznajomionej tłoczni. Nastaw robiłem 4 października a znad drożdży przelałem 8 listopada. Większy osad udało się oddzielić lecz napój dalej jest mętny. Chciałbym zastosować klarowin z browinu (bentonit sodowo-potasowy) lecz spotkałem się z opiniami że później będą kłopoty z refermentacją. Jak to dokładnie jest i ewentualnie czym wyklarować cydr? Drożdże ciderini sweet i pożywka również z browinu. Zerknij tutaj https://projektcydr.pl/?p=1180 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sultan_kanapy Opublikowano 16 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2020 26 minut temu, DanielN napisał: Zerknij tutaj https://projektcydr.pl/?p=1180 Trafiłem też na tą stronę. Spróbuję zrobić opisany test na obecność pektyn i ewentualnie zastosowac odpowiedni środek. Zostawię go w spokoju też kilka tygodni a jak nie będzie się poprawiać to zadowolę się lekko zmętnionym:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RyjekFMD Opublikowano 16 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2020 Ja zauważyłem ze to zależy do bardzo od drożdży. Jak wstawiałem na drożdżach z Browina to długo były mętne, tak samo miałem z Gozdawa. Lepszy był efekt gdy wstawiałem drugą serie na gęstwie w tedy było lepiej. Teraz używam BULLDOG CIDER SWEET i te moim zdaniem są najlepsze: wychodzi słodki i szybko się klaruję. Tylko nie używać gęstwy do następnego bo już sprawdzone - drożdże się "przetrasowują" i następny wychodzi wytrawny . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 17 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2020 Ale czy lekka mętność cydru jest tak istotną wadą? W pewien sposób podkreśla to fakt, że jest to cydr domowy, a nie fabryczna mieszanka czegoś z czymś, rozpuszczona w wodzie.Chcę powiedzieć, że może warto nie przesadzić z tymi działaniami, bo każde z nich niesie jednak niebezpieczeństwo infekcji. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RyjekFMD Opublikowano 18 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 Mętność nie jest wadą ale czy nie ładnie się prezentuję klarowny jak szampan. Bawiłem się z bentonit czy mech irlandzki i to nie dawało tego co bym chciał. Odmiana jabłek i drożdże - ich kombinacja jest ważna. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sultan_kanapy Opublikowano 1 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 A więc mały upload. Na chwilę obecną sytuacja się wyklarowała (hehe, cydr właściwie też). Po około dwóch tygodniach w temp 3C cydr wygląda tak jak na zdjęciach (w tle też nowe miejsce do warzenia nazwane oficjalnie "letnią kuchnią" aby rodzinka nie czepiała się poniesionych nakładów finansowych na rewitalizację starej komórki:D Dziś cydr trafił do butelek z dodatkiem 105g glukozy oraz 300g ksylitolu na 15l trunku. No i oczywiście pozostaje pytanie czy po takim czasie w niskiej temperaturze drożdże poradzą sobie z nagazowaniem napoju? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 Gdzieś przeczytałem że podczas pasteryzacji zostają zabite pektoenzymy. Nie wiem czy to prawda ale przy soku jabłkowym nfc i soku z wiśni nfc wyklarowało się bardzo szybko. Kupiłem pektoenzym z browinu.Ja dodawałem od razu podczas dodawania drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokowy Opublikowano 17 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2021 sam sie też wyklaruje tylko bedzie to dluzej trwało. Sok mozna jeszcze dodatkowo odwirować żeby mial mniej miąższu i był klarowniejszy ale wtedy jest strata na smaku. Coś za coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karma Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Dzień dobry mam nadzieję,że ktoś mi pomoże w kwestii cydru. Jestem kompletnym laikiem. Mój nastaw pracuje 10 dzień, jest z soku z sokowirówki. Drożdże Borowin dodane na początku po czym w 5 i 7 dniu dokarmione cukrem i pożywką zgodnie z instrukcjami. Aktualnie już nie pracuje. Jest mętny co mam zrobić w następnych krokach?? Dodać cukier i ksylitol i przelewać do butelek? Proszę pomóżcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2022 @Karma czy masz czym sprawdzić ile odfermentowało? Cukromierz? Na jakich drożdżach, jak dodałeś(aś) cukru to będzie mocniejszy, za to mniej jabłkowy. Jeżeli masz czym sprawdzić i drożdze to Ciderini powinny zejść do ,1,0 blg. Jak nie masz czym zmierzyć to musi być kwaśne jak wytrawne wino. Wtedy cukier, i słodzik, i w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się