Eselchen Posted November 19, 2020 Share Posted November 19, 2020 Cześć, będę pierwszy raz butelkować piwo przy użyciu starsanu. Jak wyglada procedura dezynfekcji? Wlewam trochę roztworu starsanu do butelki, zatykam szyjkę i potrząsam. Później przelewam do kolejnej butelki. Butelki układam do góry nogami. I teraz czekam aż całkowicie wyschnie starsan czy mogę po chwili lać piwo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
josephson Posted November 19, 2020 Share Posted November 19, 2020 Starsan wg producenta zamienia się w pożywkę dla drożdży w kontakcie z piwem więc jak najbardziej. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted November 19, 2020 Share Posted November 19, 2020 Można po chwili lać piwo. Ja najpierw dezynfekowałem butelki i odstawiałem na suszarkę, a później robiłem syrop i mieszałem z piwem. W tym czasie butelki zdążyły odcieknąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted November 19, 2020 Share Posted November 19, 2020 Ja dezynfekuje dzień wcześniej i wkładam butelki na taką plastikową choinkę aby odkapnęło wszystko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts