Radosław Żaczek Opublikowano 19 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2020 (edytowane) Witam, 16 dni temu uwarzyłem brzeczkę 25L sweet stouta z zestawu słodów z twojegobrowaru, starałem się zacierać na słodko w okolicach 67 stopni. Początkowy ekstrakt 14blg zawierwający 600g laktozy, co zakładam mogło podwyzszyć bazowy o ok 2blg. Zaszczepiłem drożdżami M15 i zostawiłem piwo na 16 dni w temperaturze początkowo 18 stopni otoczenia. Fermentacja na początku przebiegała poprawnie - piana i bulgot :). Po paru dniach uspokoiła się. 16 dnia pierwszy raz nalałem próbkę i ku mojego zdziwieniu dwa ballingometry wskazały ... 10 blg. Piwo jest bardzo słodkie w smaku ale generalne wrażenia są dobre. Czy jest cokolwiek co mogę zrobic żeby wznowić fermentację? Na myśl rzuca mi się potrząśnięcie fermentorem bądź zaszczepić dodatkową porcją drożdży. Za powód problemu podejrzewam 1. słabe napowietrzanie (próba rozchlapania piwa przy dekantacji 2. mała ilość drożdzy - tylko jedna saszetka M15 Dzięki z góry za pomoc Edytowane 19 Listopada 2020 przez Radosław Żaczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 19 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2020 32 minuty temu, Radosław Żaczek napisał: Witam, 16 dni temu uwarzyłem brzeczkę 25L sweet stouta z zestawu słodów z twojegobrowaru, starałem się zacierać na słodko w okolicach 67 stopni. Początkowy ekstrakt 14blg zawierwający 600g laktozy, co zakładam mogło podwyzszyć bazowy o ok 2blg. Zaszczepiłem drożdżami M15 i zostawiłem piwo na 16 dni w temperaturze początkowo 18 stopni otoczenia. Fermentacja na początku przebiegała poprawnie - piana i bulgot :). Po paru dniach uspokoiła się. 16 dnia pierwszy raz nalałem próbkę i ku mojego zdziwieniu dwa ballingometry wskazały ... 10 blg. Piwo jest bardzo słodkie w smaku ale generalne wrażenia są dobre. Czy jest cokolwiek co mogę zrobic żeby wznowić fermentację? Na myśl rzuca mi się potrząśnięcie fermentorem bądź zaszczepić dodatkową porcją drożdży. Za powód problemu podejrzewam 1. słabe napowietrzanie (próba rozchlapania piwa przy dekantacji 2. mała ilość drożdzy - tylko jedna saszetka M15 Dzięki z góry za pomoc Miałem kiedyś podobnie na tych drożdzach. Mogły być słabej jakości. Data ważnosci do kiedy była? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radosław Żaczek Opublikowano 19 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2020 Nie sprawdzałem. Czy jest coś co mogę zrobić jeszcze żeby ruszyć fermentacje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 20 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 8 godzin temu, Radosław Żaczek napisał: Nie sprawdzałem. Czy jest coś co mogę zrobić jeszcze żeby ruszyć fermentacje? Raczej nie. Uwadniałeś drożdze czy od razu do brzeczki? Przy 14BLG jedna paczka powinna sobie poradzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeber92 Opublikowano 21 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 Może masz balingomierz w skali SG zamiast BLG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 21 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 13 minut temu, Zeber92 napisał: Może masz balingomierz w skali SG zamiast BLG? Tak jak Ty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeber92 Opublikowano 21 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 Dokładnie:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 (edytowane) Były problemy z odczytem z lunetki, teraz z balingometrem. Co będzie następne? ps Grafika dla kumatych, ile wskazuje spławik? ? Edytowane 21 Listopada 2020 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 21 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 (edytowane) 1.012? Edytowane 21 Listopada 2020 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 13 minut temu, nike21 napisał: 1.012? Pierwsza utrata szansy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 21 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 1 godzinę temu, anteks napisał: Były problemy z odczytem z lunetki, teraz z balingometrem. Co będzie następne? ps Grafika dla kumatych, ile wskazuje spławik? ? 1.014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 7 minut temu, Suchejroo napisał: 1.014 Druga utrata szansy, przeciwnicy sie naradzają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 21 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 Zapodaj jeszcze jakiegoś suchara ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 3 godziny temu, nike21 napisał: Zapodaj jeszcze jakiegoś suchara ? jak byk widać że jest 11blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 21 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 (edytowane) Jak już to 12. Przynajmniej dla mnie Ja używam refraktometru Edytowane 21 Listopada 2020 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radosław Żaczek Opublikowano 22 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 Mam dwa w skali BLG i refraktometr, czuc generalnie że piwo jest ulepem. Narazie zadałem uwodnione S-04, wczesniej z reszta tez uwadnialem, narazie po 48h brak rezultatów - powierzchnia piwa jest idealnie gładka, w rurce nic sie nie dzieje. Myślę co poza sprobowaniem zrobienia starteru mogę zrobić aby to piwo uratować. Zniechęca mnie natomiast fakt że już użyłem drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 22 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 Po pierwsze zmierz ile masz brix na refraktometrze. Po drugie w jakiej temp otoczenia aktualnie stoi to piwo? Po trzecie, ja napowietrzam w ten sposób, że przelewam z jednego fermentora do drugiego z wysokości ok 1m tak, żeby piwo się spieniło i z powrotem z drugiego do pierwszego w ten sam sposób. Wtedy piany mam na ok 10cm i nigdy nie miałem problemów z napowietrzeniem w ten sposób, a robię już tak dość długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 27 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2020 On 11/22/2020 at 6:10 PM, nike21 said: Po pierwsze zmierz ile masz brix na refraktometrze. Po drugie w jakiej temp otoczenia aktualnie stoi to piwo? Po trzecie, ja napowietrzam w ten sposób, że przelewam z jednego fermentora do drugiego z wysokości ok 1m tak, żeby piwo się spieniło i z powrotem z drugiego do pierwszego w ten sam sposób. Wtedy piany mam na ok 10cm i nigdy nie miałem problemów z napowietrzeniem w ten sposób, a robię już tak dość długo. Polecam blender ręczny - 1 minuta na średniowysokich obrotach i efekt ten sam, a roboty mniej (jedno wiadro mniej do sterylizacji i mycia, nie mówiąc o dźwiganiu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 27 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2020 Jak zadałeś drugą paczkę drożdży to napowietrz jeszcze raz mieszając fermentorem. Jak nie ruszy to zadaj Bayanusy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 27 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2020 (edytowane) 7 godzin temu, Pingwinho napisał: Polecam blender ręczny - 1 minuta na średniowysokich obrotach i efekt ten sam, a roboty mniej (jedno wiadro mniej do sterylizacji i mycia, nie mówiąc o dźwiganiu). Dla mnie szybciej i łatwiej przelewać niż siedzieć z blenderem i czekać aż się napowietrzy. Poza tym trzepaczkę od blendera też musisz zdezynfekować. A co to za problem przelać Starsan z jednego wiadra do drugiego, zamknąć pokrywę i wstrząsnąć kilka razy? Jedno wiadro zawsze musisz zdezynfekować... A takie przelanie piwa 2 razy trwa 20 sekund. Edytowane 27 Listopada 2020 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 27 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2020 42 minuty temu, nike21 napisał: Jedno wiadro zawsze musisz zdezynfekować... i do tego wiadra na czas dezynfekcji wrzucasz trzepaczkę. Ale każdy robi jak mu wygodnie, oba sposoby są ok. Ja czasem przelewam prosto z gara, jak mi się nie chce szukać wężyków. Pingwinho 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 27 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2020 No też racja . Każdy robi tak jak mu wygodnie. Ja i tak dezynfekuję 2 wiadra bo do jednego najpierw przelewam piwo po fermentacji na wyklarowanie, a do drugiego, które mam zdezynfekowane odbieram brzeczkę z GF po schłodzeniu. Później tą brzeczkę przelewam z wysokości do wiadra z gęstwą, z której wcześniej znałem piwo na klarowanie i z powrotem do wiadra, do którego odbierałem schłodzoną brzeczkę. Zamykam pokrywę z rurką z poprzedniej fermentacji i do lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się