robkiz Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Ojej rzeczywiscie, a jeszcze niedawno zerkalem i bylo niecale 3 dolce. Widac promocja sie skonczyla a obecna cena jest troche jednak przesadzona jak za taka pozycje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Nie wygląda na przesadzoną, tylko na normalną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 19 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 (edytowane) To jest następna próba klonowania; tym razem jest to Fat Tire Amber Ale, naprawdę doskonałe piwo z browaru New Belgium Brewing Co. z Colorado. Składniki wziąłem ze strony browaru. To piwo jeszcze nie jest sklonowane, ale jest już blisko. Następnym razem to będzie 100% klon Edytowane 19 Grudnia 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) Myślę żeby sklonować piwo z Artezana Pacific Pale Ale. To znalazłem na temat tego piwa na internecie (na stronie Artezana niestety nie ma dużo info): ekstrakt: 12,5% alkohol: 5% skład: słody pale ale, pilzneński i karmelowy, chmiele amarillo, cascade, chinok, pacific jade, drożdże IBU: 47 Wymyśliłem więc taką recepturę: 2 kg Pale Ale 2 kg pilzeński 0.4 kg karamelowy 20 g Chinook 60 min 20 g Cascade 15 min 20g Amarillo 5 min 20g Pacific Jade 0 min Drożdże: US-05 OG wychodzi mi 1052 (12.5 Brix), ABV 5%, IBU=47, Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Wymyśliłem więc taką recepturę: ... Super - już zapisałem. Jaki schemat zacierania? Mam nadzieję na relacje i fotki efektów jak przy wcześniejszych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Bardzo fajny temat. Jednym z powodów, dla których zabrałem się za warzenie piwa jest wysoka cena moich ulubionych piw, czyli angielskich bitterów. Jak uda mi się trochę rozwinąć skrzydła, bardzo chciałbym popełnić próbę klona London Pride St. Anger 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Scooby, piszesz ze słód Pale malt można zastąpić słodem pils. Czy to znaczy, że jeśli użyję słodu pale ale np od weyermana to może mi nie udać się klonowanie? Czy to po prostu opcja dla kogoś kto akurat nie ma słodu pale ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Amerykański pale, często określany również jako domestic. Jest jaśniejszy od naszego europejskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 scooby_brew a co byś powiedział na próbę klonowania ataku chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Atak chmielu to udane piwo, ale dla mnie goryczka jest za mocno zalegająca i przytłaczająca. Da się pić ale piwo bez rewelacji. Poza tym scooby raczej nie ma dostępu to polskich piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 W Atak Chmielu wysoka goryczka? Może kiedyś była, teraz jest raczej średnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 albo to Ty uodporniłeś się na goryczkę. mam wrażenie, że mam podobnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Raczej nie, hop headem nigdy nie byłem, za IPA także nie przepadam. Pamiętam pierwsze warki i kojarzę niedawno nową warkę. To jakby dwa różne piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) scooby_brew a co byś powiedział na próbę klonowania ataku chmielu? Ja niestety Pinty tutaj nie moge kupic, ale ty mozesz zrobic tego klona. Z tym to raczej nie bedzie wielkiego problemu bo Pinta podaje skladniki na ich stronie: Esktrakt: 15,1°Blg Alkohol: 6,1% alk. obj. IBU: 58 Skład: słody Weyermann®: pale ale, melanoidynowy, Carahell®, Carapils®, chmiele (USA): Citra, Simcoe, Cascade, Amarillo. drożdże Safale US-05. Na poczatku bym dal po ok 200-250 g slodow "specjalnych"; Carahell, carapils i melanoidowy, wrzuc wszystko do kalkulatora zeby dostac IBU i Blg i jak to uwarzysz to zrob test "side-by-side" i podziel sie z nami wrazeniami tutaj Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) Na poczatku bym dal po ok 200-250 g slodow "specjalnych"; Carahell, carapils i melanoidowy robiłem AIPA natakim zasypie; tylko blg miałem 17,5. Słód pale ale Weyermann® 5kg Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann 0,5 kg Słód karmelowy jasny Carapils® Weyermann 0,5 kg Słód melanoidynowy Weyermann® 0,5 kg wyszło jakże świetne piwo ale jakże inne jak atak chmielu melanoidynowego słodu ogólnie nie było czuć. Bawiłem się w kalkulatorze i aby otrzymać taki kolor jak atak wyszło około 40% melanoidynowego. W najbliższym czasie będę próbował zrobić klona na bardzo eksperymentalnym zasypie Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się