Skocz do zawartości

Dwutygodniowa gęstwa


JanŁaski

Rekomendowane odpowiedzi

A gdyby tak po 4 tygodniach dolać im trochę brzeczki żeby miały co zjeść to czy to nie wydłuży ich żywotności ?? Robił tak ktoś ? Co 4 tygodnie dolać im jedzenia.

Gdyby można było tak przekiblować ok. 6 miesięcy gęstwę to byłoby super - po tym czasie oczywiście rozkręciłbym starter z tej gęstwy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 31.03.2021 o 08:44, Piotr Ba napisał:

Zrobię eksperyment za 6 miesięcy (dolniaki) - rozkręcę starter ze słoika i zobaczę co się dzieje. Robił tak ktoś ?

 

Co prawda nie było to 6 miesięcy, ale ponad 2 miesiące, a do tego gęstwa z FM41 nie była w lodówce, tylko w temperaturze około 18°C i nie była dokarmiana. Bałem się, że już nic z niej nie będzie, więc właśnie zrobiłem starter, a może bardziej matkę drożdżową, bo w kolbie była gęstwa, rozpuszczony suchy ekstrakt słodowy, no i woda. Chciałem sprawdzić grzybki, więc plan był taki, żeby przetrzymać je na mieszadle 24h. Drożdże wylazły z kolby już po godzinie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.