Piotr Ba Opublikowano 29 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 A gdyby tak po 4 tygodniach dolać im trochę brzeczki żeby miały co zjeść to czy to nie wydłuży ich żywotności ?? Robił tak ktoś ? Co 4 tygodnie dolać im jedzenia. Gdyby można było tak przekiblować ok. 6 miesięcy gęstwę to byłoby super - po tym czasie oczywiście rozkręciłbym starter z tej gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 29 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 Ryzyko zakażenia, no i tej brzeczki to by musiało być dużo. To chyba już lepiej odzyskać z butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 31 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 Zrobię eksperyment za 6 miesięcy (dolniaki) - rozkręcę starter ze słoika i zobaczę co się dzieje. Robił tak ktoś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buk0 Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Po tym czasie już raczej autoliza. Robię tak z brettami, dokarmiam co kilka miesięcy w dużym słoju 2l. Ale bretty to inna bajka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2021 W dniu 31.03.2021 o 08:44, Piotr Ba napisał: Zrobię eksperyment za 6 miesięcy (dolniaki) - rozkręcę starter ze słoika i zobaczę co się dzieje. Robił tak ktoś ? Co prawda nie było to 6 miesięcy, ale ponad 2 miesiące, a do tego gęstwa z FM41 nie była w lodówce, tylko w temperaturze około 18°C i nie była dokarmiana. Bałem się, że już nic z niej nie będzie, więc właśnie zrobiłem starter, a może bardziej matkę drożdżową, bo w kolbie była gęstwa, rozpuszczony suchy ekstrakt słodowy, no i woda. Chciałem sprawdzić grzybki, więc plan był taki, żeby przetrzymać je na mieszadle 24h. Drożdże wylazły z kolby już po godzinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi