Piotr Ba Opublikowano 1 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 Chciałbym spróbować zrobić piwo oparte na dwóch slodach: pszenicznym i pilznenskim w proporcji klasycznej 50%/50% ktore miałoby odfermentowac drozdzami gornej fermentacji o neutralnym profilu - bez banana gozdzika curacao kolendry amerykanskich cytrusow i melona. Po prostu profil lekko slodowy zbozowy od pszenicy skontrowany umiarkowana goryczka? (tu tylko chmiel Marynka). Czy ktoś próbował zrobić takie pseudo pszeniczne? Piwo optymalnie chce by miało 13 Plateau brzeczki nastawnej okolo 5 % abv. Bedzie zacierane oczywiscie infuzyjnie. Pytanie co wybrac zeby robilo to piwo i o to moje typy: 1) danstar nottingam 2) s33 3) us05 4) w34/70 tu boje sie zbyt dużego balansu słodowego pomimo braku fenoli estrow. Piwo ma być nudne ale dobre z posmakiem pszenicy jakąś goryczką bez estrow i fenoli. Moze jakies płynne drozdze warto by użyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 Użyj Danstar Nottingham. Świetne, nie wymagające, neutralne drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 1 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 (edytowane) Godzinę temu, Piotr Ba napisał: Piwo ma być nudne ale dobre z posmakiem pszenicy Nie robiłem takiego eksperymentu, ale nie wiem czy słód pszeniczny ma wystarczająco charakterystyczny aromat że będzie zauważalny, nawet w proporcji 50/50. Wydaje mi się że w zależności od użytych drożdży wyjdzie z tego poprostu zwykły lager lub pale ale. Ale eksperymenty zawsze mile widziane, w ten sposób powstaje wiedza. Jeżeli to ma być szybki eksperyment użyłbym Nottinghamów lub US-05, na lagerowych będziesz dłużej czekał na efekty. Daj znać co z tego wyszło. Edytowane 1 Grudnia 2020 przez mkrawc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 1 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 Czyli po prostu american wheat bez chmielenia na aromat. W34/70 to już drożdże lagerowe, a piszesz o górnej fermentacji. +1 głos na nottinghamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 1 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 No właśnie, poczytaj sobie o stylu American Wheat, bo widzę chcesz wymyślać koło na nowo Jeśli koniecznie polskie chmiele to bedzie zwykła wariacja na temat tego stylu. Tam nie trzeba chmielić na zimno. Z drożdzami suchymi mam niewielkie doświadczenie, ale jeśli mam polecić coś z płynnych to zamierzony efekt osiągniesz z 1056 albo 1272 od Wyeasta, a z White Labsa WPL060. Od biedy FM52 z Fermentum MobileWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wania23 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 American Wheat charakteryzuje się niską goryczką, ale jednak lekko owocowymi, cytrusowymi nutami, zazwyczaj chmielony dodatkowo na aromat zimno. Z eksperymentu wynika, że chcesz uwarzyć coś ala Książęce Pszeniczne, czyli pszenicznego lagera.Zwróć uwagę na temperaturę fermentacji jeżeli chcesz uzyskać neutralny profil piwa, uważaj aby temp nie uciekła za wysoko. najlepiej 16-17 stopni. Uwarzone piwo możesz porównać do tego Książecego pszenicznego i dać znać czy jest podobieństwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się