Marcinecki Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Witam serdecznie, pierwszy post, trzecia warka, będę konkretny: Piwo: Irish Stout Coopersa (brew-kit) + Dextrose Coopersa (drożdże z 'zestawu' puszki) Przed fermentacją główną i zaszczepianiem drożdzami schłodziłem całość do 19°C (wiedząć o panujących upałach) Po rehydratacji drożdży i ich dodaniu, początek fermentacji- 10,5°Blg (ok 21 l objętości) Po 2-3 dniach przestało fermentować- 4Blg, stoi już 8 dzień i nie spada poniżej 4°Blg Złapały mnie upały i podczas całej fermentacji temperatura w mieszkaniu wzrosła do 25°C Problem: Po fermentacjji (w około 24-25 °C, Piwo nie chce spaść poniżej 4°Blg (w nocy było stawiane przy oknie kiedy temperatura spadała do19°C ). Na tym etepie jest dosyć mętne, smak kwaskowato-drożdzowy (co chyba przy Coopersie nie dziwi). Co robić?! Co robić?: Namiętnie czytam owe forum, ciut literatury i widzę, że opcje są następujące: 1. Zlać na cichą (nie mam jednak drugiego fermentatora) 2. Zaszczepić ponownie drożdżami (jaka ilość, jakimi?) 3. Butelkować, nie panikować (choć chyba "granaty" przy 4°Blg w butelce są wielce prawdopodobne) 4. Schłodzić całość w wodzie i poczekać parę dni Dodam, że Stout to mój pierwszy, a robiłem wszystko tak jak przy poprzednich Pilsnerach które wyszły wyśmienicie. Pozdrawiam, liczę na szybkie wsparcie kolegów Piwoszy:beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zlać na cichą na tydzień-dwa i do flaszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinecki Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Dzięki za odpowiedź. Sęk w tym, że cichej chciałem uniknąć jako że nie mam drugiego pojemnika (ani mnie na niego nie stać na razie) i boje się zakazić Piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 zostaw w tym fermentatorze co masz i czekaj ostatnio też robiłem stouta , zszedł do 5blg z 14 chyba zabutelkowałem z dodatkiem glukozy i wszystko gra bardzo smaczne piwko dodam ze fermentowało w upałach bałem się ze nic z tego nie wyjdzie a jednak .... nigdy nie wyleje piwka zanim go nie zabutelkuje i nie odleży . Jak to ktoś powiedział "wylać zawsze można " więc proponuje byś czekał cierpliwie i butelkuj tylko przelicz ile dasz glukozy lub cukru byś nie zrobił granatów...pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinecki Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Dzięki za pomoc uups, nastawiłeś mnie dość optymistycznie. Poczekam jeszcze parę dni i spróbuję zabutelkować (z 3g cukru na 0,5l- choć nie wiem czy dobrze liczę). Napiszę o efekcie jak otworzę pierwszą buteleczkę. Mam nadzieje, że wątek się przyda innym Początkującym Brew-kitowcom ze Stoutem w lecie. Osobiście Pivko tego typu podnieca moje kubki smakowe najbardziej, więc najlepiej zapytać bo chcę swój romans ze Stoutem nieco przedłużyć... najlepiej DOŻYWOTNIO Pozdrawiam ciepło! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 do obliczania używam programiku refemv2 i jak na razie jest ok , ale wszystko przedemną granaty też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orion Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Dzięki za pomoc uups, nastawiłeś mnie dość optymistycznie. Poczekam jeszcze parę dni i spróbuję zabutelkować (z 3g cukru na 0,5l- choć nie wiem czy dobrze liczę). Napiszę o efekcie jak otworzę pierwszą buteleczkę. Mam nadzieje, że wątek się przyda innym Początkującym Brew-kitowcom ze Stoutem w lecie. Osobiście Pivko tego typu podnieca moje kubki smakowe najbardziej, więc najlepiej zapytać bo chcę swój romans ze Stoutem nieco przedłużyć... najlepiej DOŻYWOTNIO Pozdrawiam ciepło! Właśnie teraz fermentuje mi w piwnicy Coopers -Stout (Brewkit, Muntons Spraymalt0.5kg , glukoza 0.5kg + 0.5kg glukozy po 2~3 dniach), śledzę ten wątek bo mogę mieć podobną sytuacje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Myślę, że możesz butelkować. Jak tyle czasu °Blg nie zmienia się to fermentacja sie zakończyła. Irish Stout Coopersa mam od kilkunastu dni w piwnicy. Butelkowany z 200g suchego ekstraktu słodowego na 23 litry piwa. Dam mu 2 mce... niech poleży. Dodam, że Stout to mój pierwszy, a robiłem wszystko tak jak przy poprzednich Pilsnerach które wyszły wyśmienicie. - jakie Pilsnery ?? Jak wyszły?? Mój "lager" - Coopersa miał posmak kwaśnych jabłek, poczekałem 2 mce i kwas zanikł, pozostał lekki posmak "zielonego jabuszka". Czekam następne kilka tygodni i zobaczę co się stanie. Coopersy, zdaje się, powinny zawsze poleżec przed spożyciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Ustanie fermentacji przy wysokim Blg może mieć wiele przyczyn, na odległość można jedynie zgadywać jaka jest trafna, ja obstawiałbym słabe napowietrzenie i skoki temperatury w czasie fermentacji (już lepiej niech cały czas będzie wysoka). Tak naprawde to jest ważne jaka część z tego Blg to cukry fermentowalne - przy ich znacznej ilości zabutelkowanie piwa grozi przegazowaniem i powstaniem "granatów". Na forum już ktoś pisał jak to sprawdzić, do butelki lejemy trochę piwa, zaszczepiamy drożdżami piekarskimi, kontrola po 2 dniach - jeżeli Blg znacząco spadło, piwo nie nadaje się jeszcze do butelkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 No i jeszcze warto sprawdzić areometr czy dobrze wskazuje, choć jeżeli wcześniej nie zauważałeś problemu, to pewnie jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinecki Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Dzięki wielkie jeszcze raz. Aerometr jest raczej dobry. Gdzieś tu na forum wyczytałem pewną rzecz, żeby młode Piwko z fiolki do pomiaru aerometrem przelać pare razy "do kubka i spowrotem (istniejące bąbelki mogą podtrzymywać dół aerometru). Nie wiem czy to jest wtedy zakłamany pomiar, ale spadło do 3 °Blg Dziś butelkuje. Dodam, że Stout to mój pierwszy, a robiłem wszystko tak jak przy poprzednich Pilsnerach które wyszły wyśmienicie. - jakie Pilsnery ?? Jak wyszły?? Mój "lager" - Coopersa miał posmak kwaśnych jabłek, poczekałem 2 mce i kwas zanikł, pozostał lekki posmak "zielonego jabuszka". Czekam następne kilka tygodni i zobaczę co się stanie. Coopersy, zdaje się, powinny zawsze poleżec przed spożyciem. Pilsnery wyszły świetnie, po 6-7 tygodniach w buteleczkach, miały naprawdę głęboki i goryczkowaty smak. Parę butelek zostawiłem jeszcze na 2 m-ce i piwo miało taki trochę aromatyczny, może nawet kwiatowy posmak, ale przyzna, że bardziej odpowiadało mi bez niego, wcześniej. Pozdrawiam jeszcze raz Piwoszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinecki Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgodnie z obietnicą, będąc już sporo po fakcie, informuje jak to wszystko wyszło. Po zlaniu, leżakowanie odbywało się w temperaturze 18°C. Po 6-7 tygodniach pivko zaczęło być spożywane. Stout wyszedł dobry, porównując go do przemysłowych stoutów z butelek- jak najbardziej się bronił. Niestety jednak kwasowe posmaki były dosyć odczuwalne (chyba za wysoka temp. burzliwej) a sam w sobie jak na stouta był dosyć 'płytki' w smaku, na języku zbyt długo nie pozostawał (chyba sama glukoza to jednak za mało w tych pivkach). Mam nadzieje, że komuś się wątek przyda. Ja już czekam na pilsnerka Johna Bulla przebywającego właśnie na cichej, a na dniach szoruje po Ale z ekstraktów. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 (edytowane) Po rehydratacji drożdży i ich dodaniu, początek fermentacji- 10,5°Blg (ok 21 l objętości) Po 2-3 dniach przestało fermentować- 4Blg, stoi już 8 dzień i nie spada poniżej 4°Blg Witam Początkujący jestem, ale swoje 3 gr wtrące mój Stout(nie Irish) też przestał fermentować po 4 dniach. Ale blg spadło do 2. Pobierając próbkę do badania blg niechcący troche napowietrzyłem młode piwo ale... po kilku godzinach fermentacja znów ruszyła (bulkniecie raz na minute) zaokonczyła się po dobie. Po ponownym sprawdzeniu blg wyszło 1. P.S Co by nie śmiecić forum zadam pytanie tutaj. Piwko leży już 8 dni w butelkach, narazie nie wyniosłem go do piwnicy. Wczoraj otworzyłem jedno piwko, mam świetny smak ale... prawie w ogóle gazu i zero piany ! Czy to się ułoży czy coś zawaliłem? (do butelek zlałem po 9 dniach pobytu brzeczki w fermentorze) P.S 2 A i jeszcze jedno.. te "miarki" do cukru, napisane na nich jest 0.33 0.5 oraz 0.75 Ma to wyznaczać ilości do określonych pojemności butelek, ale.. jaką tak na prawde poj. mają te miarki? (nie mam wagi więc nie zważę, a wsypując do strzykawki pojemności nie odpowiadają 1g = 0.8 ml w strzykawce) Pozdrawiam Edytowane 26 Stycznia 2011 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Wczoraj otworzyłem jedno piwko, mam świetny smak ale... prawie w ogóle gazu i zero piany !Czy to się ułoży czy coś zawaliłem? Nie zdążył się nagazować, potrzymaj parę butelek w cieple przez tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się