zgoda Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 (edytowane) Rzekomo do warzenia piwa. Proszę. http://www.banzaj.pl/Maszyna-Piwosza-zestaw-do-samodzielnego-warzenia-piwa-w-domu-3410.html Cytat który mnie rozłożył: Do Maszyny Piwosza dodajesz Mieszankę Piwną, wodę i drożdże. Czekasz 7-10 dni, a po tym czasie delektujesz się wyjątkowym smakiem własnego piwka. I jeszcze "przepis", od którego zrobiło mi się słabo. http://www.tipy.pl/artykul_1939,jak-zrobic-piwo-domowe.html Krok 9: Do każdej butelki wsyp 2 łyżeczki cukru. To jest przepis na domowe granaty. Edytowane 12 Sierpnia 2010 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmalkow Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Do każdej butelki wsyp 2 łyżeczki cukru. To jest przepis na domowe granaty. Nie. Skrzynka granatów z zawleczkami nie jest groźna (chyba że na nogę upadnie). To raczej jest przepis na miny pułapki z niestabilnym zapalnikiem. W sam raz dla piwnego terrorysty samobójcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Chyba najgorszym cud-przepisem jest ten Jęczmień zamoczyć na kilka godzin w ciepłej wodzie do napęcznienia. Odlać i pozostawić w kamiennym garnku lub innym nie obitym emaliowanym naczyniu, przykrywając go kocem i ustawiając w ciepłym miejscu na około 14 dni aż do momentu, kiedy zacznie kiełkować. Kiełkujące ziarno wsypać do garnka, zalewając 8 litrami ciepłej wody i cukru, po czym zagotować. itd itd itd Niestety z 3-4 maile w miesiącu dostaję, dlaczego to nie wyszło etc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Kilkanaście (może ze 20?) lat temu sam znalazłem ten przepis w jakiejś papierowej książce. Moja mama wtedy kategorycznie zabroniła mi robić takie piwo, rzekomo ze względu na smród podczas słodowania jęczmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Chyba najgorszym cud-przepisem jest ten Jęczmień zamoczyć na kilka godzin w ciepłej wodzie do napęcznienia. Odlać i pozostawić w kamiennym garnku lub innym nie obitym emaliowanym naczyniu, przykrywając go kocem i ustawiając w ciepłym miejscu na około 14 dni aż do momentu, kiedy zacznie kiełkować. Kiełkujące ziarno wsypać do garnka, zalewając 8 litrami ciepłej wody i cukru, po czym zagotować. itd itd itd Niestety z 3-4 maile w miesiącu dostaję, dlaczego to nie wyszło etc spotkałem się z takim przepisem w starej książce wg mnie jest to w miarę poprawny przepis na wyprodukowanie czegoś na wzór piwa. Bo tu jest opisane w kilku krokach słodowanie i zacieranie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się