bimbelt Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Z wycieczki do USA przywiozłem trochę chmielu i przepis na North-West Style IPA. Mam jednak problem z dobraniem słodów. W przepisie występuje: Golden Promise Malt oraz British Crystal Malt. Będę bardzo wdzięczny za przełożenie tego na słody dostępne na naszym rynku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 No dobra, przezwyciężyłem lenistwo. Wg mojego rozeznania: Golden Promise Malt = Scotmalt Golden Promise = Pale Ale British Crystal Malt = CaraMunich Malt III Jesli sie myle, to mnie poprawcie. Oczywiscie idelanie walorow smakowych nie da sie przelozyc, ale bardziej mi zalezy na nawiazaniu do stylu, niz na wiernej kopii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 British Crystal to jest Crystal ~ 40L, czyli możesz go zastąpić karamelowym jasnym. Golden Promise Malt z tego co wiem (nigdy nie używałem) to jest inny rodzaj Marris Otter. Marris Otter to jakby słód podstawowy (np. pale malt albo pils) + ok. 5% Crystal 10. Crystal 10 to jakby super lekki i jasny karamelowy i w Polsce chyba nie jest dostępny. W tym wypadku, ponieważ i tak dodasz do tego Caramel, to nie ma znaczenia, więc ja bym spokojnie użył słód pils. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Popieram przedmówcę. Słody Crystal i karmel to nieby to samo, ale jednak nie. Ja bym użył coś ze słodowni Castle malting albo Warminster, a nie Weyermanna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 A ktos w Polsce handluje towarem z tych słodowni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 A ktos w Polsce handluje towarem z tych słodowni? Dystrybuuje je http://www.piwodziej.pl i http://www.twojbrowar.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi