Jump to content

Skórka pomarańczy do IPY


Recommended Posts

Możesz wszystko!

Pytanie co chcesz osiągnąć. Chcesz wrzucić do gotowania, czy na zimno?

 

Jak zdecydujesz się dodać na zimno to miej na uwadze, że kandyzowane rzeczy mają sporo cukru, który pobudzi fermentację. Trzeba będzie dać trochę się pomoczyć tej pomarańczy zanim wrzucisz chmiel.


Jak do gotowania to raczej na końcówkę, wydaje mi się, że ze skórki można wygotować coś nieprzyjemnego.

 

Czy 400g to nie jest trochę dużo?

Edited by AndrzejJanusz
Link to comment
Share on other sites

1. Imo kandyzowana do piwa się niezbyt nadaje.

2. Prawie pół kilo to absurdalna ilość. 40 g to co innego.

3. Zwykła suszona skórka jest dodatkiem do White IPA, poszukaj może przepisów na nią i zobacz jak, ile etc.jest używanej.

Link to comment
Share on other sites

Daje skórki gorzkie i lub słodkie do wita czy wipy, ostatnio do fesa, max 40g na 20l, jak dasz kandyzowaną będziesz mieć dodatkowy cukier, który przefermentuje w cukrowy sposób, zawsze dawałem na koniec gotowania.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.