Szymon Zok Opublikowano 14 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 Witam! Panowie, co sądzicie, czy mogę dodać kandyzowaną skórkę pomarańczy (jakieś 400 g) do american ipy albo Red IPY? Jest to zestaw mangrove jacks, będę również chmielil na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejJanusz Opublikowano 14 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 (edytowane) Możesz wszystko! Pytanie co chcesz osiągnąć. Chcesz wrzucić do gotowania, czy na zimno? Jak zdecydujesz się dodać na zimno to miej na uwadze, że kandyzowane rzeczy mają sporo cukru, który pobudzi fermentację. Trzeba będzie dać trochę się pomoczyć tej pomarańczy zanim wrzucisz chmiel. Jak do gotowania to raczej na końcówkę, wydaje mi się, że ze skórki można wygotować coś nieprzyjemnego. Czy 400g to nie jest trochę dużo? Edytowane 14 Grudnia 2020 przez AndrzejJanusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 1. Imo kandyzowana do piwa się niezbyt nadaje. 2. Prawie pół kilo to absurdalna ilość. 40 g to co innego. 3. Zwykła suszona skórka jest dodatkiem do White IPA, poszukaj może przepisów na nią i zobacz jak, ile etc.jest używanej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Daje skórki gorzkie i lub słodkie do wita czy wipy, ostatnio do fesa, max 40g na 20l, jak dasz kandyzowaną będziesz mieć dodatkowy cukier, który przefermentuje w cukrowy sposób, zawsze dawałem na koniec gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się