Dave20050 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 Witam, uwarzyłem już kilka, kilkanaście warek IPy. Nurtuje mnie jedna kwestia. Nie udało mi się do tej pory uzyskać NEIPY o kolorze pomarańczowym. Próbowałem różnych sztuczek, jednak nie udało mi się uzyskać takiego koloru jak w piwie kraftowym, moje piwo jest nieco ciemniejsze. Bliskie ideału, ale jednak, jestem jaki jestem, lubię ideały. Pomocy?!?! Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 (edytowane) Przydałyby się jakieś szczegóły, przede wszystkim w kwestii zasypu, długości gotowania. Bez tego pozostaje szklana kula i fusy. Jeśli wychodzi zbyt ciemne, prawdopodobnie używasz zbyt ciemnych słodów lub zbyt długo intensywnie gotujesz. Edytowane 23 Grudnia 2020 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 5 minut temu, punix napisał: Przydałybyy się jakieś szczegóły, przede wszystkim w kwestii zasypu, długości gotowania. Bez tego pozostaje szklana kula i fusy. Jeśli wychodzi zbyt ciemne, prawdopodobnie używasz zbyt ciemnych słodów lub zbyt długo intensywnie gotujesz. Lub utleniasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 Godzinę temu, anteks napisał: Lub utleniasz Fakt, zapomniałem o utlenieniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 24 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2020 Ja dorzucę od siebie brak dostosowania pH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dave20050 Opublikowano 25 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2020 W dniu 23.12.2020 o 17:56, punix napisał: Przydałyby się jakieś szczegóły, przede wszystkim w kwestii zasypu, długości gotowania. Bez tego pozostaje szklana kula i fusy. Jeśli wychodzi zbyt ciemne, prawdopodobnie używasz zbyt ciemnych słodów lub zbyt długo intensywnie gotujesz. Zasyp: Pale Ale 3kg Pilzneński 1kg Pszeniczny 0,5 kg Płatki owsiane 0,4 kg Płatki pszenne 0,5 kg Płatki orkiszowe 0,4 kg Gotuję 60 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dave20050 Opublikowano 25 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2020 17 godzin temu, Suchejroo napisał: Ja dorzucę od siebie brak dostosowania pH. Dodaję najczęściej 10g gipsu piwowarskiego. Wodę mam miękką, ale parametrów dokładnie nie podam bo takiej wiedzy nie posiadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dave20050 Opublikowano 25 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2020 W dniu 23.12.2020 o 17:59, anteks napisał: Lub utleniasz Utleniam? Mógłbyś mi przybliżyć temat? Jak utlenienie wpływa na kolor piwa ? Byłbym bardzo wdzięczny, bo nigdzie wcześniej nie natknąłem się na to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2020 1 godzinę temu, Dave20050 napisał: Utleniam? Mógłbyś mi przybliżyć temat? Jak utlenienie wpływa na kolor piwa ? Byłbym bardzo wdzięczny, bo nigdzie wcześniej nie natknąłem się na to. Część 1 http://www.beerfreak.pl/utlenianie-i-starzenie-piwa-czesc-1-wstep/ Dave20050 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2020 12 godzin temu, Dave20050 napisał: Dodaję najczęściej 10g gipsu piwowarskiego. Wodę mam miękką, ale parametrów dokładnie nie podam bo takiej wiedzy nie posiadam Dodawanie soli bez znajomości składu wody moim zdaniem mija się z celem. Szczególnie aż tyle gipsu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2020 12 godzin temu, Dave20050 napisał: Jak utlenienie wpływa na kolor piwa ? Utlenienie przyciemnia piwo i to dosyć znacznie. Jasne piwo może nawet zrobić się amber jak je mocno utlenisz. Dave20050 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się