redshoes Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Zostały mi końcówki słodów, które powoli wychodzą z terminów przydatności: - wiedeński - 3,1 kg - pilzneński - 0,8 kg - carapils - 0,5 kg - karmelowy ciemny - 0,5 kg do tego chmiel lubelski szyszka z ubiegłorocznego zbioru i drożdże Safale S-04 Pytanie - co z takim zestawem zrobić, ewentualnie o co uzupełnić, tak aby uwarzyc z tego piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Jak wrzucisz wszystko to będzie przyciemniane fajne piwo. Jak chcesz jaśniejsze bez posmaków karmelowych to nie dawaj karmelowego ciemnego. Zacieranie 62°C - 30 minut i 72°C - 30minut. Chmiel lubelski 40g na 60 min. gotowania - dla goryczki i 30g dla aromaru na 15 mnut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Cześć Wena przy karmelu ciemnym w ilości 0,5 kg to piwo będzie bardzo ciemne a nie przyciemniane. Moim zdaniem powinieneś zmniejszyć ilośc słodów karmelowych do 0,5 kg (po 250g) i będzie dobrze Jakie masz drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Ja bym dodał wszystkie słody, oprócz karmelowego ciemnego. Tutaj bym zmniejszył ilość do 100-150g. Chmielenie średnia goryczka (tak z max 30 IBU) i średnie nachmielenie na smak (30g na ostatnie 5 minut gotowania). Fermentacja w okolicach 18 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 MAKARON za mądrze piszesz. Kolega napisał wyraźnie, że ma chmiel lubelski w szyszkach. Więc napisz ile ma go dodać, aby było dobrze. Ja już swoje napisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Cześć Cholera nie doczytałem o drożdżach Na s-04 wyjdzie ci super fajne, ciemne piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 No właśnie GRZESIU S-04 są wskazane do piw ciemnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 MAKARON za mądrze piszesz. Kolega napisał wyraźnie, że ma chmiel lubelski w szyszkach. Więc napisz ile ma go dodać, aby było dobrze. Ja już swoje napisałem. Bym napisał, jeśli bym wiedział ile mogą mieć alfa kwasów. Na oko tak z 25-30g ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Cześć ") No właśnie GRZESIU S-04 są wskazane do piw ciemnych. ale jak na mój gust 0,5 kg ciemnego karmelu to za dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redshoes Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 No i już wszystko jasne tzn. ciemne ... piwo, zmniejszę o połowę karmelowy resztę do gara dumnie zwanego kadzią i dalej wiadomo. Zapomniałem o bardzo ważnym składniku liczącym się od początku a nawet jeszcze zanim się zacznie warzyć - mianowicie chodzi o czas, którego wciąż brakuje ale może w najbliższą niedzielą się uda. Dzięki za rady i oczywiście podzielę się efektami , przynajmniej tymi opisowymi na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 No to życzę powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redshoes Opublikowano 6 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 No i poszło, jednak wrzuciłem wszystko do gara, zacieranie 30 min. - 63 st. 30 min. - 68 st. i podgrzanie do 78 przed filtracją, chmielenie też na lenia - 50g szyszek lubelskiego na 60 min. , schłodzone do 18 stopni i dziś rano zadane S-04, Blg 11*. Tak na smak to brzeczka ekstra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redshoes Opublikowano 8 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2010 no i mam problem, dodałem S-04 w postaci gęstwy drożdżowej z poprzedniej warki, przechowywane były w lodówie od czerwca czyli niespełna trzy miesiące, mija trzy dni od zadania i nic - brak fermentacji. W ostatecznosci mam jeszcze gestwę US-05 i zastanawiam sie czy je dodać czy jeszcze czekać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 8 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2010 syp człowieku cokolwiek tam masz a jak nie masz to daj piekarniczych, szkoda brzeczki. 3 dni to długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 8 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2010 u mnie gęstwa po S-04 ruszyła po 4 godzinach. Pytanie jaką masz temperaturę, ale 3 dni czekania to raczej za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redshoes Opublikowano 10 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 brzeczka wydawała się w porządku po dwóch dniach więc zadałem US-o5 i po kilku godzinach ruszyło jak burza. Co do S-04 to chyba pomyliłem daty na butelkach z gęstwą drożdżową - po prostu były już stare. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIC Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Nie zakładając nowego wątku proszę o poradę co uwarzyć, bowiem zostały mi duże ilości słodu pilzneńskiego (ok. 30 kg) oraz ok. 5 kg carahell'a. Zostało też po kilogramie lubelskiego i marynki. W lodówce mam drożdże do pilsa, ale to nie problem mogę szybko dokupić każdy rodzaj. Jeśli ma wyjść jakaś strychnina, to proszę bez improwizacji, bowiem jestem zdania, że lepiej dokupić słody i chmiele i zrobić sprawdzone piwo zamiast radosnej twórczości. A może jednak się mylę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 (edytowane) ...zostały mi duże ilości słodu pilzneńskiego (ok. 30 kg) oraz ok. 5 kg carahell'a. Zostało też po kilogramie lubelskiego i marynki. W lodówce mam drożdże do pilsa, Zareklamuję pilsa anteksa. Masz akurat wszystko co jest potrzebne do tego piwa. Edytowane 15 Października 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIC Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Dziękuję. Przeglądałem wiki kilka razy i nie wiem jak to przeoczyłem. Jeszcze raz dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redshoes Opublikowano 6 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 w temacie: po degustacji muszę przyznać racje bielokowi - 0,5 kg karmelowego to zbyt wiele, poza tym długi czas przestoju brzeczki też zrobił swoje, podsumowując - piwo jest jak najbardziej do spożycia, może troszkę za duża piana (skutek zbyt drobnego śrutowania) i spora goryczka palonego słodu. Z pewnoscią nie da się nim poczęstować niezorientowanych i poczatkujących piwowarów ale ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się