zoltek Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam! Chciałem sie zapytać czy dobrym pomysłem byłoby dodanie kakaa do Oatmeal Stouta ( ile? i w jakim momencie? ) skład ( 20 L) - słód Pale Ale Weyermann 3,2 kg, - słód karmelowy ciemny 0,3 kg, - słód Carafa Typ I 0,2 kg, - jęczmień palony (roasted barley) Weyermann 0,3 kg, - płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg, - chmiel goryczkowy Marynka 25 g (granulat), - drożdże Safale S-04 11,5g, I ile laktozy powinienem dodać? Edytowane 15 Sierpnia 2010 przez zoltek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Z zasady laktozę to do milk stouta dajemy a w ilości 200g lub więcej. Wątpię żeby ktoś eksperymentował z kakaem. Kakao zawiera średnio od 10-20% tłuszczu, w piwie było by to zabójcze dla piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zdecydowanie zrezygnuj z kakao. Były już na forum tego typu eksperymenty i nie były polecane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Eksperymentowałem z wieloma dziwnymi rzeczami. Oprócz uznanych dodatków niesłodowanych nie polecam NICZEGO. Spójrz na mój wynik w KPD Parpary w kat. miodowe. Wcale nie twierdziłem, że było złe. Piwem bazowym była pszenica z pierwszego miejsca, a miodowe uzyskało też pierwsze (z tą drobną różnicą, że w przeciwnej kolejności :) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Laktozy bym dał z 500g. Z kakao zrezygnuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Ale ja dalej nie rozumiem, chcesz warzyć oatmeal czy milk/sweet stouta? Warzysz pewnie z zestawu z BA i po tym co piszesz wnioskuję, że oatmeal stouta. Do niego wcale nie potrzebujesz laktozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Laktozy bym dał z 500g. Z kakao zrezygnuj. Ja myślałem o milk stoucie i tak to zrozumiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoltek Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 (edytowane) Chciałem zrobić tak, że 10l normalne, a drugie 10l z laktozą ( czy 250g to przegięcie??) chodzi mi by trochę smak zmienić, żeby mieć ich opcjonalnie jak najwięcej w piwnicy. Bo za dry stoutem za bardzo nie przepadam. Edytowane 17 Sierpnia 2010 przez zoltek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Chciałem zrobić tak, że 10l normalne, a drugie 10l z laktozą ( czy 250g to przegięcie??) chodzi mi by trochę smak zmienić, żeby mieć ich opcjonalnie jak najwięcej w piwnicy. Bo za dry stoutem za bardzo nie przepadam. Możesz tak zrobić, 250 g jest w sam raz. Milk stout to nie będzie, ale smak się trochę zmieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się