smola Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 (edytowane) Znalazłem taki filtrator na ali, sprawdzi się do filtrowania brzeczki z chmielin i osadów gorących po gotowaniu? Ewentualnie, co wybrać do filtracji brzeczki o wybiciu około 60l. Edytowane 9 Stycznia 2021 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 To jest raczej sprzęt do wysładzania, ale weź pod uwagę koszt wysyłki bo możliwe że wyjdzie tyle samo co z Polski.Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 9 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 1 minutę temu, Hary86 napisał: To jest raczej sprzęt do wysładzania Tak myślałem, ale w duchu liczyłem, że może się sprawdzi. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 1 godzinę temu, smola napisał: filtrowania brzeczki z chmielin i osadów gorących po gotowaniu? Dekantuj znad osadu. Najprostszy sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 9 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Tak do tej pory robiłem, myślałem, że jest coś prostszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 37 minut temu, smola napisał: Tak do tej pory robiłem, myślałem, że jest coś prostszego. Coś prostszego to kranik w garnku. Odkręcasz i leci, więc nawet wężyka nie potrzebujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 9 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Teraz, Gawron napisał: Coś prostszego to kranik w garnku. Odkręcasz i leci, więc nawet wężyka nie potrzebujesz. Do tego hopstoper ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Teraz, smola napisał: Do tego hopstoper ? Nie. Nic. Chmieliny i białka po whirlpoolu zostają na środku garnka, a brzeczka z krawędzi sobie spływa. kran jest lekko nad dnem, więc za wiele nie zasysa. I nie przejmuj się chmielem i osadem który przedostał się do fermentora. On nie szkodzi ani procesowi fermentacji ( a nawet pomoże) i nie ma wpływu na piwo, jego wygląd, ani smak. smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 9 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 1 minutę temu, Gawron napisał: kran jest lekko nad dnem, Używam pompki i wymiennika ciepła. Zagra to razem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Jak płytowy to nie, bo się zapcha. Lepsza była by chłodnica przeciwbieżna, bo mógłbyś schłodzić brzeczkę w garze z wykorzystaniem pompki i dopiero zimną zlewać do fermentora, a na wymiennik idzie gorąca brzeczka, więc potrzebujesz filtrować chmieliny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Tylko do łirpula potrzebny jest szeroki garnek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 10 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Warzę w 75 litrowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 5 godzin temu, smola napisał: Warzę w 75 litrowym. Nie ma znaczenia pojemność tylko stosunek wysokości do średnicy. Szerszy i niski jest lepszy niż wysoki i wąski. smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Coś takiego może być przydatne. Osobiście tego nie używam, ale znajomy tak i sobie chwali. https://browamator.pl/_,3,4532,5954 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 10 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Po otworzeniu linku, pokazuje się syfon. O to chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Niski a szeroki. ładnie układa sie stożek smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 10 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 A widział ktoś gdzieś może niski garnek 75 litrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Po jakim czasie od zakręcenia whirpoola masz taki efekt? 2 godziny temu, anteks napisał: Niski a szeroki. ładnie układa sie stożek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 12 minut temu, Koora napisał: Po jakim czasie od zakręcenia whirpoola masz taki efekt? Od pierwszego zakręcenia do opróżnienia zbiornika to jakieś 30 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 22 minuty temu, anteks napisał: Od pierwszego zakręcenia do opróżnienia zbiornika to jakieś 30 min W życiu nie miałem takiego pięknego efektu. Ale może to wina BIAB. Bo do okoła mam mnóstwo osadów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 4 minuty temu, Koora napisał: W życiu nie miałem takiego pięknego efektu. Ale może to wina BIAB. Bo do okoła mam mnóstwo osadów. Może to efekt skali.to co zostało to 1hl Koora 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 2 godziny temu, anteks napisał: Może to efekt skali.to co zostało to 1hl O kutwa ?... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 10 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Może to efekt skali.to co zostało to 1hlJeśli to 100l,to jaka ta kadź warzelna, 1m3? Szacun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Jak to zrobić w garnku 20l z jak najmniejszymi stratami w brzeczce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 31 minut temu, smola napisał: Jeśli to 100l,to jaka ta kadź warzelna, 1m3? Szacun Warzelno/zacierna 17hl, filtracyjna i whirpool 25hl 21 minut temu, Nazwa użytkownika napisał: Jak to zrobić w garnku 20l z jak najmniejszymi stratami w brzeczce? jak pisałem, kluczem jest stosunek wysokość/szerokość. Dekandacja wężykiem, jakiś hopstoper, bazooka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi