konrados78 Opublikowano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 Natknąłem się w niemieckich recepturach z procedurą "chmielenia brzeczki przedniej". Czy ktoś stosował ten zabieg? Na czym od dokładnie polega? Czy chodzi o to, żeby nachmielić brzeczkę przednią po filtracji, po czasie oddzielić chmiel, a potem ponownie dodać nową partię chmielu na początek gotowania? Czy brzeczkę przednią należy chmielić w hopspiderze lub w woreczku i chmiel oddzielić, czy można po prostu wrzucić chmiel do brzeczki i zostawić go w niej podczas gotowania? Nigdzie nie udało mi się znaleźć odpowiedzi jak technicznie powinien wyglądać ten proces. Czy ktoś może powiedzieć jaki wpływ ma chmielenie brzeczki przedniej na goryczkę i aromat ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 Wystarczyło chwilę poszukać: https://www.piwo.org/forums/topic/12995-artykuł-byo-pre-boil-hopping-chmielenie-przed-gotowaniem/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrados78 Opublikowano 13 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 Godzinę temu, wizi napisał: Wystarczyło chwilę poszukać: https://www.piwo.org/forums/topic/12995-artykuł-byo-pre-boil-hopping-chmielenie-przed-gotowaniem/ Czytałem ten artykuł, ale nie odpowiada on wprost na moje pytania z pierwszego posta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 (edytowane) Wrzucasz do brzeczki po filtracji i zostawiasz do końca gotowania. Co do wpływu na goryczkę i aromat w artykule jest spore podsumowanie. Edytowane 13 Stycznia 2021 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 1 godzinę temu, konrados78 napisał: Czytałem ten artykuł, ale nie odpowiada on wprost na moje pytania z pierwszego posta. Cytat z artykułu: "Chmielenie brzeczki przedniej (FWH) jest bardzo proste. Dodaj część lub całość chmielu planowanego jako późny dodatek lub chmiel na goryczkę do brzeczki, zanim osiągnie wrzenie." Czy to zrobisz w woreczku, hopspiderze czy luzem to już od Ciebie zależy. Dalej jest napisane, że jest to substytut chmielenia na goryczkę i częściowo na smak, więc logiczne jest że chmiel zostawiamy do końca gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrados78 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Moje wątpliwość to: Czy po chmieleniu brzeczki przedniej należy oddzielić chmiel od brzeczki przed gotowaniem ? Czy po chmieleniu brzeczki przedniej zostawiamy wszystko do końca gotowania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 17 minut temu, konrados78 napisał: Moje wątpliwość to: Czy po chmieleniu brzeczki przedniej należy oddzielić chmiel od brzeczki przed gotowaniem ? Czy po chmieleniu brzeczki przedniej zostawiamy wszystko do końca gotowania ? https://byo.com/article/first-wort-hopping-techniques/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 14 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 8 godzin temu, konrados78 napisał: Moje wątpliwość to: Czy po chmieleniu brzeczki przedniej należy oddzielić chmiel od brzeczki przed gotowaniem ? Czy po chmieleniu brzeczki przedniej zostawiamy wszystko do końca gotowania A post wyżej 18 godzin temu, wizi napisał: Dalej jest napisane, że jest to substytut chmielenia na goryczkę i częściowo na smak, więc logiczne jest że chmiel zostawiamy do końca gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się