elroy Opublikowano 17 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 Witajcie W związku, że tak na prawdę nigdzie nie ma osobnego miejsca, gdzie byłyby zebrane informacje na temat RIMS/HERMS w formie pozwalającej wykonanie każdemu takiej instalacji, postanowiliśmy rozpocząć dyskusje na forum piwo.org W tym temacie proszę o wpisywanie wszystkich informacji, linków i zdjęć które pozwolą nam w czasie późniejszym wyodrębnić określone tematy. Tak więc, piszemy bez określonych zasad. Mam nadzieję, że zaproszeni konstruktorzy posiadający działające RIMS'y pomogą nam zbudować pierwszą w naszym kraju bazę wiedzy na ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 18 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 http://www.brewzilla.nl/?hi Link znaleziony na forum browamatora zamieszczony przez Wesołego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wielki_B Opublikowano 21 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2007 Cosik napiszę, jak moje ustrojstwo zacznie działać. To nie będzie RIMS, ale coś dla ludzi, którzy mieszkają w blokach (warki rzędu 25 litrów) z pełną automatyką - wsypujemy słody i po dzwonku przychodzimy odebrać brzeczkę przednią oraz wysładzać. - Taki jest plan. Poligon pokaże, czy urządzenie sie sprawdzi. Jeśli tak, to zaoszczędzi mi jakieś 1,5 h przy każdej warce. Pozdrawiam. W_B Bobik83 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 21 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2007 Cosik napiszę, jak moje ustrojstwo zacznie działać. To nie będzie RIMS, ale coś dla ludzi, którzy mieszkają w blokach (warki rzędu 25 litrów) z pełną automatyką - wsypujemy słody i po dzwonku przychodzimy odebrać brzeczkę przednią oraz wysładzać. - Taki jest plan. Poligon pokaże, czy urządzenie sie sprawdzi. Jeśli tak, to zaoszczędzi mi jakieś 1,5 h przy każdej warce. Pozdrawiam. W_B Właśnie lekko zmodyfikowałem tytuł forum - nie każdy chce budować akurat Rims'a:) Może założysz swój własny wątek na temat ? Uważam, że może spotkać się z dużym zainteresowaniem. W końcu wiele osób mieszka w klasycznych mieszkaniach i duze instalacje nie wchodzą w grę z tych prostych przyczyn. Co Ty na to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wielki_B Opublikowano 21 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2007 Właśnie lekko zmodyfikowałem tytuł forum - nie każdy chce budować akurat Rims'a:) Może założysz swój własny wątek na temat ? Uważam, że może spotkać się z dużym zainteresowaniem. W końcu wiele osób mieszka w klasycznych mieszkaniach i duze instalacje nie wchodzą w grę z tych prostych przyczyn. Co Ty na to ? Chętnie opiszę to moje ustrojstwo. Nie będzie to jednak prędko, bo sezon warzelniczy mamy juz za sobą (generalnie jestem lagerowcem!), a sprzęt szykuję na sezon 2007/2008. Najdroższa jest w nim automatyka (pełna programowalność przerw i czasu przechodzenia z jednej do drugiej oraz podgrzania do temp. wysładzania). Jestem na etapie kombinowania mieszadła, które nie będzie kolidowało z filtratorem. Gdybym zapomniał, to proszę o przypominajkę za jakis czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 22 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2007 Gdybym zapomniał, to proszę o przypominajkę za jakis czas Już ja Ci przypomnę na pewno. A skoro kończysz sezon warzelniczy to znajdziesz trochę czasu na pisanie więc myślę, że opiszesz na bieżąco postępy prac . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 23 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 Witam No to może coś ja napiszę. Moja maszynka tak jak Wielkiego, też nie jest RIMSem. Wzorcem był kocioł zacierno-warzelny Speidel Braumeister. Podstawą jest keg 50l, do tego grzałka 2 kW, sterownik z dwoma czujnikami, pompka z pralki, zaworek, nyple, trochę nierdzewki, jeszcze wkład filtracyjny, i całość gotowe. Zrobilem na razie na tym urządzonku 11 warek, jeszcze prawdopodobnie coś w nim zmienię, ale ogólne wrażenie jest bardzo pozytywne. Będą pytania, będą odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 Hej Zestaw prezentuje się bardzo ciekawie . Zwłaszcza, że użyłeś własnego sterownika. Mam kilka pytań, więc zastanawiam się, czy nie chciałbyś założyć osobnego wątku na ten temat. Mielibyśmy porządek. Poza tym myślę, że nie tylko ja będę chciał o coś pytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 I kolejne linki, w celach przygotowawczych, do działu RIMS http://home.aol.com/bfbrewing/BigFunBrewing.htm dobrze opisana zasada działania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiu36100 Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Elrow wstaw jeszcze raz te fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Elrow wstaw jeszcze raz te fotki Fotki możesz zobaczyć w tym wątku http://www.piwo.org/forum/t51-Kociol-zacierno-warzelny.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przybysh Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 (edytowane) Ciekawa instalacja RIMS. Jestem ciekaw waszych opinii. http://rims.openschemes.com/ Edytowane 6 Października 2010 przez przybysh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przybysh Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Kolejny rims. Oparty na arduino. http://www.buildingarobotarmy.com/beer-automation/habs-s-system Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 mnie zaciekawił tylko termometr elektoniczny firmy PYREX... to nasza?... z Poznania?... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 4 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 (edytowane) Czy ciekła część zacieru (w RIMSie) może wracać do kadzi zaciernej przez zraszacz, czy lepiej jest kiedy wraca ciągłym strumieniem? Edytowane 4 Listopada 2010 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 4 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 Czy ciekła część zacieru (w RIMSie) może wracać do kadzi zaciernej przez zraszacz, czy lepiej jest kiedy wraca ciągłym strumieniem? Sądzę, że może przez zraszacz, choć w ten sposób zapewne bardziej stygnie i się natlenia... widziałem rozwiązanie, w którym ciekła część wraca do kotła przez wlot (zawór?) umieszczony u góry kotła, ponad powierzchnią zacieru i skierowany kolankiem tak, by zacier wypływał wzdłuż boku kotła, powodując lekkie wirowanie części rzadkiej i, co za tym idzie, jej równomierne wymieszanie. Stosuję obecnie coś podobnego ale "z ręki"..., ponieważ recyrkuluję brzeczkę tylko w czasie, kiedy uruchamiam palnik, no i dłużej przy podgrzewaniu do 76°C ... praktycznie mam od razu ułożone złoże filtracyjne i klarowną brzeczkę... odpinam wężyk od pompy i spuszczam do fermentora....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 4 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 Czy ciekła część zacieru (w RIMSie) może wracać do kadzi zaciernej przez zraszacz' date=' czy lepiej jest kiedy wraca ciągłym strumieniem?[/quote']Sądzę, że może przez zraszacz, choć w ten sposób zapewne bardziej stygnie i się natlenia... widziałem rozwiązanie, w którym ciekła część wraca do kotła przez wlot (zawór?) umieszczony u góry kotła, ponad powierzchnią zacieru i skierowany kolankiem tak, by zacier wypływał wzdłuż boku kotła, powodując lekkie wirowanie części rzadkiej i, co za tym idzie, jej równomierne wymieszanie. Pewnie widziałeś whirlpool albo whirlpoolokocioł. W opisany przez Ciebie sposób raczej nikt nie miesza zawartości kotła. Natlenianie gorącej brzeczki czy zacieru jest niewątpliwie niekorzystne i należy tego unikać. Nie bez powodu w profesjonalnych urządzeniach wszystkie naczynia wypełnia się od dołu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 4 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 Czy ciekła część zacieru (w RIMSie) może wracać do kadzi zaciernej przez zraszacz' date=' czy lepiej jest kiedy wraca ciągłym strumieniem?[/quote']Sądzę' date=' że może przez zraszacz, choć w ten sposób zapewne bardziej stygnie i się natlenia... widziałem rozwiązanie, w którym ciekła część wraca do kotła przez wlot (zawór?) umieszczony u góry kotła, ponad powierzchnią zacieru i skierowany kolankiem tak, by zacier wypływał wzdłuż boku kotła, powodując lekkie wirowanie części rzadkiej i, co za tym idzie, jej równomierne wymieszanie.[/quote'] Pewnie widziałeś whirlpool albo whirlpoolokocioł. W opisany przez Ciebie sposób raczej nikt nie miesza zawartości kotła. Natlenianie gorącej brzeczki czy zacieru jest niewątpliwie niekorzystne i należy tego unikać. Nie bez powodu w profesjonalnych urządzeniach wszystkie naczynia wypełnia się od dołu. Chyba niezupełnie się zrozumieliśmy mówiłem o czymś np. takim (od 55 sek.): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 14 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 Co sądzicie o zastosowaniu w instalacji RIMS rurek PEX (wraz z przewidzianymi do nich złączkami - mosiężne, niklowane), oraz zwykłych mosiężnych, niklowanych zaworów do wody (nierdzewne są dość drogie) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 ja myślę, że w domowym piwowarstwie nie ma co szaleć z kwasówką/nierdzewką. Oczywiście jeśli ktoś ma możliwość tanio załatwić bo ma znajomego albo jakoś inaczej to jasna sprawa. Jednak jeśli ktoś robi instalacje dla siebie będzie jej używał 1-2 razy w tygodniu to myślę że nie ma co szaleć z wydatkami, wystarczy miedź/mosiądz/niklowany mosiądz. Ja mam u siebie pompę przyłączoną na kolankach mosiężnych i zwykłym zaworze do wody i od 40 warek jest dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 14 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 PEX ma bardzo dużą rozszerzalność cieplną, lepsze by były te z wkładką aluminiową (PEX-AL-PEX). Co do mosiądzu, to jest on bezpieczny? Nie wypłukuje się z niego cynk od kwaśnej brzeczki? Ponoć w instalacjach do spożywki właśnie mosiądzu się nie używa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 14 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 PEX ma bardzo dużą rozszerzalność cieplną, lepsze by były te z wkładką aluminiową (PEX-AL-PEX). Właśnie o te rury mi chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Te z wkładką aluminiową ?,a są może z wkładką miedzianą ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Te z wkładką aluminiową ?,a są może z wkładką miedzianą ?. są tylko z powłoką Al ale można kupić sobie pexa lepszej firmy (Kisan, Wavin, Viessmann) na pewno jakość jest ich lepsza od tych najtańszych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Ta wkładka aluminiowa nie ma kontaktu z płynącym medium, jej zadaniem jest m.in. zmniejszanie dyfuzji gazów do środka i rozszerzalności od temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się