grzesiuu Opublikowano 24 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zastanawia mnie fakt zmiany proporcji użycia drożdży, jakie podaje producent Fermentis przy drożdżach s23. Kupiłem drożdże z informacją o zastosowaniu saszetki 11,5g na 20-30 litrów, otrzymałem z innym napisem 11,5g na 10-15 litrów. To jest dopiero jakiś przekręt. Dodam, że dla producenta najlepiej będzie, jak piwowar doda saszetkę na 5 litrów. Popyt zwiększony, sprzedaż zwiększona, zyski zwiększone. Saszetka kosztuje około 16zł ... majlosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 24 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 (edytowane) A możesz podać, gdzie PRODUCENT pisze o dawkowaniu 1 saszetka na 20-30l ? Bo ja widzę jasną informację PRODUCENTA:https://fermentis.com/en/fermentation-solutions/you-create-beer/saflager-s-23/ Edytowane 24 Stycznia 2021 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 24 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 Na stronie producenta 11,5 grama zaleca stosowanie w granicach od 9,5 do 14 litrów - dosage 80-120g na 100 litrów. Na etykietach są różne informacje 20-30 litrów, a na drugiej 10-15 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 24 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 2 minuty temu, grzesiuu napisał: Na stronie producenta 11,5 grama zaleca stosowanie w granicach od 9,5 do 14 litrów - dosage 80-120g na 100 litrów. Na etykietach są różne informacje 20-30 litrów, a na drugiej 10-15 litrów. Bliżej prawidłowej ilości drożdży jest ta wersja z saszetką na 10-15 litrów, ale ja bym dał jeszcze więcej. Tutaj masz kalkulator ilości drożdży. https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 24 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 (edytowane) Godzinę temu, grzesiuu napisał: Zastanawia mnie fakt zmiany proporcji użycia drożdży, jakie podaje producent Fermentis przy drożdżach s23. Kupiłem drożdże z informacją o zastosowaniu saszetki 11,5g na 20-30 litrów, otrzymałem z innym napisem 11,5g na 10-15 litrów. To jest dopiero jakiś przekręt. Dodam, że dla producenta najlepiej będzie, jak piwowar doda saszetkę na 5 litrów. Popyt zwiększony, sprzedaż zwiększona, zyski zwiększone. Saszetka kosztuje około 16zł ... Ale przecież jest napisane na tej drugiej saszetce, że 11.5g to jest przy fermentacji 20-30l w temperaturach pokojowych, w temperaturach odpowiednich dla dolnej fermentacji jest napisane 2 x 11.5g. Widocznie producent poszedł po rozum do głowy i zmienił, bo 2 paczki na 30L to trochę mało. Edytowane 24 Stycznia 2021 przez skazi Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 24 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 32 minuty temu, grzesiuu napisał: Na stronie producenta 11,5 grama zaleca stosowanie w granicach od 9,5 do 14 litrów - dosage 80-120g na 100 litrów. Na etykietach są różne informacje 20-30 litrów, a na drugiej 10-15 litrów. No to dlaczego piszesz o oszustwie ? Po prostu jakiś czas temu zmienili zalecenia - żebyś zrobił lepsze piwo. Czy producent nie zmienił zdjęć etykiet ? 7 minut temu, skazi napisał: Ale przecież jest napisane na tej drugiej saszetce, że 11.5g to jest przy fermentacji 20-30l w temperaturach pokojowych, w temperaturach odpowiednich dla dolnej fermentacji jest napisane 2 x 11.5g. To i tak jest nieaktualne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 24 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 24 minuty temu, fotohobby napisał: No to dlaczego piszesz o oszustwie ? Po prostu jakiś czas temu zmienili zalecenia - żebyś zrobił lepsze piwo. Czy producent nie zmienił zdjęć etykiet ? To i tak jest nieaktualne Dlatego napisałem wyżej, że widocznie producent poszedł po rozum i zmienił na 2 x 11.5g na 10-15L, bo na 30L to mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 (edytowane) Nieważne jakie BLG, ważne ile litrów ? Edytowane 30 Stycznia 2021 przez Hary86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi