BrowarPAPI Posted February 6, 2021 Share Posted February 6, 2021 Witam, zauważyłem pewien trend w moich piwach. Otóż przy użyciu ptaków owsianych do zasypu w gotowym piwie nie ma praktycznie piany. Miałem ten problem z dwiema warkami Stoutu Owsianego oraz w Wheat IPA. Płatków owsianych w wymienionych warkach było około 1,5kg. Zawsze stosuje płatki owsiane błyskawiczne, nie kleikuję ich przed zacieraniem. Z pianą mam problem tylko gdy używam większej ilości płatków.. Czy jest jakaś górna granica % płatków w zasypie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted February 6, 2021 Share Posted February 6, 2021 Ja często używam w zasypie płatków owsianych ale zawsze kleikuje, bez znaczenia czy używam błyskawicznych czy górskich. Piana wychodzi kremowa i zawsze jest do końca w szklance, RIS, IPA, czy inne piwka mają obfita i kremowa pianę. Do RISa z tego co pamiętam dałem aż 2kg płatków, do IPY po 700g na 40l zdarzało mi się dać. Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted February 6, 2021 Share Posted February 6, 2021 (edited) Godzinę temu, BrowarPAPI napisał: Czy jest jakaś górna granica % płatków w zasypie? W książce o stoutach i porterach autor coś sugerował odnośnie tego dodatku. Sprawdzę. Edit: Terry Foster w Brewing Porters and Stouts podaje widełki płatków owsianych dla owsianego stouta 5-25% wraz z informacją żeby lepiej nie przekraczać 10%. Edited February 6, 2021 by zasada BrowarPAPI and Joosto 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
skybert Posted February 6, 2021 Share Posted February 6, 2021 Nie podałeś ile te 1,5 kg to % zasypu ale coś mi się wydaje że to za dużo. Tłuszcze w płatkach mogą skutecznie zredukować pianę. W innej książce niż podaje @zasada do oatmeal stoutów poleca się max 20% płatków (10-20%). I to by się pokrywało. Ciekawą wskazówką dla lubiących eksperymenty (za Radical Brewing) jest "stostowanie" płatków np. na patelni przed dodaniem. Ciekawa opcja która ma dodać pełniejszego bardziej kompleksowego smaku do piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BrowarPAPI Posted February 7, 2021 Author Share Posted February 7, 2021 7 godzin temu, skybert napisał: Nie podałeś ile te 1,5 kg to % zasypu ale coś mi się wydaje że to za dużo. Tłuszcze w płatkach mogą skutecznie zredukować pianę. W innej książce niż podaje @zasada do oatmeal stoutów poleca się max 20% płatków (10-20%). I to by się pokrywało. Ciekawą wskazówką dla lubiących eksperymenty (za Radical Brewing) jest "stostowanie" płatków np. na patelni przed dodaniem. Ciekawa opcja która ma dodać pełniejszego bardziej kompleksowego smaku do piwa. Moja ostatnia receptura na Oatmeal Stout zakładała udział płatków na poziomie 22% więc na pewno za dużo.. Płatki prażyłem w pierniku przez 15-20 minut do zmiany koloru. W piwie daje to fajne aromaty, smakuje trochę jak owsiane ciasteczka z czekoladą. 8 godzin temu, zasada napisał: W książce o stoutach i porterach autor coś sugerował odnośnie tego dodatku. Sprawdzę. Edit: Terry Foster w Brewing Porters and Stouts podaje widełki płatków owsianych dla owsianego stouta 5-25% wraz z informacją żeby lepiej nie przekraczać 10%. Do tej pory traktowałem płatki owsiane jak zwykły dodatek do zacieru nie brałem pod uwagę ilości za bardzo.. to był błąd. Dzięki bardzo za odpowiedzi. Nie zawsze więcej znaczy lepiej.. ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now