kardamon Opublikowano 8 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 (edytowane) Dzień dobry, mam następujący problem. Zrobiłem swój pierwszy słodki cydr, ale nie przemyślałem tego. Zrobiłem go drożdżach gozdawy z tolerancją 7%. Drożdże już jakiś cas temu skończyły fermentację, teraz nie wiem jak go nagazować skoro proste dosypanie cukru do butelki nie załatwi sprawy. Czy mogę to jeszcze w jakiś inny sposób nagazować czy jestem skazany na cydr bez gazu? Z góry bardzo dziękuję za pomoc Edytowane 8 Lutego 2021 przez kardamon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 8 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 (edytowane) Myślisz, że stężenie alkoholu wybiło już grzybki? Zawsze możesz dorzucić inne grzybki na refermentację o większej tolerancji na alkohol. Robisz mały starterek i roztwór z cukru i dodajesz przed butelkowaniem. Tylko sprawdź dokładnie BLG, żeby się nie okazało, że te gozdawy nie dojadły wszystkiego, bo wtedy mogą być granaty. Ja bym dodał starter i poczekał 2, 3 dni czy przypadkiem fermentacja nie ruszyła, a dopiero wtedy cukier i do butelek. Edytowane 8 Lutego 2021 przez kiwitom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 8 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 Sprawdzałeś początkowe BLG, jakie stężenie alkoholu wychodzi Ci z obliczeń, może nie trzeba dodawać drożdży, a wystarczy 3 - 3,5 gram cukru do butelki i będzie OK. Jak to cydr, to nie sądzę, że dojechałeś do 7%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 9 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 Słodkie w smaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardamon Opublikowano 9 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 9 godzin temu, kiwitom napisał: Myślisz, że stężenie alkoholu wybiło już grzybki? Zawsze możesz dorzucić inne grzybki na refermentację o większej tolerancji na alkohol. Robisz mały starterek i roztwór z cukru i dodajesz przed butelkowaniem. Tylko sprawdź dokładnie BLG, żeby się nie okazało, że te gozdawy nie dojadły wszystkiego, bo wtedy mogą być granaty. Ja bym dodał starter i poczekał 2, 3 dni czy przypadkiem fermentacja nie ruszyła, a dopiero wtedy cukier i do butelek. Nie mierzyłem blg przed nastawieniem. Czy prazy sposobie z refermentacją mam użyć drożdzy np. winiarskich z tolerancją 15%? Czy drożdże nie zaczną się rozmnażać, aż zjedzą cały cukier wtedy? Przepraszam za ewentualne pisanie głupot, jestem totalnym początkującym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 9 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 Kolego, osobiście uważam, że jest raczej mało prawdopodobne, aby cydr dobił do 7%. Ja bym normalnie dodał po te 3-4 gramy cukru, czy glukozy na butelkę 0,5l i kapslował. Jeżeli jednak chcesz mieć 100% pewność, to zrób matkę drożdżową z niewielkiej ilości drożdży i dodaj razem z cukrem do nastawu i od razu butelkuj. Drożdże mają właśnie zjeść ten cały cukier, żeby nagazować cydr, dlatego dajesz go tylko 3 gramy, żeby za dużo go nie zjadły i nie rozsadziły butelek. Jak chcesz uzyskać słodycz w cydrze, to dodaj cukier brzozowy tzw Ksylitol, tego cukru drożdże nie ruszą, zostanie on w produkcie i da mu słodki posmak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 9 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 12 godzin temu, kardamon napisał: Dzień dobry, mam następujący problem. Zrobiłem swój pierwszy słodki cydr, ale nie przemyślałem tego. Zrobiłem go drożdżach gozdawy z tolerancją 7%. Drożdże już jakiś cas temu skończyły fermentację, teraz nie wiem jak go nagazować skoro proste dosypanie cukru do butelki nie załatwi sprawy. Czy mogę to jeszcze w jakiś inny sposób nagazować czy jestem skazany na cydr bez gazu? Z góry bardzo dziękuję za pomoc Odpowiadając wprost na pytanie, możesz jeszcze nasycić z butli np. w kręgu, chociaż to nie będzie pomocne. Jeśli natomiast to nie stoi długimi miesiącami, to refermentacja cukrem normalnie powinna ruszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardamon Opublikowano 9 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 1 godzinę temu, kiwitom napisał: Kolego, osobiście uważam, że jest raczej mało prawdopodobne, aby cydr dobił do 7%. Ja bym normalnie dodał po te 3-4 gramy cukru, czy glukozy na butelkę 0,5l i kapslował. Jeżeli jednak chcesz mieć 100% pewność, to zrób matkę drożdżową z niewielkiej ilości drożdży i dodaj razem z cukrem do nastawu i od razu butelkuj. Drożdże mają właśnie zjeść ten cały cukier, żeby nagazować cydr, dlatego dajesz go tylko 3 gramy, żeby za dużo go nie zjadły i nie rozsadziły butelek. Jak chcesz uzyskać słodycz w cydrze, to dodaj cukier brzozowy tzw Ksylitol, tego cukru drożdże nie ruszą, zostanie on w produkcie i da mu słodki posmak. Okej, dzięki wielkie za pomoc. Miłego dnia życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardamon Opublikowano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 W dniu 9.02.2021 o 01:09, INTseed napisał: Słodkie w smaku? Czuć cukier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 Czuć cukier.Jak słodko to najprawdopodobniej drożdże padły. Jaki był przepis? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się