Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, mam następujący problem. Zrobiłem swój pierwszy słodki cydr, ale nie przemyślałem tego. Zrobiłem go drożdżach gozdawy z tolerancją 7%. Drożdże już jakiś cas temu skończyły fermentację, teraz nie wiem jak go nagazować skoro proste dosypanie cukru do butelki nie załatwi sprawy. Czy mogę to jeszcze w jakiś inny sposób nagazować czy jestem skazany na cydr bez gazu?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc :)

Edytowane przez kardamon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślisz, że stężenie alkoholu wybiło już grzybki? Zawsze możesz dorzucić inne grzybki na refermentację o większej tolerancji na alkohol. Robisz mały starterek i roztwór z cukru i dodajesz przed butelkowaniem. Tylko sprawdź dokładnie BLG, żeby się nie okazało, że te gozdawy nie dojadły wszystkiego, bo wtedy mogą być granaty. 

Ja bym dodał starter i poczekał 2, 3 dni czy przypadkiem fermentacja nie ruszyła, a dopiero wtedy cukier i do butelek.

Edytowane przez kiwitom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, kiwitom napisał:

Myślisz, że stężenie alkoholu wybiło już grzybki? Zawsze możesz dorzucić inne grzybki na refermentację o większej tolerancji na alkohol. Robisz mały starterek i roztwór z cukru i dodajesz przed butelkowaniem. Tylko sprawdź dokładnie BLG, żeby się nie okazało, że te gozdawy nie dojadły wszystkiego, bo wtedy mogą być granaty. 

Ja bym dodał starter i poczekał 2, 3 dni czy przypadkiem fermentacja nie ruszyła, a dopiero wtedy cukier i do butelek.

Nie mierzyłem blg przed nastawieniem. Czy prazy sposobie z refermentacją mam użyć drożdzy np. winiarskich z tolerancją 15%? Czy drożdże nie zaczną się rozmnażać, aż zjedzą cały cukier wtedy? Przepraszam za ewentualne pisanie głupot, jestem totalnym początkującym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolego, osobiście uważam, że jest raczej mało prawdopodobne, aby cydr dobił do 7%. Ja bym normalnie dodał po te 3-4 gramy cukru, czy glukozy na butelkę 0,5l i kapslował. Jeżeli jednak chcesz mieć 100% pewność, to zrób matkę drożdżową z niewielkiej ilości drożdży i dodaj razem z cukrem do nastawu i od razu butelkuj. Drożdże mają właśnie zjeść ten cały cukier, żeby nagazować cydr, dlatego dajesz go tylko 3 gramy, żeby za dużo go nie zjadły i nie rozsadziły butelek. Jak chcesz uzyskać słodycz w cydrze, to dodaj cukier brzozowy tzw Ksylitol, tego cukru drożdże nie ruszą, zostanie on w produkcie i da mu słodki posmak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, kardamon napisał:

Dzień dobry, mam następujący problem. Zrobiłem swój pierwszy słodki cydr, ale nie przemyślałem tego. Zrobiłem go drożdżach gozdawy z tolerancją 7%. Drożdże już jakiś cas temu skończyły fermentację, teraz nie wiem jak go nagazować skoro proste dosypanie cukru do butelki nie załatwi sprawy. Czy mogę to jeszcze w jakiś inny sposób nagazować czy jestem skazany na cydr bez gazu?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc :)

Odpowiadając wprost na pytanie, możesz jeszcze nasycić z butli np. w kręgu, chociaż to nie będzie pomocne. 

 

Jeśli natomiast to nie stoi długimi miesiącami, to refermentacja cukrem normalnie powinna ruszyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, kiwitom napisał:

Kolego, osobiście uważam, że jest raczej mało prawdopodobne, aby cydr dobił do 7%. Ja bym normalnie dodał po te 3-4 gramy cukru, czy glukozy na butelkę 0,5l i kapslował. Jeżeli jednak chcesz mieć 100% pewność, to zrób matkę drożdżową z niewielkiej ilości drożdży i dodaj razem z cukrem do nastawu i od razu butelkuj. Drożdże mają właśnie zjeść ten cały cukier, żeby nagazować cydr, dlatego dajesz go tylko 3 gramy, żeby za dużo go nie zjadły i nie rozsadziły butelek. Jak chcesz uzyskać słodycz w cydrze, to dodaj cukier brzozowy tzw Ksylitol, tego cukru drożdże nie ruszą, zostanie on w produkcie i da mu słodki posmak.

Okej, dzięki wielkie za pomoc. Miłego dnia życzę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.