Emilerr Opublikowano 15 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 Dzień dobry. To moj pierwszy post i od razu pytanie. Właśnie warzy mi się koźlak z brewkitu Gozdawy. Od samego początku stoi w temp 5-9 stopni. Pracowało intensywnie i nie w tym problem. Problem w tym że stoi już 25 dni i cały czas pracuje. Schodzę co jakiś czas do piwnicy żeby pobrać do zmierzenia BLG ale chyba nie ma sensu skoro pracuje. Czekać spokojnie czy coś pokombinować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 15 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 Jakie blg, ile litrów, jakie drożdże i ile? Po 25 dniach już bym mierzył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 15 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 Raczej fermentuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emilerr Opublikowano 15 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 (edytowane) Początkowo miał 13.5 blg. Ile ma teraz nie mierzyłem. Wracałem z pustym naczyniem bo pracuje i żeby nie zakazić. Drożdze z zestawu, tylko ta jedna paczka (GLW35). 20 litrów. A i z dziennika mi wynika że jednak nie od razu w niskiej temp. Po 36 godzinach wyniosłem do piwnicy. Edytowane 15 Lutego 2021 przez emilerr@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 Godzinę temu, emilerr@wp.pl napisał: Początkowo miał 13.5 blg. Ile ma teraz nie mierzyłem. Wracałem z pustym naczyniem bo pracuje i żeby nie zakazić. Drożdze z zestawu, tylko ta jedna paczka (GLW35). 20 litrów. A i z dziennika mi wynika że jednak nie od razu w niskiej temp. Po 36 godzinach wyniosłem do piwnicy. To jaka temp początkowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 16 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 8 godzin temu, emilerr@wp.pl napisał: Początkowo miał 13.5 blg. Ile ma teraz nie mierzyłem. Wracałem z pustym naczyniem bo pracuje i żeby nie zakazić. Drożdze z zestawu, tylko ta jedna paczka (GLW35). 20 litrów. A i z dziennika mi wynika że jednak nie od razu w niskiej temp. Po 36 godzinach wyniosłem do piwnicy. Zaraz będzie burza, ale muszę się zapytać. Byłeś w wojsku szyfrantem, trafiłem? anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emilerr Opublikowano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 8 minut temu, Nazwa użytkownika napisał: Zaraz będzie burza, ale muszę się zapytać. Byłeś w wojsku szyfrantem, trafiłem? Hmm. Chyba za wcześnie wstałem i nie czaję dogryzki. Napisałem zbyt zawile? 7 godzin temu, anteks napisał: To jaka temp początkowa? 23 stopnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 16 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 (edytowane) Ło, Panie jak Ty przetrzymałeś tego koźlaka prawie 2dni w 23C (zapomniałeś o nim?) to drożdże mógły pewną część ekstraktu przejeść, pòźniej je uśpiĺeś nagłym obniżeniem temperatury, a teraz nie wiadomo, co się tam dzieje. Zmierz BLG Edytowane 16 Lutego 2021 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emilerr Opublikowano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 (edytowane) 5 godzin temu, fotohobby napisał: Edytowane 16 Lutego 2021 przez emilerr@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emilerr Opublikowano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 Nie zapomniałem. W instrukcji było napisane aby po 36-48 godzinach schłodzić do 18-20. Wiedziałem że lepiej jak bedzie niższa temperatura, zresztą innej nie mam jak uzyskać. Idę sprawdzić blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 16 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 Wiesz co warte są takie instrukcje ? Te drożdże, ktòrych użyłeś były w tym zestawie, czy je dokupiłeś osobno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emilerr Opublikowano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 Drożdże z zestawu. Blg 3.5. Tydzień temu miało 4.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 17 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 No cóż, na przyszłość drożdże dodajemy do brzeczki schłodzonej do temperatury w której chcemy rozpocząć fermentację (+/- 2C). Dla drożdży dolnej fermentacji to 8-10C. Instrukcje są pisane pobieżnie a kiedy zmieni sięjakiś składnik (np drożdże) nie są aktualizowane. Zmierz za 2 dni, jak nadal będzie 3.5 butelkuj Jest w miarę klarowne ?p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emilerr Opublikowano 17 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 Dzięki. Tak zrobię. Jest bardzo klarowne i smaczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emilerr Opublikowano 18 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 W dniu 17.02.2021 o 10:33, fotohobby napisał: No cóż, na przyszłość drożdże dodajemy do brzeczki schłodzonej do temperatury w której chcemy rozpocząć fermentację (+/- 2C). Dla drożdży dolnej fermentacji to 8-10C. Instrukcje są pisane pobieżnie a kiedy zmieni sięjakiś składnik (np drożdże) nie są aktualizowane. Zmierz za 2 dni, jak nadal będzie 3.5 butelkuj Jest w miarę klarowne ?p Tak się zastanawiam ile dodać glukozy i czy trzymać przez chwilę w domu (22 °C) czy zabutelkować i od razu do piwnicy. Wedle kalkulatora ok 80-90 gram glukozy i 500 ml wody (2.2-2.4 nagazowania) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 18 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 (edytowane) Zabutelkuj i potrzymaj do tygodnia czasu w temperaturze, w której fermentowales. Sprawdzaj nagazowanie czy czasem granaty się nie tworzą. Później do piwnicy. Edytowane 18 Lutego 2021 przez Nazwa użytkownika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emilerr Opublikowano 18 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 15 minut temu, Nazwa użytkownika napisał: Zabutelkuj i potrzymaj do tygodnia czasu w temperaturze, w której fermentowales. Sprawdzaj nagazowanie czy czasem granaty się nie tworzą. Później do piwnicy. Cały czas fermentowałem w piwnicy. Jak długo mogą robić się granaty? Jeśli przetrzymają powiedzmy miesiąc to znaczy że się nie zrobiły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 Godzinę temu, emilerr@wp.pl napisał: Cały czas fermentowałem w piwnicy. Jak długo mogą robić się granaty? Jeśli przetrzymają powiedzmy miesiąc to znaczy że się nie zrobiły? Mogą być po tygodniu, mogą po miesiącu, a mogą i po pół roku. Kwestia, na ile piwo było niedofermentowane, ewentualnie jak szybko np. dzikusy będą dojadały bardziej złożone cukry. Ogólnie, jeśli blg przez kilka dni nie spada i nie zakazisz, nie powinno być problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się