Jump to content

SIMCOE SH + Voss Kveik (?)


Szagi

Recommended Posts

Witam,

 

Bardzo proszę o zweryfikowanie receptury + pomoc w decyzji czy Kveik VOSS czy US-05.

 

Zasyp:

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 5.3 kg  
Ziarno Viking Pilsner malt 3 kg 56.6% 82 % 4
Ziarno Viking Wheat Malt 0.3 kg 5.7% 83 % 5
Ziarno Viking Vienna Malt 1.6 kg 30.2% 79 % 7
Ziarno Karmelowy Jasny 30EBC 0.4 kg 7.5% 75 % 30

Zasyp wynika z tego że takie słody jeszcze mi zostały, niestety większość z tych ziaren jest u mnie już pół roku. Dokupiony jest świeży 1kg pilzneńskiego.

 

Zacieranie: jednotemperaturowe BIAB, zakładam wydajność 60% więc Brewness wylicza 18L brzeczki i 11,5BLG.

 

Chmielenie:

mam do dyspozycji 150g Simcoe i chciałbym by był to Single Hop - tutaj prośba o pomoc jak wyciągnąć z tego chmielu najwięcej.

 

Wstępny plan:

Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Simcoe 10 g 60 min 13.2 %
Gotowanie Simcoe 20 g 20 min 13.2 %
Gotowanie Simcoe 20 g 10 min 13.2 %
Aromat (koniec gotowania) Simcoe 50 g 5 min 13.2 %
Na zimno Simcoe 50 g 3 dni 13.2 %

 

Bardzo proszę o opinie.

 

I teraz rzecz najważniejsza w całym zamieszaniu.

 

JAKICH DROŻDŻY UŻYĆ:

 

- Voss Kveik (lallemand) - mam jedną saszetkę i mógłbym fermentować w pokoju o temperaturze 20-22 stopnie (pytanie czy to nie za nisko dla nich?).

- US-05 standardowe drożdże których używałem już wielokrotnie, generalnie nic nowego, fermentowałbym w lodówce 15 stopni i wzwyż z biegiem dni.

 

Kveiki mnie kuszą żeby spróbować ale nie wiem czy warto i czy ta temperatura jest dla nich OK.

 

Link to comment
Share on other sites

Jestem otwarty na estry do czasu jeżeli nie będzie to zielone jabłko lub farba emulsyjna ;)

 

Co do kveikow bardziej zastanawia mnie czy nadają się do takiego słabego piwa + stosunkowo niskiej dla nich temperatury.

 

 

Link to comment
Share on other sites

W dniu 13.03.2021 o 10:51, Szagi napisał:

mam do dyspozycji 150g Simcoe i chciałbym by był to Single Hop - tutaj prośba o pomoc jak wyciągnąć z tego chmielu najwięcej.

Witam. 

Jeśli chcesz wyciągnąć jak najwięcej z chmielu użyj drożdży neutralnych, tj. 05 przy fermentacji w dolnej granicy zakresu temperatur. 

Taka ilość Simcoe do kotła przy niecałych 12 blg wyjdzie to dość mocna goryczka. Osobiście zrezygnowałbym z chmielenia na 10-20 minut, a dał więcej na whirpool i na zimno. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.