Manieczka Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Chciałabym zrobić swoje pierwsze piwo z wykorzystaniem gęstwy, a nie - jak wcześniejsze - z suchymi drożdżami. Planuję użyć gęstwy po fermentacji burzliwej 20 l polish ale, która postoi w lodówce mniej więcej tydzień. Docelowo chcę zrobić 10 l piwa. I tu pojawia się moje pytanie - czy biorąc pod uwagę stopniowe obumieranie drożdży mam użyć ok. połowy gęstwy na swoje 10 l, czy jednak trochę więcej? Czytałam, że nadmiar drożdży może źle wpłynąć na smak. Nie znalazłam też żadnych działających kalkulatorów ilości gęstwy. Z góry dziękuję za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Na forum jest kalkulator w postaci excela. Pomoże Ci on w odliczeniu ilości gęstwe potrzebnej do zadania. Ja wczoraj 1 raz zdawałem gęstwe liczyłem z kalkulatora.Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Manieczka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Tutaj masz kalkulator: https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Manieczka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Manieczka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Na androidzie masz kalkulator piwowarski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 18 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 Jakie OG ? jeśli mniejsze niż 12 P to do 20 litrów wystarczy 100 ml dla górnej fermentacji i 200 ml dla lagera. a do 10 litrów do 12 P OG to 50 ml gęstwy i ruszy z buta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi