mateuszb.95@o2.pl Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Zastanawiam się jaki wpływ na efekt końcowy mają użyte drożdże w procesie fermentacji. Pierwszym piwem jakie robiłem był właśnie stout, a użyte drożdże były U-04. Zapewne popełniłem wiele błędów w procesie produkcji pierwszej warki, ponieważ wychowałem posmak drożdży ( może efekt małego odfermentowania- do 5blg oraz słabego napowietrzenia brzeczki). Pytanie jest czy użyć tych samych drożdży czy może mangrove jack's empire ale m15, czy może US-05? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 16 minut temu, mateuszb.95@o2.pl napisał: Zastanawiam się jaki wpływ na efekt końcowy mają użyte drożdże w procesie fermentacji. Pierwszym piwem jakie robiłem był właśnie stout, a użyte drożdże były U-04. Zapewne popełniłem wiele błędów w procesie produkcji pierwszej warki, ponieważ wychowałem posmak drożdży ( może efekt małego odfermentowania- do 5blg oraz słabego napowietrzenia brzeczki). Pytanie jest czy użyć tych samych drożdży czy może mangrove jack's empire ale m15, czy może US-05? Nie ma drożdży U-04 Generalnie drożdże to mają główny wpływ na efekt końcowy fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszb.95@o2.pl Opublikowano 14 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 9 minut temu, skazi napisał: Nie ma drożdży U-04 Generalnie drożdże to mają główny wpływ na efekt końcowy fermentacji. Chodziło mi o te drożdże fermentis S-04 (https://twojbrowar.pl/pl/surowce-piwowarskie/drozdze-piwowarskie/fermentis-s-04). Była to moja pierwsza warka, a w opisie drożdży czytałem że każde cechują się innym właściwościami, np. stopniem odfermentowania czy większym posmakiem owocowości, więc stąd moje pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Każdy szczep drożdży daje inny efekt końcowy. Tak naprawdę to drożdże robią robotę, nie zrobisz weizena bez odpowiednich drożdży, tak samo belgijskie piwa - robota drożdży. Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Drożdże mają kluczowy wpływ na efekt końcowy. Akurat przy stoucie wachlarz szczepów jest bardzo szeroki, każde z wymienionych przez ciebie nadają się do tego stylu i na każdych możesz osiągnąć nieco inny efekt. Osobiście Do tego stylu polecam irish ale, bądź jako bardziej budżetową alternatywę - irlandzkie ciemności z FM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 15 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 16 godzin temu, mateuszb.95@o2.pl napisał: Chodziło mi o te drożdże fermentis S-04 To dobre drożdże dla stouta ale musisz je trzymać w niższym zakresie temperatur (ok. 16 - 18 stopni i mówie tu o temp brzeczki, a nie otoczenia) i wtedy wychodzi dobre piwko. Przy zbyt wysokiej temperaturze potrafią nieźle zepsuć smak piwa niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 15 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 Wybierając drożdże zwracaj uwagę m.in. na to, czy mają tendencję do produkcji estrów (aromaty owocowe, czasem rozpuszczalnikowe) lub fenoli (aromaty przyprawowe i różne inne, często "ostre"). Stopień produkcji tych związków jest związany z warunkami fermentacji, zwłaszcza temperaturą i ilością drożdży. Do stoutów najlepiej wybrać drożdże o neutralnym profilu, nieprodukujące fenoli i najlepiej wcale lub odrobinę estrów - i prowadzić fermentację, jak wspomnieli przedmówcy, w umiarkowanie niskich temperaturach. Poczytaj na forum wątki o konkretnych szczepach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się