PIR Opublikowano 20 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 IPA 15 blg. drożdże US-05. Przelałem na cichą po 9 dniach. Co najmniej dwie ostatnie doby nie bulgało. Po przelaniu zaczło bulgać. Nie to żeby intensywnie tak z raz na godzinę. Ktoś wie czemu? Mam się tym przejmować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 20 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 Za szybko przelałeś na cichą. Pobudziłaś drożdże ruszając fermentor. w jakiej temperaturze była burzliwa przez 9 dni? Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 20 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 Jak raz na godzinę, to pewnie nie fermentacja, tylko uwalnianie CO2. Ale 9 dni to szybko, więc różnie może być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 20 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 Nie ma się czym przejmować. Bulkanie, szczególnie takie rzadkie, nie musi świadczyć o fermentacji, może być masa innych procesów. Zatem spokojnie, nic złego się nie dzieje. Poczekaj jeszcze z tydzień. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIR Opublikowano 20 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 Godzinę temu, PanJaqb napisał: w jakiej temperaturze była burzliwa przez 9 dni? Na cichej było 19 C 5 dni potem stopniowo dojechałem do 20 C Na cichej jest 20 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 20 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 Koniec fermentacji oceniaj jedynie po braku zmiany końcowego blg. Nie po pianie, bulkaniu, kolorze, smaku, zapachu itp. Po 9 dniach piwo jeszcze powinno tydzień-dwa dojrzewać, potem sprawdź odczyty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIR Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się