Adamiko Opublikowano 11 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 35 minut temu, kal800 napisał: pytanie na szybko przy butelkowaniu - syrop do refermentacji po gotowaniu - trzeba schłodzić przed wlaniem do fermentora i rozlaniem piwa? Powinien być mniej więcej temp piwa. Ja osobiście nie gotuje syropu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. kal800 Opublikowano 11 Maja 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 Panowie, Jeszcze raz dziękuję za wszystko. Oto efekt: smola, elroy, tmk1 i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 12 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 A to już mój Pale Ale przy po przelaniu na cichą. W smaku bardzo łagodny, wręcz słodkawy. Spodziewałem się trochę większego charakteru. Czy chmielenie w torebkach mogło tutaj mieć jakiś wpływ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 16 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 A oto finalny efekt, który przerósł najśmielsze oczekiwania !!!!! ??? tmk1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 11 godzin temu, kal800 napisał: A oto finalny efekt, który przerósł najśmielsze oczekiwania !!!!! ??? Smakuje Ci ? Bo ten kolor to trochę nie bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 17 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 (edytowane) W smaku jest naprawdę dobre, zapach, piana, konsystencja - wszystko jak być powinno. Kolor był taki od samego początku - od brzeczki, a tak naprawdę od koncentratu słodowego - był naprawdę ciemny. Nie mam pojęcia dlaczego, możliwe że zastosowano omyłkowo słód pszeniczny ciemny. Chyba wiem - w specyfikacji ekstraktu, który miałem, jest podany kolor 30-90 EBC, więc jak rozumiem, zależy jak się trafi... u mnie się trafiło bliżej 90... Edytowane 17 Maja 2021 przez kal800 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 23 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 On 5/1/2021 at 11:37 PM, kal800 said: instrukcja pisała, że to co jest w saszetce wystarczy na 19 litrów nastawu, z kolei instrukcja od homebrewing.pl wyraźnie sugerowała żeby robić starter, ale kolega stąd pisał, że takiej potrzeby nie ma i się sprawdziło. Czyli instrukcja na opakowaniu drożdży jednak była poprawna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się