Jump to content

Pytanie do szanownych Piwowarów


Recommended Posts

Proste, może i naiwne pytanie mam. Czy po użyciu Whirlfloc'a (wrzuciłem na 10 minut przed końcem gotowania tabletkę na 25 litrów) mogę normalnie zebrać gęstwę? Pierwszy raz używałem Whirlfloc'a, zależało mi na klarowności bo to Pils. Drożdże to Saflager W34/70. Zależy mi na gęstwie, gdyż planowałem Porter Bałtycki i specjalnie dla gęstwy nastawiłem tego Pilsa.

Link to comment
Share on other sites

No jasne że tak.

Nie miałeś za dużo farfocli pod koniec gotowania czy chłodzenia? Z Whirlfloc'iem nie ma co przesadzać. Ja daję jedną tabletkę na 50 l (tak się chyba zaleca).

Edit: Wytrącenie zbyt dużej ilości białek też nie jest dobre.

Edited by skybert
Link to comment
Share on other sites

Ja do warki 20 l uzywam 1/4 tabletki i tak jest dość dużo straty na osadzie . Można to zlac do wysokiego wąskiego słoika/butelki i póżniej jeszcze część odzyskać . Gestwę oczywiście możesz pozyskac później .

Link to comment
Share on other sites

12 godzin temu, skybert napisał:

No jasne że tak.

Nie miałeś za dużo farfocli pod koniec gotowania czy chłodzenia? Z Whirlfloc'iem nie ma co przesadzać. Ja daję jedną tabletkę na 50 l (tak się chyba zaleca).

Edit: Wytrącenie zbyt dużej ilości białek też nie jest dobre.

Chyba 1tab/hl

Link to comment
Share on other sites

Gnębię dalej temat, gdyż będzie to mój pierwszy Porter Bałtycki. Otóż fermentacja w 10°C burzliwa przez 60 dni, następnie cicha w temperaturze 5°C ponownie 60 dni bez przelewania, później butelkowanie. Czy przy dodawaniu surowca do refermentacji powinienem dodać świeżych drożdży? Czy wystarczy sama glukoza? Bądź, co bądź są to 4 miesiące w wiadrze. A jeżeli trzeba jednak dodać świeżych drożdży, to ile i jakiej formie? Do fermentacji użyta gęstwa z Saflager W34/70. Będę wdzięczny za porady.

Link to comment
Share on other sites

33 minuty temu, kiwitom napisał:

Gnębię dalej temat, gdyż będzie to mój pierwszy Porter Bałtycki. Otóż fermentacja w 10°C burzliwa przez 60 dni, następnie cicha w temperaturze 5°C ponownie 60 dni bez przelewania, później butelkowanie. Czy przy dodawaniu surowca do refermentacji powinienem dodać świeżych drożdży? Czy wystarczy sama glukoza? Bądź, co bądź są to 4 miesiące w wiadrze. A jeżeli trzeba jednak dodać świeżych drożdży, to ile i jakiej formie? Do fermentacji użyta gęstwa z Saflager W34/70. Będę wdzięczny za porady.

Drożdża do refermentacji nie dodawałem

https://wiki.piwo.org/Porter_Bałtycki_(Porter_Opalenicki)_Andrzej_Smyk_(anteks) a i tak długo nie fermentowałem bo to raczł chłyt martetindowy

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.