kiwitom Posted March 22, 2021 Share Posted March 22, 2021 Proste, może i naiwne pytanie mam. Czy po użyciu Whirlfloc'a (wrzuciłem na 10 minut przed końcem gotowania tabletkę na 25 litrów) mogę normalnie zebrać gęstwę? Pierwszy raz używałem Whirlfloc'a, zależało mi na klarowności bo to Pils. Drożdże to Saflager W34/70. Zależy mi na gęstwie, gdyż planowałem Porter Bałtycki i specjalnie dla gęstwy nastawiłem tego Pilsa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skybert Posted March 22, 2021 Share Posted March 22, 2021 (edited) No jasne że tak. Nie miałeś za dużo farfocli pod koniec gotowania czy chłodzenia? Z Whirlfloc'iem nie ma co przesadzać. Ja daję jedną tabletkę na 50 l (tak się chyba zaleca). Edit: Wytrącenie zbyt dużej ilości białek też nie jest dobre. Edited March 22, 2021 by skybert kiwitom 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted March 22, 2021 Author Share Posted March 22, 2021 Dzięki, była niestety masa chmielin i dlatego dałem całą. Wiem, że powinienem dać pół. Czyli normalnie zebrać gęstwę, jak w przypadku piwa bez Whirfloc'a? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted March 22, 2021 Share Posted March 22, 2021 Chmiel whirlflocowi nie przeszkadza, czasem nawet pomaga w wytworzeniu się przełomu. Gęstwę jak najbardziej możesz zebrać, procedura bez zmian. kiwitom 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rob7320 Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 Ja do warki 20 l uzywam 1/4 tabletki i tak jest dość dużo straty na osadzie . Można to zlac do wysokiego wąskiego słoika/butelki i póżniej jeszcze część odzyskać . Gestwę oczywiście możesz pozyskac później . Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 12 godzin temu, skybert napisał: No jasne że tak. Nie miałeś za dużo farfocli pod koniec gotowania czy chłodzenia? Z Whirlfloc'iem nie ma co przesadzać. Ja daję jedną tabletkę na 50 l (tak się chyba zaleca). Edit: Wytrącenie zbyt dużej ilości białek też nie jest dobre. Chyba 1tab/hl Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted March 29, 2021 Author Share Posted March 29, 2021 Gnębię dalej temat, gdyż będzie to mój pierwszy Porter Bałtycki. Otóż fermentacja w 10°C burzliwa przez 60 dni, następnie cicha w temperaturze 5°C ponownie 60 dni bez przelewania, później butelkowanie. Czy przy dodawaniu surowca do refermentacji powinienem dodać świeżych drożdży? Czy wystarczy sama glukoza? Bądź, co bądź są to 4 miesiące w wiadrze. A jeżeli trzeba jednak dodać świeżych drożdży, to ile i jakiej formie? Do fermentacji użyta gęstwa z Saflager W34/70. Będę wdzięczny za porady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 29, 2021 Share Posted March 29, 2021 33 minuty temu, kiwitom napisał: Gnębię dalej temat, gdyż będzie to mój pierwszy Porter Bałtycki. Otóż fermentacja w 10°C burzliwa przez 60 dni, następnie cicha w temperaturze 5°C ponownie 60 dni bez przelewania, później butelkowanie. Czy przy dodawaniu surowca do refermentacji powinienem dodać świeżych drożdży? Czy wystarczy sama glukoza? Bądź, co bądź są to 4 miesiące w wiadrze. A jeżeli trzeba jednak dodać świeżych drożdży, to ile i jakiej formie? Do fermentacji użyta gęstwa z Saflager W34/70. Będę wdzięczny za porady. Drożdża do refermentacji nie dodawałem https://wiki.piwo.org/Porter_Bałtycki_(Porter_Opalenicki)_Andrzej_Smyk_(anteks) a i tak długo nie fermentowałem bo to raczł chłyt martetindowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now