kiwitom Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Proste, może i naiwne pytanie mam. Czy po użyciu Whirlfloc'a (wrzuciłem na 10 minut przed końcem gotowania tabletkę na 25 litrów) mogę normalnie zebrać gęstwę? Pierwszy raz używałem Whirlfloc'a, zależało mi na klarowności bo to Pils. Drożdże to Saflager W34/70. Zależy mi na gęstwie, gdyż planowałem Porter Bałtycki i specjalnie dla gęstwy nastawiłem tego Pilsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 (edytowane) No jasne że tak. Nie miałeś za dużo farfocli pod koniec gotowania czy chłodzenia? Z Whirlfloc'iem nie ma co przesadzać. Ja daję jedną tabletkę na 50 l (tak się chyba zaleca). Edit: Wytrącenie zbyt dużej ilości białek też nie jest dobre. Edytowane 22 Marca 2021 przez skybert kiwitom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 22 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Dzięki, była niestety masa chmielin i dlatego dałem całą. Wiem, że powinienem dać pół. Czyli normalnie zebrać gęstwę, jak w przypadku piwa bez Whirfloc'a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Chmiel whirlflocowi nie przeszkadza, czasem nawet pomaga w wytworzeniu się przełomu. Gęstwę jak najbardziej możesz zebrać, procedura bez zmian. kiwitom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Ja do warki 20 l uzywam 1/4 tabletki i tak jest dość dużo straty na osadzie . Można to zlac do wysokiego wąskiego słoika/butelki i póżniej jeszcze część odzyskać . Gestwę oczywiście możesz pozyskac później . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 12 godzin temu, skybert napisał: No jasne że tak. Nie miałeś za dużo farfocli pod koniec gotowania czy chłodzenia? Z Whirlfloc'iem nie ma co przesadzać. Ja daję jedną tabletkę na 50 l (tak się chyba zaleca). Edit: Wytrącenie zbyt dużej ilości białek też nie jest dobre. Chyba 1tab/hl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 29 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 Gnębię dalej temat, gdyż będzie to mój pierwszy Porter Bałtycki. Otóż fermentacja w 10°C burzliwa przez 60 dni, następnie cicha w temperaturze 5°C ponownie 60 dni bez przelewania, później butelkowanie. Czy przy dodawaniu surowca do refermentacji powinienem dodać świeżych drożdży? Czy wystarczy sama glukoza? Bądź, co bądź są to 4 miesiące w wiadrze. A jeżeli trzeba jednak dodać świeżych drożdży, to ile i jakiej formie? Do fermentacji użyta gęstwa z Saflager W34/70. Będę wdzięczny za porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 33 minuty temu, kiwitom napisał: Gnębię dalej temat, gdyż będzie to mój pierwszy Porter Bałtycki. Otóż fermentacja w 10°C burzliwa przez 60 dni, następnie cicha w temperaturze 5°C ponownie 60 dni bez przelewania, później butelkowanie. Czy przy dodawaniu surowca do refermentacji powinienem dodać świeżych drożdży? Czy wystarczy sama glukoza? Bądź, co bądź są to 4 miesiące w wiadrze. A jeżeli trzeba jednak dodać świeżych drożdży, to ile i jakiej formie? Do fermentacji użyta gęstwa z Saflager W34/70. Będę wdzięczny za porady. Drożdża do refermentacji nie dodawałem https://wiki.piwo.org/Porter_Bałtycki_(Porter_Opalenicki)_Andrzej_Smyk_(anteks) a i tak długo nie fermentowałem bo to raczł chłyt martetindowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się