Skocz do zawartości

Lager na FM30 - dylemat


zielony07

Rekomendowane odpowiedzi

Pomysł był taki : kupię 2 x FM30 i zrobię na nich podwójną warkę czyli 2x20L, 12 Blg.

Na pewno nie obejdzie się bez startera, ale mam mieszadło, dam radę.

Dwie fiolki już jada, więc siadam do kalkulatorów, to w zasadzie moje pierwsze .drożdże płynne.

Wychodzi że z 2-ch fiolek czyli 140 mld trzeba rozmnożyć do 720 mld. O rany !

Mam kolbę 2 l, damę 5 l ale chyba nie tędy droga.

Może na szybko zrobić warkę na ekstrakcie (mam 1.5 kg suchego) , potem użyć gęstwę ?

Ale trochę mi się śpieszy, jak ciepło to fermentować, ile to potrwa ?

Ale jak to przeliczyć ?

Proszę o radę.

 

Edytowane przez zielony07
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Albo starter z dwóch fiołek (i startera) z robisz jedno piwo po drugim, albo najpierw mała warka (12l) z 2 fiolek i później już robisz dwa równolegle.

W tym drugim przypadku masz w obudwu piwach drożdże w takiej samej kondycji

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak ci się spieszy to idź do sklepu, a lagerowym drożdżom musisz dać czas. FM 30 z fiolki wolno starują i tu nic nie przyspieszysz. Fermentowanie w temperaturze wyższej niż zalecana to proszenie się o dodatkowe smaczki. Spróbuj i podziel się spostrzeżeniami, a nóż coś fajnego ci wyjdzie. Z dużym prawdopodobieństwem nie będzie to czysty lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok, rozumiem, ale ja na razie nie chcę robić lagera tylko wyhodować gęstwę.

Piwo znad gęstwy pójdzie do... no wiadomo.

Do sklepu ... hm, trzeba by 10 fiolek.

Edytowane przez zielony07
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No dobrze, a poco Ci tyle gęstwy - na maseczkę??

Rozumiem, że chcesz zrobić mocne piwo. Ja bym zrobił tak: 2 fiolki bez startera do 12 jasnej, fermentuje w górnym zakresie. W ciągu 14 dni powinno być posprzątane. Przelewam na cichą - klarowanie. Pozostałą gęstwę używam do mocnego piwa. W tym sezonie warzyliśmy z Anuśką ciemniaka 21 bólgów z hakiem i użyliśmy właśnie tych drożdży.

Edytowane przez anmar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, zielony07 napisał:

Dzięki @fotohobby .  A w jakiej temperaturze byś fermentował ?  Nie uśmiecha mi się czekać miesiąc.

Jakby tak w 15 stopniach ? Pewnie szybko drożdże się uwiną .

Rozpoczynasz w  11-12C , po czterech dniach zaczynasz podnosić do 14-15C a po dwóch tygodniach możesz zlewać

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.