zielony07 Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 (edytowane) Pomysł był taki : kupię 2 x FM30 i zrobię na nich podwójną warkę czyli 2x20L, 12 Blg. Na pewno nie obejdzie się bez startera, ale mam mieszadło, dam radę. Dwie fiolki już jada, więc siadam do kalkulatorów, to w zasadzie moje pierwsze .drożdże płynne. Wychodzi że z 2-ch fiolek czyli 140 mld trzeba rozmnożyć do 720 mld. O rany ! Mam kolbę 2 l, damę 5 l ale chyba nie tędy droga. Może na szybko zrobić warkę na ekstrakcie (mam 1.5 kg suchego) , potem użyć gęstwę ? Ale trochę mi się śpieszy, jak ciepło to fermentować, ile to potrwa ? Ale jak to przeliczyć ? Proszę o radę. Edytowane 26 Marca 2021 przez zielony07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Albo starter z dwóch fiołek (i startera) z robisz jedno piwo po drugim, albo najpierw mała warka (12l) z 2 fiolek i później już robisz dwa równolegle. W tym drugim przypadku masz w obudwu piwach drożdże w takiej samej kondycji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 26 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Dzięki @fotohobby . A w jakiej temperaturze byś fermentował ? Nie uśmiecha mi się czekać miesiąc. Jakby tak w 15 stopniach ? Pewnie szybko drożdże się uwiną . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Jak ci się spieszy to idź do sklepu, a lagerowym drożdżom musisz dać czas. FM 30 z fiolki wolno starują i tu nic nie przyspieszysz. Fermentowanie w temperaturze wyższej niż zalecana to proszenie się o dodatkowe smaczki. Spróbuj i podziel się spostrzeżeniami, a nóż coś fajnego ci wyjdzie. Z dużym prawdopodobieństwem nie będzie to czysty lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 26 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 (edytowane) Ok, rozumiem, ale ja na razie nie chcę robić lagera tylko wyhodować gęstwę. Piwo znad gęstwy pójdzie do... no wiadomo. Do sklepu ... hm, trzeba by 10 fiolek. Edytowane 26 Marca 2021 przez zielony07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 (edytowane) No dobrze, a poco Ci tyle gęstwy - na maseczkę?? Rozumiem, że chcesz zrobić mocne piwo. Ja bym zrobił tak: 2 fiolki bez startera do 12 jasnej, fermentuje w górnym zakresie. W ciągu 14 dni powinno być posprzątane. Przelewam na cichą - klarowanie. Pozostałą gęstwę używam do mocnego piwa. W tym sezonie warzyliśmy z Anuśką ciemniaka 21 bólgów z hakiem i użyliśmy właśnie tych drożdży. Edytowane 26 Marca 2021 przez anmar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 26 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Na 40 litrów piwa. Z obliczeń wyszło że trzeba 720 miliardów komórek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Nie wiem ile jest komórek w cirka 600 ml gęstwy. Tyle daliśmy do 25l 21. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 1 godzinę temu, zielony07 napisał: Dzięki @fotohobby . A w jakiej temperaturze byś fermentował ? Nie uśmiecha mi się czekać miesiąc. Jakby tak w 15 stopniach ? Pewnie szybko drożdże się uwiną . Rozpoczynasz w 11-12C , po czterech dniach zaczynasz podnosić do 14-15C a po dwóch tygodniach możesz zlewać zielony07 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 26 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 46 minut temu, anmar napisał: Nie wiem ile jest komórek w cirka 600 ml gęstwy. Dziękuję za chęć pomocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się