Prynt Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 (edytowane) Hej, witam wszystkich, jestem tu nowy. Mam parę pytań dotyczących warzenia piwa. Piję go dużo i stwierdziłem, że pora zabrać się za zrobienie własnego piwa. Aha, jeśli gdzieś są już odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania to sorry, na forum tym jest bardzo dużo wątków i nie zdążyłem ich jeszcze przejrzeć, a śpieszno mi bo znowu szykuje się strajk poczty i muszę się spieszyć z zakupem sprzętu. No ale do rzeczy. 1. Po pierwsze, czy fermentujące piwo śmierdzi? Jeśli tak to jak mocno, czy będzie to czuć na korytarzu obok przy zamkniętych drzwiach? 2. Czy na start taki - http://allegro.pl/item346855783_twoje_pierwsze_23l_piwa_mini_browar_wysylka_gratis.html - zestaw jest ok? Czy znajdę coś lepszego w tej cenie? 3. Cóż, piłem chyba wszystko co jest na naszym rynku, próbowałem również kilkaset marek zagranicznych i w związku z tym kolejne pytanie - jakie piwo warzyć, by było proste dla początkującego, ale jednocześnie DOBRE (chodzi o to, że mam już wyrobiony "gust piwny" i byle co mnie nie zadowoli). B. lubię piwo pszeniczne ale nie wiem czy jest trudniejsze do wytworzenia od np. lagera? 4. Mam dostęp do nielimitowanej ilości miodu, czy można używać go zamiast cukru do warzenia piwa? 5. Trafiłem też na coś takiego - http://www.allegro.pl/item346862155_dextrose_glukoza_krystaliczna_do_produkcj_piwa.html - czy jest to konieczne, czy zwykły cukier faktycznie zniekształca aż tak smak piwa? Czy może wystarczy dorzucić tej glukozy do leżakowania w butelkach? 6. I jeszcze prosiłbym o wszelkie konkretne wskazówki i rady. To chyba wszystkie pytania na chwilę obecną. Z góry bardzo dziękuję za szybką pomoc (muszę zamówić ten zestaw najpóźniej jutro bo po długim weekendzie mamy już strajk pocztowców ) i pozdrawiam! Edytowane 27 Kwietnia 2008 przez Prynt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Hej, witam wszystkich, jestem tu nowy. 1. Po pierwsze, czy fermentujące piwo śmierdzi? Jeśli tak to jak mocno, czy będzie to czuć na korytarzu obok przy zamkniętych drzwiach? 2. Czy na start taki - http://allegro.pl/item346855783_twoje_pierwsze_23l_piwa_mini_browar_wysylka_gratis.html - zestaw jest ok? Czy znajdę coś lepszego w tej cenie? 5. Trafiłem też na coś takiego - http://www.allegro.pl/item346862155_dextrose_glukoza_krystaliczna_do_produkcj_piwa.html - czy jest to konieczne, czy zwykły cukier faktycznie zniekształca aż tak smak piwa? Czy może wystarczy dorzucić tej glukozy do leżakowania w butelkach? 6. I jeszcze prosiłbym o wszelkie konkretne wskazówki i rady. To chyba wszystkie pytania na chwilę obecną. Z góry bardzo dziękuję za szybką pomoc (muszę zamówić ten zestaw najpóźniej jutro bo po długim weekendzie mamy już strajk pocztowców ) i pozdrawiam! 1. nie śmierdzi 2. jak wolisz... osobiście kupuję w BA. Tu masz podobny zestaw http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Browamator_START_browar_domowy__SUROWCE&przedm=184062&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395&sortuj=kod 5. w BA glukozę masz "nieco" taniej http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=3172694 inna rzecz, że chyba sklep, który znalazłeś na allegro do najtańszych nie należy... ostatnia sprawa - wysyłka kurierem, więc strajk poczty nie jest straszny a! na pozostałe pytania znajdziesz odpowiedź na forum. Istnieje opcja szukaj (lub wystarczy poczytać wątki typu "początkujący prosi o poradę") Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 No właśnie trochę wysiłku, wystarczy poczytac. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorio_Cortez Opublikowano 1 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 Do brewkitów nie daj cukru do frementacji tylko extrakt słodowy w proszku lub taki z puszki.Różnica jest kolosalna.Zaoszczędzisz pare(ok.25 zł) zlotych , ale smaku nie zbudujesz . Te brewkity z allegro mogą być dobre (nie próbowałem , ale w Browamatorze są sprawdzone (MUNTONS I JOHN BULL) .Jednakże , rzeczywiście piwo warzone metodą zacierania , jest lepsze niż takie z brewkitow. Wymaga to jednak większego nakładu pracy i czasu . Aby rozpocząć warzenie piwa najlepiej poczytaj wątków tu7 na forum .W zasadzie na każde pytanie znajdziesz tu odpowiedź . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prynt Opublikowano 6 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 (edytowane) Dziękuję bardzo za pomoc, przydała się. Mam teraz takie bardzo proste pytanie (nie śmiać się): Zdezynfekowałem jednocześnie obydwa fermentory, tzn. ten którego właśnie używam do fermentacji burzliwej oraz ten, którego chcę użyć do fermentacji cichej. Ten drugi stoi od tamtego czasu zamknięty i czeka na swoją kolej. Wyczytałem jednak, że dezynfekcję sprzętu należy dokonać BEZPOŚREDNIO przed użyciem. Czy to znaczy, że się pospieszyłem i jednak będę musiał zdezynfekować go drugi raz? Dzięki. EDIT: I jeszcze jedno pytanko. Mianowicie, mam tu napisane w instrukcji do brew-kita, że temperatura w pokoju powinna wynosić 18-21 stopni a u mnie w pokoju jest naprawdę ciepło (25 stopni); czy nie zaszkodzi to piwku, czy jednak muszę chłodzić zewnętrznie fermentor? Edytowane 6 Maja 2008 przez Prynt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 6 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 No fakt - pospieszyłeś się i niestety lepiej będzie jeśli zdezynfekujesz fermentor jeszcze raz tuż przed użyciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prynt Opublikowano 6 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 Ok, zdezynfekuję raz jeszcze - no problem. Oprócz powyższego pytania z temperaturą potrzebuję jeszcze pomocy w jednej kwestii - jak najskuteczniej (by mieć pewność, że nie dostaną się zanieczyszczenia i osad) przelać piwo z pierwszego fermentora do drugiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 6 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 EDIT: I jeszcze jedno pytanko. Mianowicie, mam tu napisane w instrukcji do brew-kita, że temperatura w pokoju powinna wynosić 18-21 stopni a u mnie w pokoju jest naprawdę ciepło (25 stopni); czy nie zaszkodzi to piwku, czy jednak muszę chłodzić zewnętrznie fermentor? Na pewno piwo fermentowane w temp. 25C będzie miało inny smak i zapach niż piwo fermentowane w 18C. Im wyższa temperatura tym więcej powstanie estrów, a więc piwo będzie miało zapach bardziej owocowy, kwiatowy ... Szybciej też przebiegnie fermentacja. Jeśli chodzi o drugie pytanie. To piwo najlepiej zdekantować znad osadów, czyli przelać wężykiem do drugiego fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prynt Opublikowano 6 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 Zapach = smak? Warzę Portera, więc kwiatowy smak nie będzie raczej mile widziany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 6 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 I jeszcze jedno pytanko. Mianowicie, mam tu napisane w instrukcji do brew-kita, że temperatura w pokoju powinna wynosić 18-21 stopni a u mnie w pokoju jest naprawdę ciepło (25 stopni); czy nie zaszkodzi to piwku, czy jednak muszę chłodzić zewnętrznie fermentor? Ja fermentowałem piwo przy 26 stopniach. Obstawiłem fermentator styropianem i wstawiałem obok butelki z zamrożoną wodą. Obniżało to temperaturę o jakieś 2 stopnie... Na mój gust piwo wyszło bardzo smaczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 6 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 Z gustami sie nie dyskutuje. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 Zapach = smak? Warzę Portera, więc kwiatowy smak nie będzie raczej mile widziany. portera bym fermentował w 8-10°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prynt Opublikowano 7 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 A czy ja napisałem, że warzę Portera Bałtyckiego? :o Porter = prawdziwy Porter angielski górnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 7 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 Hej, witam wszystkich, jestem tu nowy. 1. Po pierwsze, czy fermentujące piwo śmierdzi? Jeśli tak to jak mocno, czy będzie to czuć na korytarzu obok przy zamkniętych drzwiach? Fermentujace piwo nie ma zapachu, ale podczas gotowania piwo pachnie! 2. Czy na start taki - http://allegro.pl/item346855783_twoje_p ? ratis.html - zestaw jest ok? Czy znajdę coś lepszego w tej cenie? Ja bym nie warzyl piwa z ekstraktu i cukru, lub z samego ektraktu. Jezeli chcesz zeby to smakowalo jak piwo, rob je z ziaren i ekstraktu. 3. Cóż, piłem chyba wszystko co jest na naszym rynku, próbowałem również kilkaset marek zagranicznych i w związku z tym kolejne pytanie - jakie piwo warzyć, by było proste dla początkującego, ale jednocześnie DOBRE (chodzi o to, że mam już wyrobiony "gust piwny" i byle co mnie nie zadowoli). B. lubię piwo pszeniczne ale nie wiem czy jest trudniejsze do wytworzenia od np. lagera? Latwiej jest wazyc ale, porter, staut, pszenne, kolsch, alt, IPA, APA itd. Z powodu wymaganej niskiej temperatury trudniej jest warzyc lagery: tj. pilsnery, itp (polskie piwa). 4. Mam dostęp do nielimitowanej ilości miodu, czy można używać go zamiast cukru do warzenia piwa? Piwo pszenne jest b. dobre z miodem 5. Trafiłem też na coś takiego - http://www.allegro.pl/item346862155_dex ? _piwa.html - czy jest to konieczne, czy zwykły cukier faktycznie zniekształca aż tak smak piwa? Czy może wystarczy dorzucić tej glukozy do leżakowania w butelkach? Nie uzywaj wcale cukru do piwa, z wyjatkiem i kubek cukru na 20 l. do butelkowania. Zwykle do tego uzywa sie cukru z kukurydzy, ale mozesz chyba uzyc kazdy cukier - to jest mala ilosc, nie zmieni ci smaku. 6. I jeszcze prosiłbym o wszelkie konkretne wskazówki i rady. Najwazniejsza rzecz w warzeeniu piwa to czystosc i sterylizacja. Od czasu gotowania wszystko co wchodzi w kontakt z piwem musi byc sterylizowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prynt Opublikowano 7 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 Ok, dzięki raz jeszcze. Właśnie przelałem piwo do drugiego fermentora na cichą fermentację. Obawiam się jednak, że przy zasysaniu przypadkiem mogło się do piwa dostać trochę śliny. Czy to może zepsuć piwo? Mam nadzieję, że przesadzam, ale chyba lepiej być zbyt ostrożnym niż zbyt mało ostrożnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 7 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 Spokojnie Jedynym niuansem może być to, że Twoi znajomi to przeczytają i będą mieli opory z degustacją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prynt Opublikowano 7 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 A to super. Wychodzi na to, że takie warzenie piwka wcale nie jest trudne. Chyba koniec codziennego biegania do sklepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 A czy ja napisałem, że warzę Portera Bałtyckiego? :o Porter = prawdziwy Porter angielski górnej fermentacji. to baltycki to nie jest prawdziwy porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 8 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 A czy ja napisałem' date=' że warzę Portera Bałtyckiego? :o Porter = prawdziwy Porter angielski górnej fermentacji.[/quote']to baltycki to nie jest prawdziwy porter Bałtycki, jak sama nazwa wskazuje jest bałtycki. Osobiście, żeby uniknąć nieporozumień używam wersji angielski porter, na określenie tego górnofermentacyjnego. Choć zdaję sobie sprawę, że nie jest to do końca poprawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 Oczywiście, że warzenie jest proste wystarczy wlać, wsypać , pomieszać, przefiltrować, fermentować, butelkować i wypić. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 9 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2008 Wena zapomniałaś jeszcze o podgrzać między pmieszać i przefiltrować i między przefiltrować i fermentować ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się