piwosh777 Posted March 27, 2021 Share Posted March 27, 2021 Znalazłem ciekawy przepis na browin.pl. https://browin.pl/przepisnik/przepis/piwo-pszeniczne-biale Zakupiłem puszkę ekstraktu słodowego pszenicznego Coopers jednak koncentratu Coopers Preacher`s Hefe Wheat nie moglem znaleźć w całej Łodzi a potem w całym internecie gdyż wszystkie puszki miały termin ważności kończący się za 5 dni (produktów szukałem 8 marca - na puszkach termin do 13 marca). I tu pytanie pierwsze: 1. Czy można zacząć produkcje piwa z koncentratu, którego termin kończy się niedługo ? ? W sklepach przekonywali mnie, że to nie ma znaczenia gdyż chodzi tylko o to aby wystartowały drożdże a jeżeli produkt nie jest po terminie drożdże wystartują bez problemu. Literatura podaje, że koncentrat musi mieć termin ważności przynajmniej do pół roku w przód i do tego terminu należy spożyć piwo gdyż potem ulegnie zepsuciu ? Co sądzicie ? Nie mogąc zdobyć Coopers Preacher`s Hefe Wheat zakupiłem koncentrat pszeniczny z Gozdawy i tutaj drugie pytanie: 2. Czy mieszanie produktów koncentrat - ekstrakt od różnych producentów jest dobrym pomysłem czy lepsze efekty uzyskam łącząc produkty od tej samej firmy ? ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted March 27, 2021 Share Posted March 27, 2021 Mieszanie różnych producentów: żaden problem. Korzystanie z przeterminowanych ekstraktów: żaden problem. 3 minuty temu, piwosh777 napisał: Literatura podaje, że koncentrat musi mieć termin ważności przynajmniej do pół roku w przód i do tego terminu należy spożyć piwo gdyż potem ulegnie zepsuciu ? Jaka literatura? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 27, 2021 Share Posted March 27, 2021 Godzinę temu, piwosh777 napisał: Znalazłem ciekawy przepis na browin.pl. https://browin.pl/przepisnik/przepis/piwo-pszeniczne-biale Zakupiłem puszkę ekstraktu słodowego pszenicznego Coopers jednak koncentratu Coopers Preacher`s Hefe Wheat nie moglem znaleźć w całej Łodzi a potem w całym internecie gdyż wszystkie puszki miały termin ważności kończący się za 5 dni (produktów szukałem 8 marca - na puszkach termin do 13 marca). I tu pytanie pierwsze: 1. Czy można zacząć produkcje piwa z koncentratu, którego termin kończy się niedługo ? ? W sklepach przekonywali mnie, że to nie ma znaczenia gdyż chodzi tylko o to aby wystartowały drożdże a jeżeli produkt nie jest po terminie drożdże wystartują bez problemu. Literatura podaje, że koncentrat musi mieć termin ważności przynajmniej do pół roku w przód i do tego terminu należy spożyć piwo gdyż potem ulegnie zepsuciu ? Co sądzicie ? Nie mogąc zdobyć Coopers Preacher`s Hefe Wheat zakupiłem koncentrat pszeniczny z Gozdawy i tutaj drugie pytanie: 2. Czy mieszanie produktów koncentrat - ekstrakt od różnych producentów jest dobrym pomysłem czy lepsze efekty uzyskam łącząc produkty od tej samej firmy ? ? Co prawda nie używam koncentratów tylko ekstrakty ale za to kilka lat po terminie.Mieszać można dowolnie. Powiedz tej literaturze że jest w błędzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted March 27, 2021 Share Posted March 27, 2021 Jako produkt spożywczy pewnie ekstrakty muszą mieć datę przydatności, jednak podobnie jak w przypadku cukru nie przejmowałbym się nią... Oczywiście przy zamkniętym opakowaniu. No i zawsze możesz przegotować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts