Jump to content

Termin ważności koncentratów + łączenie koncentartów i słodów różnych producentów


Recommended Posts

Znalazłem ciekawy przepis na browin.pl.

 

https://browin.pl/przepisnik/przepis/piwo-pszeniczne-biale

 

Zakupiłem puszkę ekstraktu słodowego pszenicznego Coopers jednak koncentratu Coopers Preacher`s Hefe Wheat nie moglem znaleźć w całej Łodzi a potem w całym internecie gdyż wszystkie puszki miały termin ważności kończący się za 5 dni (produktów szukałem 8 marca - na puszkach termin do 13 marca). I tu pytanie pierwsze:

 

1. Czy można zacząć produkcje piwa z koncentratu, którego termin kończy się niedługo ? ?

 

W sklepach przekonywali mnie, że to nie ma znaczenia gdyż chodzi tylko o to aby wystartowały drożdże a jeżeli produkt nie jest po terminie drożdże wystartują bez problemu. Literatura podaje, że koncentrat musi mieć termin ważności przynajmniej do pół roku w przód i do tego terminu należy spożyć piwo gdyż potem ulegnie zepsuciu  ? Co sądzicie ?

 

Nie mogąc zdobyć Coopers Preacher`s Hefe Wheat zakupiłem koncentrat pszeniczny z Gozdawy i tutaj drugie pytanie:

 

2. Czy mieszanie produktów koncentrat - ekstrakt od różnych producentów jest dobrym pomysłem czy lepsze efekty uzyskam łącząc produkty od tej samej firmy ? ?

Gozdawa pszeniczne.jpg

Ekstrakt słodowy Coopers.jpg

Link to comment
Share on other sites

Mieszanie różnych producentów: żaden problem.

Korzystanie z przeterminowanych ekstraktów: żaden problem.

 

3 minuty temu, piwosh777 napisał:

Literatura podaje, że koncentrat musi mieć termin ważności przynajmniej do pół roku w przód i do tego terminu należy spożyć piwo gdyż potem ulegnie zepsuciu  ?

Jaka literatura?

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, piwosh777 napisał:

Znalazłem ciekawy przepis na browin.pl.

 

https://browin.pl/przepisnik/przepis/piwo-pszeniczne-biale

 

Zakupiłem puszkę ekstraktu słodowego pszenicznego Coopers jednak koncentratu Coopers Preacher`s Hefe Wheat nie moglem znaleźć w całej Łodzi a potem w całym internecie gdyż wszystkie puszki miały termin ważności kończący się za 5 dni (produktów szukałem 8 marca - na puszkach termin do 13 marca). I tu pytanie pierwsze:

 

1. Czy można zacząć produkcje piwa z koncentratu, którego termin kończy się niedługo ? ?

 

W sklepach przekonywali mnie, że to nie ma znaczenia gdyż chodzi tylko o to aby wystartowały drożdże a jeżeli produkt nie jest po terminie drożdże wystartują bez problemu. Literatura podaje, że koncentrat musi mieć termin ważności przynajmniej do pół roku w przód i do tego terminu należy spożyć piwo gdyż potem ulegnie zepsuciu  ? Co sądzicie ?

 

Nie mogąc zdobyć Coopers Preacher`s Hefe Wheat zakupiłem koncentrat pszeniczny z Gozdawy i tutaj drugie pytanie:

 

2. Czy mieszanie produktów koncentrat - ekstrakt od różnych producentów jest dobrym pomysłem czy lepsze efekty uzyskam łącząc produkty od tej samej firmy ? ?

 

 

Co prawda nie używam koncentratów tylko ekstrakty ale za  to kilka lat po terminie.Mieszać można dowolnie. Powiedz tej literaturze  że jest w błędzie

Link to comment
Share on other sites

Jako produkt spożywczy pewnie ekstrakty muszą mieć datę przydatności, jednak podobnie jak w przypadku cukru nie przejmowałbym się nią... Oczywiście przy zamkniętym opakowaniu. No i zawsze możesz przegotować.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.