Adamiko Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Witam wszystkich bede to opisywał swoje działania w temacie warzenia piwa Zaczynałem od brewkitow obecnie warze z ekstraktow (nie zapowiada się na zacieranie przez brak czasu :)) Swoje receptury opieram (lub jawnie przepisuje) na najlepszym ekstrakciarzu na forum @Jancewicz Jancewicz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 (edytowane) Dryg pierwszy #1 05.03.2021 Ekstrakt nachmielony: Finlandia Premium Lager 1,7 kg Dodatek: BA Brewkit Plus 1kg Chmielenie: EKG 30g na cichą Drozdze: No name z brewkita (I) Poczatkowe Blg 8,5 Objętość brzeczki w fermentorze : 24 l Zlanie na cicha: 19.03.2021 Końcowe blg: 2,5 Rozlew: 28.03.2021 Dodano 120 g glukozy w syropie. Wrażenia z degustacji: 1 piwo otwarte po 4 dniach z racji pękniętej szyjki przy butelkowaniu (błędy poczatkujacego ale co swojego piwa nie wypije;p) . Brak nagazowania, smak mocno słodowy. Brak wyczuwalnych wad. 11.04.2021 otwarcie pierwszego piwa "prawidlowego" wyraźne syknięcie, przy laniu z góry solidna piana. W smaku bez wad, czuć chmiel Ogolnie pozytywne odczucia 22.04.2021 Otwarcie pierwszego pełnoprawnego piwa. Wyczuwalny chmiel, piwko zgodne z oczekiwaniami. Najważniejsze że żonie smakuje Edytowane 15 Września 2021 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 (edytowane) Dryg chmielony #2 19.03.2021 Ekstrat nachmielony: Finlandia Lager 1,7 kg Dodatek: BA Brewkit Plus 1kg Chmielenie : Lubelski 30g na cichą Drożdze: US-05 (I) Początkowe blg 10,5 Objętość brzeczki w fermentorze 20 l Zlanie na cichą: 01.04.2021 Koncowe blg 1,5 Rozlew: 09.04.2021 Dodano 140 g glukozy do refermentacji 35x0,5l 3x0,33l Wrazenia z degustacji: 22.04.2021 Pierwsze otwarcie. Piwo nie nagazowane, wyczuwalna łodyga. Mam nadzieje ze z czasem widocznie się poprawi. 07.05.2021 Degustacja po zamierzonym czasie. Piwo ok choc bez szału. Wyczuwalne cytrusy , lubelskiego, ładny gaz. Na szczęście łodyga zredukowała się praktycznie do zera Edytowane 15 Września 2021 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 (edytowane) Dryg Ciemny Lager #3 02.04.2021 Ekstrakty niechmielone: Ekstrakt Jasny Bruntal 1,7 kg Ekstrakt Ciemny Bruntal 1,7 kg Chmielenie: Marynka 10g na 60 min Lubelski 70 g na 10 min Drożdze: WS 34/70 2 Paczki (I) Poczatkowe blg: 11 Objętość brzeczki w fermentorze: 21 l Zlanie na cichą: Brak - za długo trwała fermentacja Końcowe blg 1,5 Rozlew: 22.04.2021 Dodano 140 g glukozy do refermentacji 35 x 0,5 2 x 0,33 4 x 0,65 Wrażenia z degustacji: 08.05.2021 Piwo spróbowane o wiele za wczesnie - w smaku petarda! Dokladnie to czego z żoną oczekiwaliśmy:) a z dotychczasowych doswiadczen wynika ze będzie jeszcze lepsze w zimę do powtórzenia w ilościach hurtowych 27.05.2021 Piwo dosyć nie równe. Niektóre butelki są za bardzo kawowe i nie wiem skąd to wynika. Ale piwo bardzo fajne i warte powtórzenia:) Edytowane 15 Września 2021 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 (edytowane) Dryg Marynowany #4 22.04.2021 Ekstrakty niechmielone: Ekstrakt Jasny Bruntal 1,7 kg x2 Chmielenie: Marynka 20g na 60 min Marynka 30 g na 10 min Drożdze: Gestwa us-05 z Dryg Chmielony (II) Drozdze zadane w temp 17stopni Poczatkowe blg: 10 IBU 37 Objętość brzeczki w fermentorze: 21 l Zlanie na cichą: Brak Końcowe blg 1,6 Rozlew: 14.05.2021 6x 0,66 2x 0,33 32 x 0,5 Wrażenia z degustacji: 29.05.2021 Pierwsza próba - bardzo ładny gaz jak na 2 tyg. Niestety czuć łodygę, ale patrząc np na Dryg Chmielony powinna ona ustąpić . Piwko jeszcze swoje odstoi i wtedy można wydać ostateczna opinie. 06.06.2021 Piwko ułożyło się i jest zdecydowanie pijalne. Choc nie ma efektu wow. Brakuje jakiegos innego chmielu do pary:) Ogolna degustacja piwa tylko mnie utwierdza w opinii z 06.06 piwo dobre ale czegoś mu brakuje. Edytowane 15 Września 2021 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 (edytowane) Dryg Marynowane Serce #5 30.04.2021 Ekstrakty niechmielone: Ekstrakt Jasny Bruntal 1,7 kg Ekstrakt Pale Ale Bruntal 1,7 kg Chmielenie: Marynka 30g na 30 min EKG 20 g na 10 min Drożdze: Suchary us-05 zrehydratyzowane (I) Drozdze zadane w temp 19 stopni Poczatkowe blg: 11 IBU 29 Objętość brzeczki w fermentorze: 22 l Końcowe blg 2,5 Rozlew: 23.05.2021 2 x 0,33 2x 0,66 40 x 0,5 Wrażenia z degustacji: 04.06.2021 Pierwsza próba dosyc slaba... piwo bez wyraźnego wyrazu brak mu jakis wyraźnych nut smakowych i aromatycznych. 11.06.2021 Piwo jest lepsze niż tydzien temu. Oby trend wzrostowy został utrzymany 20.06.2021 Piwo bardzo fajne, jedno z ciekawszych uwarzonych przezemnie. Mocno czuć EKG co mi pasuje Edytowane 15 Września 2021 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 31 minut temu, Adamiko napisał: Marynowane Serce Na browar.biz ostatnio jeden z użytkowników podzielił się historią skąd wziął nazwę swojego najnowszego piwa. Mam nadzieję, że w Twoim wypadku jest podobnie a nie jak u Indiany Jonesa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 @zasada nie nie nie mialem pomysłu i od nazwy chcieli tak mnie naszło:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 15 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2021 (edytowane) Dryg Gorna niewiadoma #6 15.05.2021 Ekstrakty niechmielone: Ekstrakt Jasny Bruntal 1,7 kg Ekstrakt Ciemny Bruntal 1,7 kg Chmielenie: Marynka 10g na 60 min Saaz 70 g na 10 min Drożdze: 12 łyżek gestwy po Dryg Marynowany (III) Poczatkowe blg: 11 Objętość brzeczki w fermentorze: 21 IBU 27 Zlanie na cichą: ??? Końcowe blg ??? Rozlew: 28.05.2021 1x0,33 3x0,66 38x0,5 Wrażenia z degustacji: 11.06.2021 Kompletna załamka. Totalnie drugi biegun w stosunku do swojego pierwowzoru. Piwo wyszlo strasznie puste - żona odmówiła dłuższej degustacji. Test jak narazie zdecydowanie nie udany. 06.08.2021 Z biegiem czasu piwo bardzo fajnie się ułożyło. Widac musiało "dojrzeć " Edytowane 15 Września 2021 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 28 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2021 (edytowane) Dryg Citrusowy #7 28.05.2021 Ekstrakty niechmielone: Ekstrakt Pale AleBruntal 1,7 kg x2 Chmielenie: Citra 15g na 35 min Saaz 40 g na 10 min Drożdze: Gestwa us-05 z Dryg Marynowane serce (II) Drozdze zadane w temp 17 Poczatkowe blg: 12 IBU 30 Objętość brzeczki w fermentorze: 21,5l Końcowe blg 2,2 blg Rozlew: 19.06.2021 2x0,33 3x0,66 40x0,5 Wrażenia z degustacji: Bardzo fajne piwko. Wyraźnie czuć Citre . Idealne do siedzenia wieczorkiem w lato na balkonie Edytowane 15 Września 2021 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 8 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2021 (edytowane) Dryg Cydr #8 08.06.2021 Sok Solevita 21 l Drożdze: Gestwa us-05 z Dryg Marynowane serce 10,5 l (II) Gestwa kveik Voss 10,5 l (I) Poczatkowe blg: 11 Objętość brzeczki w fermentorze: 2 x 10,5 l Rozlew: 14 i 16.06.2021 43 x 0,5l 22 butelki z kveikow z dodatkiem zelatyny na klarowność 10 butelek z dodatkiem ksylionu 11 butelek bez niczego Do refermentacji dane 2x 1l soku Wrażenia z degustacji: 1. Mimo dodania żelatyny brak klarowności 2. Na obu rodzajach drożdży efekty bardzo podobne. Smak nie odbiega znacząco. 3. Z biegiem czasu stwierdzam że wersja kwasna jest lepsza Ogolnie chciałem zrobić sobie porownanie efektów pomiędzy us05 a kveikami. Dzisiaj jedziemy z Cydrem, a następnie pojdzie piwo Edytowane 15 Września 2021 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 8 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2021 (edytowane) Dryg Sercowy porównawczy #9 08.06.2021 Ekstrakty niechmielone: Ekstrakt Jasny Bruntal 1,7 kg x 2 Ekstrakt Pale Ale Bruntal 1,7 kg Chmielenie: Marynka 20g na 30 min Hallertau Traditional 12 g na 30 min EKG 49 g na 10 min Drożdze: Gęstwa po Dryg Górna Petarda (IV) / Gęstwa Kveik Voss Poczatkowe blg: 14/15,2 Objętość brzeczki w fermentorze: 11/11 IBU 30/29 Końcowe blg 2,5/4,8 Rozlew: 03.07.2021/26.06.2021 2x0,33 17x0,5 2x0,5 2x0,33 20x0,5 1x0,66 Wrażenia z degustacji: Ciąg dalszy analizy porównawczej Us05 i Kveików Szkoda że nie udało się osiągnąć tego samego blg w obu fermentorach ale cóż kto nie ryzykuje ten nie pije piwa:) Wersja kveikowa chyba zakazona dzikusami. Posmak jakby spirytusowy. Piwo zupełnie nie do delektowania się. Wersja us05 poprawna lecz dosyc płytka. Czuć smak przy piciu ale bardzo szybko znika. Edytowane 15 Września 2021 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 3 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2021 (edytowane) Dryg Suchy #10 03.07.2021 Ekstrakty niechmielone: Ekstrakt Jasny Bruntal 1,7 kg x2 Ekstrakt Suchy z browamatora 0,5 kg Chmielenie: Citra 13g na 45 min Hallertau Traditional 15 g na 15 min Drożdze: Gestwa us-05 z Dryg Citrusowy (III) Drozdze zadane w temp 20 Poczatkowe blg: 13 IBU 27 Objętość brzeczki w fermentorze: 21 l Końcowe blg 3,2 Rozlew: 06.08.2021 2x0,33 3x0,66 38x0,5 Wrażenia z degustacji: Piwo bylo zdecydowanie pijalne najbardziej wśród osób z pracy moim zdaniem brakowało mocniejszej goryczy na start. Edytowane 30 Października 2021 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2021 (edytowane) Dryg marynowany po ciemku#11 20.08.2021 Ekstrakty niechmielone: Ekstrakt Jasny Bruntal 1,7 kg x2 Ekstrakt Suchy z browamatora 0,5 kg Slody Pale Ale 0.2 kg Barwiacy 0,2 kg Biscuits 0.2 kg Chmielenie: Marynka 30g na 30min Loral 30g na 15 min Drożdze: Gestwa us-05 z Dryg suchy (IV) Drozdze zadane w temp 20 Poczatkowe blg: 14 IBU 27,5 Objętość brzeczki w fermentorze: 21,5 Końcowe blg 6,8 Rozlew 10.09.2021 3 x 0,66 2 x 0,33 38x0,5 Wrażenia z degustacji: Piwo na pewno poprawne. Wg niektórych degustatorów nawet jedno z lepszych. Pierwszy raz warzenie z mini zacieranie. Zacierałem w temp 66-70 stopni przez 45 min. O ile zacieranie przebiegło milo to łącznie 7 l brzeczki które zostały na końcu chlodzilo się do temp 35 stopni ponad godzinę. Nie mialem siły dluzej na to czekac i dodalem wode z biedronki. Na przyszłość trzeba naprawdę pomyśleć o chlodnicy.... Edytowane 30 Października 2021 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 3 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 (edytowane) Dryg Avatar #12 20.08.2021 Ekstrakty niechmielone: Ekstrakt Jasny Bruntal 1,7 kg Ekstrakt Pale Ale Bruntal 1,7 kg Slody Pale Ale 0.1 kg Wiedenski 0,5 kg Biscuits 0.2 kg Chmielenie: Marynka 15g na 30min Simcoe 60g na 10 min Drożdze: 2 paczki sucharów us 05 Drozdze zadane w temp Poczatkowe blg: 12 IBU 30 Objętość brzeczki w fermentorze: 20 Końcowe blg 3,75 Rozlew 01.10.2021 2x0,33 3x0,66 35x0,5 Dodano 160 g glukozy na refermentacje Wrażenia z degustacji: Wyszla naprawdę fajna APA. Jedyny problem ze za dużo surowca poszlo na refermentacje - redukcja konieczna czasami bo jest więcej piany niz piwa. Z czasem problem przegazowania narasta... piwo tak wychodzi z butelki ze zadne lejce go nie zatrzymają:) przy tym jakby z czasem uciekał aromat simcoe. Edytowane 26 Listopada 2021 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 16 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2021 (edytowane) Dryg nocny#13 16.09.2021 Ekstrakty niechmielone: Ekstrakt Jasny Bruntal 1,7 kg x3 Slody Pale Ale 0.2 kg Barwiacy 0,2 kg Biscuits 0.2 kg Chmielenie: Marynka 45g na 30min Ekg 30g na 10 min Drożdze: Gestwa us-05 z Dryg marynowany po ciemku (V) Drozdze zadane w temp Poczatkowe blg: 15 IBU 45 Objętość brzeczki w fermentorze: 21 Końcowe blg 5 Rozlew 14.10.2021 2 x 0,33 2 x 0,66 39 x 0,5 Wrażenia z degustacji: Piwo od którego bardzo dużo oczekiwałem, lecz niestety okazało się spora klapa. Brak uczucia goryczki - wielkim błędem byla redukcja IBU w stosunku do przepisu Jancewicza. Trzeba na przyszłość sluchac mądrzejszych:) Co by jednak nie powiedzieć - mocarz to nie jest ale kopie mocno Edytowane 26 Listopada 2021 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 1 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2021 (edytowane) Dryg Wróźony #14 02.10.2021 Ekstrakty niechmielone: Ekstrakt Pale Ale Bruntal 1,7 kg x 2 Slody Pale Ale 0.2 kg Carepils 0,3 kg Chmielenie: Marynka 30g na 30min Sybilla 60g na 10 min Drożdze: Gęstwa po Dryg Avatar (I) Drozdze zadane w temp 18 Poczatkowe blg: 12 IBU 33 Objętość brzeczki w fermentorze: 20 Końcowe blg 2,2 Rozlew 02.11.2021 2x0,33 34x0,5 4 x0,66 Wrażenia z degustacji: Piwo pijalne ale bez większego szału. Do spokojnego wypicia wieczorem. Edytowane 7 Stycznia 2022 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 17 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2021 (edytowane) Dryg wezowe #15 17.10.2021 Ekstrakty niechmielone: Ekstrakt Jasny Bruntal 1,7 kg Ekstrakt Pale Ale Bruntal 1,7 kg Chmielenie: Saaz 30g na 30min Saaz 60g na 15 min Drożdze: Gestwa us-05 z Dryg nocny (VI) Drozdze zadane w temp Poczatkowe blg: 11 IBU 32 Objętość brzeczki w fermentorze: 20 Końcowe blg 2,9 Rozlew 16.11.2021 140g glukozy na refermentacje w formie syropu 2x0,33 2x0,66 37x0,5 Wrażenia z degustacji: Ladnie czuć chmiel na początku. Fajne piwo choc napewno nie wybitne . Dodatkowo browar wzbogacil sie o nowe urządzenie- lodówkę ze sterownikiem Edytowane 7 Stycznia 2022 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 20 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2021 (edytowane) Dryg German Pils/Ale #16 i #17 19-20.11.2021 Słody 10,5 kg Pilnzeński 1,2 kg Carapils 0.5 kg Wiedeński Chmielenie: Hallertau Blanc 30g na 60min Mandarina Bavaria 30g na 15 min Hersbrucker 30g na 16 min Drożdze: Gestwa us-05 z Dryg wróżony (II) ALE 2 paczki WS 34/70 Dodatki 1 tabletka Whirlock 10 przed końcem gotowania Drozdze zadane w temp Poczatkowe blg: 12,2 IBU 38,8 Objętość brzeczki w fermentorze: 15/20 Końcowe blg ??/2,4 Rozlew 17.12.2021 Pils 120 g glukozy do refermentacji 2x 0,33 32 x 0,5 4x0,66 29.12.2021 fruit Ale Banan 1x0,33 14x 0,5 1 x 0,66 Wiśnia 1x0,33 14 x 0,5 2x0,66 Wrażenia z degustacji: ??? Opis ku pamięci (własnej) i przestrodze (potomnych) Jakiś czas temu wpadłem na pomysł przejścia z warzenia ekstraktów na metodę BIAB. Z racji na ograniczony czas (małe dzieci ) stwierdziłem że kupie większy sprzęt będę warzył 2 warki na raz. Zamysł słuszny wykonanie ... dowiecie się dalej. Zakupy: - Gar 70 l od innego użytkownika z forum ( z kranem i wyjściem na grzałkę) - Grzałka 3 kW - Worek do BIAB 50l (sprawdził się) - Chłodnica mocno polecana na forum - sito do odsączania ( a oryginalnie do zanęty wędkarskiej) - kupę pierdół które zasadniczo wyszły również dosyć drogo. Pominę fazę testów. Z racji na nieobecność żony warzenia w domu zamiast w piwnicy. Około 19 wziąłem się za właściwe warzenie. (grzanie 50 l wody ustawione wcześniej podczas usypiania dzieci. Grzałka podłączona pod STC-1000 zabrane z lodówki :)) Słody zmielone dzień wcześniej w mikserze (brak śrutownika ani możliwości podjechania do znajomego piwowara) Wszystko wsypane do worka - aby uniknąć jego przypalenia o grzałkę położyłem na niej głęboki biały talerz (o dziwo ta partyzantka się sprawdziła) worek zabezpieczony klipsami biurowymi - kolejna sprawdzony patent. Zacieranie jednotemperaturowe w 67 stopniach. Sam proces zacierania wyglądał ok aż do pomiary w około 45 min BLG ( wynik 5- a więc zastraszająco mało). Po konsultacji ze znajomym piwowarem (Pozdro i dzięki @Thorgall) decyzja o podniesieniu temperatury do 72 stopni na 20 min. (W między czasie próba jodowa pozytywna). Po ustalonym czasie podniesienie temp. i wygrzew 20 min. Nie wiem czy w myśl lepszego mieszania czy też zmiany temp. blg przed gotowaniem podniosło się do około 10. Wyciągnięcie wora to byl wyczyn - głupi myślałem że nie nabierze aż tak wody. Dodatkowo wyłożony na sito oparte na fermentor worek rozlewał również brzeczkę na boki ( na przyszłość podłożyć większą miskę) co owocowało pierwszym myciem podłogi w kuchni. Grzałka początkowo miała problemy z dobiciem do 100 stopni ale jakoś z czasem sobie poradziła. Podczas gotowanie chmielenie wg schematu. Następnie chłodzenie... o ile co do chłodnicy nie mogę mieć zastrzeżeń to trochę przeliczyłem się w ilości wody potrzebnej do tego działania ( wyszło 9 fermentorów zalewanych do około 27 l i 2 garnki po 5-6 l). Brzeczka schłodzona do 23 stopni - 20 l odlane na pilsa i wystawione do rana na balkon. Pozostałe 15 l zlane do 2 fermentora i zaszczepione gęstwą. Następnie sprzątanie, mycie, opróżnianie worka z młótem. Wykorzystałem wodę z 2 fermentorów do umycia sprzętu. Koniec pracy około godz. 1. Ogólnie przeliczyłem siły na zamiary. W teorii wydawało się ze podwójna warka to nic szczególnego - okazała się bardzo problematyczna z wyżej wymienionych powodów. Ogólnie zmęczony, wkurzony i pełen rozmyślań kładę się spać - oby kogoś następnego mój przypadek uchronił przed takim poronionym pomysłem jak podwójna warka bez przeanalizowania dokładnie całej sytuacji (temat rozwojowy na pewno pojawią się aktualizacje) Edit 1. Rano brzeczka na balkonie okolo 13 stopni. Solidnie napowietrzona blenderem i rozrzucone 2 paczki drozdzy na powierzchni. Brzeczka wstawiona do lodowki ze sterownikiem ustawionym na 8 stopni. W obu fermentorach sporo osadu na dnie. Będzie problem z gestwa.... na przyszłość nie masz czasu jechac zesrutowac to nie warz - duzo mąki z miksera przedostało się do brzeczki mimo jeszcze dodatkowej filtracji przez worek przy zlewaniu. Dodatkowo brak dedykowanej pokrywki od fermentor w którym lezy sobie Ale.... oby z tego nic złego się nie zrodziło. Wydajnosc poniżej 40 procent wiec kolejna tragedia... trzeba przez najbliższy miesiąc dokladnie przemyśleć zmiany w procesie w oparciu o doświadczenia z tej warki. 06.12.2021 Na mikolajki zlewamy na cicha Ale podzial mniej więcej na pol z dodatkiem 1 kg bananów ( pieczone 15 m w piekarniku ) i 1,35 kg mrożonych wisni. Zobaczymy co z tego wyjdzie 29.12.2021 Rozlew piw owocowych - banan porazka smakuje jak nie wiem co.... coz nie wszystkie pomysły sa mądre:) Za to wisnie wydają się ok. Na pewno jeszcze kiedys wrócą do jakiegoś piwa. 28.01.2022 Ogólne podsumowanie tej warki - Pils - poprawny, zupełnie nie klarowny. Ale w smaku ok co najważniejsze. - Banan - troche sie wyrobil ale i tak uważam to za nieudany eksperyment. - Wisnia - bardzo fajna. Zonie tak zasmakowała ze dala embargo na eksport do kogokolwiek i spila tak szybko ze zapomnialem zrobic zdjęcia:) Edytowane 28 Stycznia 2022 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 10 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 (edytowane) Dryg czekoladowy stout #19 10.122021 Slody Pilznenski 5,5 kg Carepils 0,3 kg Zytni czekoladowy 0,5 kg Jęczmień palony 0,5 kg Biscuits 0,4 kg Chmielenie: Hallertau blanc 30 g na 60 min ekg 30g na 15 min Drożdze: Gęstwa po Dryg ale (III) Poczatkowe blg: 17 IBU 35 Objętość brzeczki w fermentorze: 25 l Końcowe blg 2 blg Rozlew 06.01.2022 170 g glukozy do refermentacji 2x0,33 37x0,5 1x0,66 Zacieranie 67 stopni - 60 min 78 stopni - 10 min Ogolnie porównując do poprzedniej warki cale warzenie przebiegło mega pozytywnie. Jedynie opaska do mocowania węża od wody sie rozeszła co.spowodowalo minimalna powodz. Srutowanie w śrutownika tez mega poprawiło wydajnośc- okolo 65%. (Zakładana okolo 50 procent stad wyższe niż zakładane Blg) Z racji na niższe temp piwo musiało wywędrować do domu przez co fermentacja przebiega w około 19 stopniach. 06.01.2022 Podczas rozlewu zaskakująco duzo gestwy - okolo 4 l przez co ryzyko przegazowania z racji danej większej ilości glukozy. Ale nie przewidziałem tego. Ogolnie mega kawa w smaku zobaczymy po nagazowania. Wrażenia z degustacji: ??? Edytowane 6 Stycznia 2022 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 6 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 (edytowane) Dryg Lager Wiedenski #20 06.01.2022 Slody Monachijski jasny 4kg Carepils 0,3 kg Wiedenski 2 kg Chmielenie: Marynka 30 g na 60 min Hersbrucker 30g na 15 min Drożdze: Gęstwa po German pils (I) Poczatkowe blg: 12,6 IBU 35 Ibu Objętość brzeczki w fermentorze: 21l Końcowe blg 3,5 Rozlew 2x0,33 32 x 0,5 5x0,66 Z dodatkiem 140 g glukozy Piwo z wiśniami 1x0,33 9x0,5 Zacieranie 68-72 stopni - 60 min 78 stopni - 10 min Wrażenia z degustacji: ??? Edytowane 27 Stycznia 2022 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 7 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 Jesteś pewien, że to "aby napewno" czekoladowy Stout? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 7 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 30 minut temu, Thorgall napisał: Jesteś pewien, że to "aby napewno" czekoladowy Stout? Pewny nie jestem choc komus ślepemu bez kubków smakowych moze udałoby się wcisnąć:) poprawione Thorgall 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 17 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 (edytowane) Dryg APA #21 06.01.2022 Slody Monachijski jasny 1kg Carepils 0,3 kg Pale Ale 5,3 kg Chmielenie: Chinook 30 g na 20 min Cascade 30g na 20 min Drożdze: Gęstwa po czekoladowym stoucie (IV) Poczatkowe blg: 14 IBU 35 Ibu Objętość brzeczki w fermentorze: 29l Końcowe blg 2,4 Rozlew 19.02.2022 Dodano 147 g glukozy do refermentacji 2x0,33 32x0,5 4x0,66 Fermentor z wiśniami Dodano 45 g glukozy do refermentacji 1x0,33 10x0,5 Zacieranie 68-72 stopni - 60 min 78 stopni - 10 min 28.01.2022 Do 6 l z fermentora nr 2 zadano 900 g wisni mrożonych. Wrażenia z degustacji: ??? Edytowane 19 Lutego 2022 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 28 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2022 (edytowane) Dryg American Monach Lager #22 28.01.2022 Slody Monachijski 6kg Carepils 0,3 kg Chmielenie: Chinook 30 g na 35min Cascade 30g na 20 min Drożdze: Gęstwa po lager wiedenski(II) Poczatkowe blg: 14 IBU 35 Ibu Objętość brzeczki w fermentorze: 27 l Końcowe blg 5 Rozlew 12.03.2022 2x0,33 37×0,5 3x0,66 Zacieranie 68-72 stopni - 60 min 78 stopni - 10 min 19.02.2022 Zadano do 4 l piwa z fermentora nr 2 900 g wisni mrożonych. Wrażenia z degustacji: ??? Edytowane 12 Marca 2022 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się