GRZEGORZ 1973 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Witam, zrobiłem trzy warki z brewkitów Gozdawy. Pierwszą Koźlaka drugą lagera i trzecią Book. Każdą z nich robiłem zgodnie z instrukcją, jedna puszka ekstraktu nachmielona, druga niechmielona, drożdże suche dolnej fermentacji po 1,5 paczki, czyli około 15 gram, razem wyszło koło 22 litrów na warkę. Blg 10-12 w zależności od warki. Temperatura otoczenia podczas fermentacji około 14 st. Fermentacja około 14 dni. Blg zeszło do okoł 2-3. Jeśli wierzyć mojemu miernikowi. Rozlałem do butli dodałem 4 gr. glukozy, stało 2 msc w ciemnym miejscu w temperaturze około 14 st. W smaku ok. Gaz ma, alkochol też. ale piany po przelaniu do kufla bardzo mało i momentalnie opada, jak bym nalał szampana. Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje. PozdrawiAm. Grzegorz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Ekstrakty Gozdawy nie są najlepszej jakości, może po prostu nie zawierały odpowiednich ilości białek, aby utwrzyć trwałą pianę. Przerzuć się na ekstrakty niechmielone Bruntal, a jeśli brewkit to może Coopers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Rób piwo ze słodów, wtedy sam będziesz miał wpływ na jakość i wysokość pianki. Przy brewkitach jesteś skazany na to, co ktoś zrobił, no i potwierdzam przedmówcę, że Gozdawa nie grzeszy jakością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZEGORZ 1973 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, kiwitom napisał: 2 godziny temu, fotohobby napisał: Ekstrakty Gozdawy nie są najlepszej jakości, może po prostu nie zawierały odpowiednich ilości białek, aby utwrzyć trwałą pianę. Przerzuć się na ekstrakty niechmielone Bruntal, a jeśli brewkit to może Coopers Dziękuję za podpowiedź. Następnym razem spróbuję zrobić z Coopersa, ba do chmielenia Bruntala nie mam tak dóżego gara. Pozdrawiam. 1 godzinę temu, kiwitom napisał: Rób piwo ze słodów, wtedy sam będziesz miał wpływ na jakość i wysokość pianki. Przy brewkitach jesteś skazany na to, co ktoś zrobił, no i potwierdzam przedmówcę, że Gozdawa nie grzeszy jakością. Dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam. Edytowane 3 Kwietnia 2021 przez GRZEGORZ 1973 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 7 godzin temu, fotohobby napisał: Ekstrakty Gozdawy nie są najlepszej jakośc Potwierdzam , kiedyś robiłem red ala z gozdawy i nalewało się jak colę czyli w 3 sekundy nie było piany, a słodkie takie jak melasa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tabacznik Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 To ciekawe, bo na ekstraktach gozdawy niechmielonych nie miałem żadnego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się