GRZEGORZ 1973 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Witam, zrobiłem trzy warki z brewkitów Gozdawy. Pierwszą Koźlaka drugą lagera i trzecią Book. Każdą z nich robiłem zgodnie z instrukcją, jedna puszka ekstraktu nachmielona, druga niechmielona, drożdże suche dolnej fermentacji po 1,5 paczki, czyli około 15 gram, razem wyszło koło 22 litrów na warkę. Blg 10-12 w zależności od warki. Temperatura otoczenia podczas fermentacji około 14 st. Fermentacja około 14 dni. Blg zeszło do okoł 2-3. Jeśli wierzyć mojemu miernikowi. Rozlałem do butli dodałem 4 gr. glukozy, stało 2 msc w ciemnym miejscu w temperaturze około 14 st. W smaku ok. Gaz ma, alkochol też. ale piany po przelaniu do kufla bardzo mało i momentalnie opada, jak bym nalał szampana. Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje. PozdrawiAm. Grzegorz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Ekstrakty Gozdawy nie są najlepszej jakości, może po prostu nie zawierały odpowiednich ilości białek, aby utwrzyć trwałą pianę. Przerzuć się na ekstrakty niechmielone Bruntal, a jeśli brewkit to może Coopers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Rób piwo ze słodów, wtedy sam będziesz miał wpływ na jakość i wysokość pianki. Przy brewkitach jesteś skazany na to, co ktoś zrobił, no i potwierdzam przedmówcę, że Gozdawa nie grzeszy jakością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZEGORZ 1973 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, kiwitom napisał: 2 godziny temu, fotohobby napisał: Ekstrakty Gozdawy nie są najlepszej jakości, może po prostu nie zawierały odpowiednich ilości białek, aby utwrzyć trwałą pianę. Przerzuć się na ekstrakty niechmielone Bruntal, a jeśli brewkit to może Coopers Dziękuję za podpowiedź. Następnym razem spróbuję zrobić z Coopersa, ba do chmielenia Bruntala nie mam tak dóżego gara. Pozdrawiam. 1 godzinę temu, kiwitom napisał: Rób piwo ze słodów, wtedy sam będziesz miał wpływ na jakość i wysokość pianki. Przy brewkitach jesteś skazany na to, co ktoś zrobił, no i potwierdzam przedmówcę, że Gozdawa nie grzeszy jakością. Dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam. Edytowane 3 Kwietnia 2021 przez GRZEGORZ 1973 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 7 godzin temu, fotohobby napisał: Ekstrakty Gozdawy nie są najlepszej jakośc Potwierdzam , kiedyś robiłem red ala z gozdawy i nalewało się jak colę czyli w 3 sekundy nie było piany, a słodkie takie jak melasa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tabacznik Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 To ciekawe, bo na ekstraktach gozdawy niechmielonych nie miałem żadnego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi