grzesiuu Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 (edytowane) Przyszedł mi do głowy pomysł. Miałem kiedyś problem ze startem drożdży w nastawionym piwem. Kolega poratował mnie awaryjną saszetką. Zastanawiałem się, co zrobić jeśli po dwóch dniach nie ma piany w fermentatorze (a brak pod ręką saszetki) i zastanawiam się, czy zabutelkowane piwo może być użyte z zakapslowanego leżakowanego piwa. Butelkę wytrzepać i zabełtać osad i wlać do nastawu. Czy to może się udać i tym sposobem uruchomić fermentację? Ma to w praktyce szansę zastosowania i powodzenia fermentacji?! Edytowane 9 Kwietnia 2021 przez grzesiuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Odzyskiwanie drożdży z butelki jest możliwe ale wymaga ich namnożenia. Więcej we wpisie Daniela. Poczytaj: grzesiuu, alert i DanielN 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Brzmi całkiem sensownie. Ciekaw jestem, czy taką brzeczkę na takie potrzeby można także przechowywać. Zrobiłem test i w małym słoiczku zrobiłem zapas brzeczki (sterylizacja jak w przetworami tylko mniejsza skala). Powyższym sposobem uruchomić starter, następnie uwarzyć piwo i do dzieła. Jedyny sposób w opisanej awarii startu drożdży, nastaw odstawić na trzy dni, następnie wysterylizować przez ponowne zagotowanie ..... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Clou tej procedury to zachowanie sterylności, przy tak małych ilościach komórek drożdżowych bardzo łatwo o duży udział niechcianych mikroorganizmów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 3 minutes ago, x1d said: Clou tej procedury to zachowanie sterylności, przy tak małych ilościach komórek drożdżowych bardzo łatwo o duży udział niechcianych mikroorganizmów. To podobnie jak testy na Coronovirusa namnażane kilkadziesiąt razy, dające fałszywe wyniki. Fałszywie pozytywne i fałszywie negatywne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się