grzesiuu Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 (edytowane) Przyszedł mi do głowy pomysł. Miałem kiedyś problem ze startem drożdży w nastawionym piwem. Kolega poratował mnie awaryjną saszetką. Zastanawiałem się, co zrobić jeśli po dwóch dniach nie ma piany w fermentatorze (a brak pod ręką saszetki) i zastanawiam się, czy zabutelkowane piwo może być użyte z zakapslowanego leżakowanego piwa. Butelkę wytrzepać i zabełtać osad i wlać do nastawu. Czy to może się udać i tym sposobem uruchomić fermentację? Ma to w praktyce szansę zastosowania i powodzenia fermentacji?! Edytowane 9 Kwietnia 2021 przez grzesiuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Odzyskiwanie drożdży z butelki jest możliwe ale wymaga ich namnożenia. Więcej we wpisie Daniela. Poczytaj: grzesiuu, alert i DanielN 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Brzmi całkiem sensownie. Ciekaw jestem, czy taką brzeczkę na takie potrzeby można także przechowywać. Zrobiłem test i w małym słoiczku zrobiłem zapas brzeczki (sterylizacja jak w przetworami tylko mniejsza skala). Powyższym sposobem uruchomić starter, następnie uwarzyć piwo i do dzieła. Jedyny sposób w opisanej awarii startu drożdży, nastaw odstawić na trzy dni, następnie wysterylizować przez ponowne zagotowanie ..... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Clou tej procedury to zachowanie sterylności, przy tak małych ilościach komórek drożdżowych bardzo łatwo o duży udział niechcianych mikroorganizmów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 3 minutes ago, x1d said: Clou tej procedury to zachowanie sterylności, przy tak małych ilościach komórek drożdżowych bardzo łatwo o duży udział niechcianych mikroorganizmów. To podobnie jak testy na Coronovirusa namnażane kilkadziesiąt razy, dające fałszywe wyniki. Fałszywie pozytywne i fałszywie negatywne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi