Eselchen Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Cześć, jestem na etapie rozbudowy domowego browaru i mam kilka pytań. Posiadam obecnie kadź zacierno-filtracyjno-zacierną, o pojemności 50L. W kadzi znajduje się mieszadło, grzałki oraz fałszywe dno. Do tej pory po zacieraniu filtrowałem brzeczkę go plastikowych wiader, myłem kadź i przelewałem brzeczkę z wiader z powrotem do kadzi i gotowałem. Chce dorobić kadź warzelną, żeby nie przelewać bezsensownie brzeczki. Jakiej pojemności powinna być kadź warzelna? Też 50l czy może 70l? Jakiej grzałki użyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Mam zacierną z kega 50l,gotowałem w 70 litrowym garnku. Teraz dokupiłem 100 do gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Z czego wynika, że potrzeba aż 100% większej kadzi warzelnej niż zaciernej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 5 minut temu, Eselchen napisał: Z czego wynika, że potrzeba aż 100% większej kadzi warzelnej niż zaciernej? Nie trzeba. Zależy jakie warki chcesz robić. Ja mam zacierną taką jak Ty plus do gotowania 50l emalia., bo robię warki max 50l, czyli na 2 wiadra po 25l. Przy takiej kadzi zaciernej możesz dokupić kocioł pewnie między 50 a 100l. Co do grzałki to nie wiem, bo jadę na palniku. Widziałem na allegro garnki 58l i jak będę zmieniał emalię to te 58 byłoby super. Te 8l zapasu na spokojne mieszanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Z wybicia i wygody gotowania. Dotychczas zacierałem 11kg słodu w 33l wody i gotowałem 65l brzeczki w garze 70l, co dawało finalnie 56l gotowego piwa o ekstrakcie początkowym 12.4 BLG. Na początku gotowania nie mogłem grzać intensywnie, ponieważ brzeczka szybko by wykipiała, zostawało jakieś 2-3 cm do rantu garnka, w 100l tego problemu nie będzie. Ponadto chcę spróbować zmniejszyć ilość wody do zacierania zyskując na ilości zasypu i zwiększyć go do 15kg, co być może pozwoli mi uwarzyć jednorazowo 76l piwa o powyższym balingu, więc z jednego warzenia będę miał trzy kegi oraz dwie skrzynki. Jeśli to nie wyjdzie to przynajmniej będzie się wygodnie gotowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 1 minutę temu, darinho napisał: Ja mam zacierną taką jak Ty plus do gotowania 50l emalia., bo robię warki max 50l, czyli na 2 wiadra po 25l. Dolewasz wody po gotowaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Teraz, smola napisał: Dolewasz wody po gotowaniu? Tak, wysładzam do pełna. To co odparuje zazwyczaj uzupełniam zmrożoną wodą pod koniec chłodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się