Sumikk Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Witam Moją przygodę z chmielem zacząłem w zeszłym roku, sztobry miałem od znajomego z okolicy ? #xcynix A dwie sadzonki kupiłem na allegro. Chmielu nie było dużo jak na pierwszy rok ale i tak spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Fajnie tak widzieć jak ten chmiel rośnie jak na drożdżach ? to w tym roku postanowiłem poszerzyć hodowlę i zamówiłem sztobry z IUNG w Puławach. Przyszły mi dziś cztery odmiany, nie czekając wziąłem się za robotę. Wykopałem dziury na ok 70-80cm, na sam spod wsypałem kompostu domowego bo sama ziemia u mnie jest bardzo gliniasta, na to sypałem tą ziemię którą wykopywałem tylko mieszałem ją z kompostem. Na ostatnie ok 15cm dosypałem ziemi ze sklepu i nią przysypałem sztobry. Obecnie mam odmiany Marynka, Lubelski, Żatecki, Comet, Tettnanger, Cascade i Centennial. Zobaczymy co z tego wyjdzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 No i przyszedł też czas na cięcie karp z zeszłego roku. Każdą karpe odkopałem dookoła, ale uznałem że mało co się rozrosły i nie ma za bardzo w tym roku obcinać. Więc nie usuwałem juz wszystkich pędów, obciąłem tylko te najbardziej dookoła a po 3-4 ze środka zostawiłem i przysypałem karpy zpowrotem ziemią. Ale chyba trochę mnie poniosło bo i tak pozyskałem kilka sadzonek. Wszystko co było od środka karpy odrywałem nawet z korzeniami. Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale już trudno, w każdym bądź razie z każdej karpy wychodzi po 3-4 pędy. Sadzonki które pozyskałem wsadziłem do wiaderek i zasypałem wilgotnym piaskiem, zobaczymy co z nich będzie. Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelK1 Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Na ile części podzieliłeś tą karpę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 1 godzinę temu, PawelK1 napisał: Na ile części podzieliłeś tą karpę ? Podzieliłem w zależności od rozmiaru, chmiel ma dopiero rok i nie za bardzo było co dzielić ale z każdego coś urwałem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 11 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 Odmiany zeszłoroczne jak narazie idą super prócz jednego Cascade ? chyba miał spotkanie ze ślimakiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 11 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 Tegoroczny lubelski i Tettnanger też super wyszły, czego nie mogę powiedzieć o Comet i Żatecki hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 22 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 Nie miałem czasu zerknąć a tu takie okazy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 22 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 Nowe odmiany wyszły super ale zeszłoroczne bardzo mnie zaskoczyły ? około metra w tydzień ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 7 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 Woow ? w tym roku lubelski idzie jak na drożdżach ? już ponad 2m. I szykuje się na obcięcie dodatkowych pędów i zrobienie z nich sadzonek, zobaczymy co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris2682 Opublikowano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2021 Podepnę się, żeby nie zakładać nowego wątku. Co robić z tymi bocznymi odrostami, wąsami. Chodzi o to że jakby przy liściach odrasta nowa łodyga na boki. Mam wrażenie że marynce te boczne zaczęły tosnac szybciej niż czubek. Chmiel pierwszy rok rośnie u mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartekggggg Opublikowano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 Do wysokości pół metra możesz je poobrywać tak samo jak liście. Te dolne boczne pędy nie owocują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 15 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 Zeszłoroczne chmiele miały nie wiele więcej szyszek niz w zeszłym roku, w sumie nie wiem dlaczego. Tegoroczne odmiany miały mało szyszek ale za to dużych. W sumie nie miały gdzie ich wypuść bo miały po jednym pędzie. Mam nadzieję że w następnym roku będzie więcej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 15 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 (edytowane) Zbiory zebrane 14.09, wysuszone w suszarce w ok 40-45'c. Dużo lepiej mieli się w maszynce do mielenia niż w malakserze. Pakuje próżniowo do worków i do zamrażarki. Jak narazie wyszło mi 100g Cascade. Edytowane 16 Września 2021 przez Sumikk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 16 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2021 Praca zakończona. Wszystko zapakowane próżniowo w zamrażarce. Myślę że spokojnie dwie Warki na tym zrobię. Kszysztofiks i BartJan 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 W dniu 16.09.2021 o 00:35, Sumikk napisał: Dużo lepiej mieli się w maszynce do mielenia niż w malakserze. Da się doszorować maszynkę tak, żeby mielone potem cytrusami nie dawały ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 26 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Godzinę temu, Krzyżak napisał: Da się doszorować maszynkę tak, żeby mielone potem cytrusami nie dawały ? Byś się zdziwił, jak i ja hehe że zeszło bez problemu, gorąca woda i płyn do naczyń. Ale przy mieleniu robiłem przerwy i całą metalową część maszynki wsadzalem do zamrażarki (na czas pakowania gotowego już chmielu) bo się tak grzała skubana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekT Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Czy ktoś ma na sprzedaż sztobry/sadzonki chmieli amerykańskich typu Galaxy, Amarillo, Sabro, itp.? Albo może wiecie, gdzie je kupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Coś powoli się zaczyna pojawiać w tym roku ? elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2022 (edytowane) Dziś ogarnąłem sobie chmiele. Powiększyłem im stanowiska i pozbyłem się chwastów. Doszła w tym roku także nowa odmiana Hallertau Hersbrucker z IHAR Porównując fotki z zeszłego roku to chyba chmiel jest ok tygodnia do przodu. Edytowane 28 Kwietnia 2022 przez Sumikk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2022 (edytowane) Edytowane 28 Kwietnia 2022 przez Sumikk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Hallertau Hersbrucker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 10 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 Niestety przez brak czasu i lenistwo ? cała zeszłoroczna uprawa poszła w kosz. W tym roku postaram się bardziej tego upilnować żeby coś zebrać. Jak narazie pierwsze pędy puściły. Trochę je zakopcowałem bo napewno jeszcze będzie mróz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligeiro Opublikowano 22 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2023 U mnie już sztobry puszczają niewielkie pędy, Fuggles odpalił już na 20 cm ale za wcześnie, przyszły tydzień mrozy w nocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi