franek_1986 Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Piwo z tego przepisu https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/28546/sierra-nevada-pale-ale-clone ma od kilku dni niezmienne BLG. Chciałbym przejść do etapu chmielenia na zimno bez przelewania na cichą. Planuję chmiel (granulat) wrzucić do worka z siatki nylonowej 400 mikronów lub woreczka muślinowego i umieścić w piwie, by później łatwiej odzyskać gęstwę. Po chmieleniu chcę zrobić cold crash i rozlać piwo do butelek. Mam następujące pytania: 1. W jakiej temperaturze prowadzić chmielenie na zimno (dom - 21C, kotłownia - 17C, lodówka 1-7 C)? 2. Czy przed cold crashem wyciągnąć worek z chmielem czy zostawić go na te dwa dni dłużej w niskiej temperaturze? 3. Co lepsze - worek muślinowy czy nylonowy? Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 1 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 W dniu 29.04.2021 o 21:16, franek_1986 napisał: Piwo z tego przepisu https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/28546/sierra-nevada-pale-ale-clone ma od kilku dni niezmienne BLG. Chciałbym przejść do etapu chmielenia na zimno bez przelewania na cichą. Planuję chmiel (granulat) wrzucić do worka z siatki nylonowej 400 mikronów lub woreczka muślinowego i umieścić w piwie, by później łatwiej odzyskać gęstwę. Po chmieleniu chcę zrobić cold crash i rozlać piwo do butelek. Mam następujące pytania: 1. W jakiej temperaturze prowadzić chmielenie na zimno (dom - 21C, kotłownia - 17C, lodówka 1-7 C)? 2. Czy przed cold crashem wyciągnąć worek z chmielem czy zostawić go na te dwa dni dłużej w niskiej temperaturze? 3. Co lepsze - worek muślinowy czy nylonowy? Z góry dziękuję za pomoc. 1. W pokojowej 3 dni, w kotłowni 4, w lodówce nie ma sensu. 2. Dla nie nie ma większej różnicy 3. Nylonowy, z muślinowego wydostanie się więcej chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mexo Opublikowano 1 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 W pokojowej lub kotlowni 2-3 dni. Mozesz tez sprobowac bez woreczka jak robisz cold crash. W woreczku jest szana, ze sie chmiel zbije i nie odda calego aromatu. Z muślinowego jak cos sie wydostanie to i tak pojdzie na dno podczas cold crashu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 1 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 27 minut temu, Mexo napisał: Mozesz tez sprobowac bez woreczka jak robisz cold crash Ale będzie ciężko odzyskać gęstwę, w takim razie raczej zebrałbym drożdże wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mexo Opublikowano 1 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 8 minut temu, x1d napisał: Ale będzie ciężko odzyskać gęstwę, w takim razie raczej zebrałbym drożdże wcześniej. Fakt nie doczytalem. W takim razie bedzie lepiej w woreczku lub ewentualnie zlac na cicha. Niektorzy zbieraja tez gestwe z chmielinami ale na ten temat opinie sa podzielone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się