Skocz do zawartości

Skalowanie receptur


Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś, gdzieś (Palmer ?)  natknąłem się na informację, której nie poświęciłem wtedy więcej uwagi.

Chodzi o to, że (szczególnie w przypadku piw z dużym zasypem słodów karmelowych/palonych) skalując recepturę z np 20 do 15l nie postępujemy tak, że  ilość wszystkich słodów zmniejszszamy proporcjonalnie o 25%, 

Nie dam sobie głowy obciąć, ale wydaje mi się, że było tam napisane, iż słody palone/karmelowe redukujemy w trochę większym stopniu.

 

Czy tak jest faktycznie ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 hour ago, fotohobby said:

słody palone/karmelowe redukujemy w trochę większym stopniu

Albo trochę mniejszym. Chłopaki z podcastu „Alchemia” twierdzili, chyba przy okazji RIS-ów, że masa słodów palonych nie zależy za bardzo od mocy piwa, bo jeżeli x gramów słodu palonego na 10l piwa daje odpowiednią paloność w lekkim stoucie, to da ją także w mocniejszym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Np BeerSmith robi to tak (skalowanie z zachowaniem "gęstości, koloru i goryczki")

na 20l:

Cytat
2,50 kg Pilzneński Bruntal klepiskowy (2,9 EBC) Słód 1 50,0 % 1,63 L
0,50 kg Black Barley (Stout) (985,0 EBC) Słód 2 10,0 % 0,33 L
0,50 kg Carafa Special I (Weyermann) (630,4 EBC) Słód 3 10,0 % 0,33 L
0,50 kg Globalmalt Monachijski I (16,0 EBC) Słód 4 10,0 % 0,33 L
0,50 kg Viking Caramel 600 (600,0 EBC) Słód 5 10,0 % 0,33 L
0,50 kg Carapils (Weyermann) (4,0 EBC) Słód 6 10,0 % 0,33 L

na 15l:

Cytat
1,85 kg Pilzneński Bruntal klepiskowy (2,9 EBC) Słód 1 49,2 % 1,20 L
0,39 kg Black Barley (Stout) (985,0 EBC) Słód 2 10,4 % 0,25 L
0,39 kg Carafa Special I (Weyermann) (630,4 EBC) Słód 3 10,4 % 0,25 L
0,39 kg Viking Caramel 600 (600,0 EBC) Słód 4 10,4 % 0,25 L
0,37 kg Globalmalt Monachijski I (16,0 EBC) Słód 5 9,8 % 0,24 L
0,37 kg Carapils (Weyermann) (4,0 EBC) Słód 6 9,8 % 0,24 L

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.