fotohobby Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Kiedyś, gdzieś (Palmer ?) natknąłem się na informację, której nie poświęciłem wtedy więcej uwagi. Chodzi o to, że (szczególnie w przypadku piw z dużym zasypem słodów karmelowych/palonych) skalując recepturę z np 20 do 15l nie postępujemy tak, że ilość wszystkich słodów zmniejszszamy proporcjonalnie o 25%, Nie dam sobie głowy obciąć, ale wydaje mi się, że było tam napisane, iż słody palone/karmelowe redukujemy w trochę większym stopniu. Czy tak jest faktycznie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 1 hour ago, fotohobby said: słody palone/karmelowe redukujemy w trochę większym stopniu Albo trochę mniejszym. Chłopaki z podcastu „Alchemia” twierdzili, chyba przy okazji RIS-ów, że masa słodów palonych nie zależy za bardzo od mocy piwa, bo jeżeli x gramów słodu palonego na 10l piwa daje odpowiednią paloność w lekkim stoucie, to da ją także w mocniejszym. fotohobby 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Np BeerSmith robi to tak (skalowanie z zachowaniem "gęstości, koloru i goryczki") na 20l: Cytat 2,50 kg Pilzneński Bruntal klepiskowy (2,9 EBC) Słód 1 50,0 % 1,63 L 0,50 kg Black Barley (Stout) (985,0 EBC) Słód 2 10,0 % 0,33 L 0,50 kg Carafa Special I (Weyermann) (630,4 EBC) Słód 3 10,0 % 0,33 L 0,50 kg Globalmalt Monachijski I (16,0 EBC) Słód 4 10,0 % 0,33 L 0,50 kg Viking Caramel 600 (600,0 EBC) Słód 5 10,0 % 0,33 L 0,50 kg Carapils (Weyermann) (4,0 EBC) Słód 6 10,0 % 0,33 L na 15l: Cytat 1,85 kg Pilzneński Bruntal klepiskowy (2,9 EBC) Słód 1 49,2 % 1,20 L 0,39 kg Black Barley (Stout) (985,0 EBC) Słód 2 10,4 % 0,25 L 0,39 kg Carafa Special I (Weyermann) (630,4 EBC) Słód 3 10,4 % 0,25 L 0,39 kg Viking Caramel 600 (600,0 EBC) Słód 4 10,4 % 0,25 L 0,37 kg Globalmalt Monachijski I (16,0 EBC) Słód 5 9,8 % 0,24 L 0,37 kg Carapils (Weyermann) (4,0 EBC) Słód 6 9,8 % 0,24 L fotohobby 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 5 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 OK, nie byłem pewien w którą stronę to szło, teraz widzę, ze ciemnych jest trochę więcej. O to mi chodziło, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 @fotohobby W sumie powyżej nie na temat napisałem, bo skalujesz rozmiar warki, nie moc piwa. Niemniej, może taka ciekawostka też się przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się